Katalonya bağımsızlık deklarasyonu askıya alındı

/ Kaynak: AA
Katalonya bağımsızlık deklarasyonu askıya alındı

DÜNYA Haberleri  / AA

İspanya'da Anayasa Mahkemesi, Katalonya özerk yönetiminde kabul edilen 'bağımsızlık deklarasyonu'nu askıya aldı.

İspanyol hükümetinin bu sabah yaptığı itirazın ardından acil toplanma kararı alan Anayasa Mahkemesi, hükümetin itirazını oy birliğiyle kabul etti. Anayasa Mahkemesi'nin bu kararı ile Katalonya özerk yönetimi parlamentosunda 10 Kasım tarihinde kabul edilen, "bağımsızlık sürecini başlatan yasaların hazırlanmasını öngören deklarasyonu" otomatik olarak askıya alınmış oldu.
Bu arada İspanyol resmi haber ajansı EFE'ye konuşan hükümet kaynakları, Anayasa Mahkemesi'nin acil toplanıp karar almasını "devlet kurumlarının gücü" olarak değerlendirdi.
Bundan sonraki süreçte Anayasa Mahkemesi'nin kararına itaatsizlik edip, bağımsızlık sürecini başlatacak yasalarla ilgili çalışmaları sürdürmeleri halinde, aralarında Katalonya Başkanı Artur Mas, hükümet üyeleri ve Katalonya Parlamentosu Başkanı Carmen Forcadell'in de olduğu Katalonya özerk yönetimindeki 21 üst düzey siyasetçinin yetkileri ellerinden alınacak. Katalonya yerel polisi ve jandarma da Katalan Parlamentosu'nda bağımsızlık deklarasyonu ile bağlantılı bir girişim olması halinde bunu hemen Başsavcılığa bildirecek.
Öte yandan 27 Eylül'deki seçimlerden sonra da Katalonya başkanı olmaya devam etmek isteyen Artur Mas'ın kurduğu hükümet, Katalan Parlamentosu'nda yapılacak oturumda 2. kez güven oyu almaya çalışacak. 135 sandalyeli Katalan Parlamentosu'nda 62 milletvekili ile 1. parti konumunda olan "Junts pel Si" (Evet İçin Birlik) dışında Mas'a güven oyu veren siyasi parti bulunmazken, bağımsızlık yanlısı diğer bir parti olan, 10 milletvekilline sahip Halk Birliği Koalisyonu (CUP) liderleri Mas'a destek vermeyeceklerini bugün yapılan toplantı sonrasında yineledi.
Artur Mas'ın bugün ki oturumda da güven oyu alamayacağı öngörülüyor. Katalonya'da yeni hükümet kurmak için son tarih 9 Ocak olarak belirlenirken, aksi durumda erken seçime gidilecek. 

DÜNYA
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...