'Batı, Myanmar konusunda samimi değil'

/ Kaynak: AA
'Batı, Myanmar konusunda samimi değil'

DÜNYA Haberleri  / AA

Myanmar'da NLD'nin zaferini ilan etmesi, Batı medyasında büyük yankı uyandırırken Batılı ülkelerin ülkeye odaklanması ise sorgulanmaya başladı.

Myanmar'da geçen hafta yapılan genel seçimden muhalefetteki Demokrasi İçin Ulusal Birlik'in (NLD) zaferle çıkması, Batı medyasında büyük yankı uyandırırken başta ABD ve İngiltere olmak üzere Batılı ülkelerin bu ülkeye yoğun ilgisi de sorgulanmaya başlandı.
Myanmarlı akademisyen ve aktivist Prof. Dr. Maung Zarni, AA muhabirine yaptığı değerlendirmede, "NLD'nin zaferini ilan etmesiyle Batılı sermaye sahipleri Myanmar'a yatırım yapmak için şimdiden sıraya girdiler. Batının çıkarları, insan hakları ihlallerinin önünde gelir" ifadelerini kullandı. 
Arakanlı Müslümanlara karşı işlenen suçlara yönelik farkındalık yaşatmak için yıllardır çalışmalar yürüten Maung Zarni, Nobel Barış ödüllü Aung San Suu Çii liderliğindeki NLD'nin seçimden zaferle çıkmasının, başta ABD ve İngiltere olmak üzere Batı medyasında "memnuniyetle" karşılandığına dikkati çekti.
"Arakan soykırımı görmezlikten gelindi"
İngiltere'de sürgünde yaşayan Zarni, Batı medyasının Arakanlı Müslümanlara (Rohingya) yapılan "soykırımı" görmezden geldiğini ileri sürürek, sözlerine şöyle devam etti:  
"Batı, insan hakları ve demokrasi konusunda samimi değil. Çifte standart uyguluyor. Seçimlerin yapıldığı 8 Kasım günü dahi Myanmar ordusu, ülkenin doğusunda yaşayan bazı etnik gruplara hava saldırısında bulundu. Fakat batı medyasında masum sivillere karşı hava saldırısı haberleri yerine, 'Suu Çii liderliğindeki NLD'nin seçimi kazandığı, dolayısıyla demokrasinin ilerlediğini ve Myanmar'ın yatırım için çok önemli bir ülke haline geldiği' haberlerine yer verildi. Arakan soykırımını göremeyeceksiniz." 
"Pentagon, Myanmar'ı Çin'e karşı Pasifik üssü yapmak istiyor"
NLD'nin tek başına iktidara gelmesi durumunda ABD ordusunun, Pasifik bölgesinde daha güçlü bir konuma gelebileceği tahmininde bulunan Zarni, "Pentagon, NLD'nin demokratik yollarla seçimi kazandığını ileri sürerek Myanmar ile daha yakın ve güçlü bir işbirliğine gitmenin yolunu arıyor. Öte yandan Çin medyasından gelen haberlere göre, Çin ordusu, Myanmar ordusunu ABD ile sıkı işbirliğine girmemesi konusunda uyardı. ABD ile Çin arasında Myanmar üzerinde 'büyük bir güç oyununun' şimdiden başladığına dair çok net işaretleri görmeye başladık. Pentagon, Myanmar'ı Çin'e karşı Pasifik üssü yapmak istiyor” diye konuştu.

DÜNYA
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...