İran'daki Azeri Türkleri adalet istiyor

/ Kaynak: AA
İran'daki Azeri Türkleri adalet istiyor

DÜNYA Haberleri  / AA

İran'daki Azeri Türkleri, aşağılandıkları gerekçesiyle Tebriz ve Azeri nüfusun yoğun olduğu yerlerde protesto gösterileri düzenlendi.

İran devlet televizyonunda 6 Kasım'da yayınlanan bir programda ülkedeki Azeri Türkleri, aşağılandıkları gerekçesiyle başta Tebriz olmak üzere Azeri nüfusun yoğun olduğu yerlerde protesto gösterileri düzenlendi. 
Olayın ardından İran Radyo Televizyon Genel Müdürü Muhammed Serefraz, yaptığı yazılı açıklamada, Azeri Türklerinden özür diledi. Serefraz, söz konusu programın yayından kaldırıldığını ve bazı yöneticilerin de görevden alındığını bildirdi. 
78 milyon nüfusa sahip İran toplumunda yaklaşık 30 milyonluk nüfuslarıyla Fars kökenli İranlılarla birlikte ülkenin en büyük topluluğu konumundaki Azeri Türkleri, ülkede siyaset ve ekonomide etkin konumda olsalar da Azeri Türkçesinin resmi dil olması, kendi dillerinde eğitim-öğretim gibi taleplerinin karşılanmaması nedeniyle zaman zaman İran'daki yönetim sistemiyle sorun yaşıyor. 
İran'daki Azeri Türkleri, daha önce de bir çok kez aşağılandıkları gerekçesiyle Tahran yönetimine karşı protesto gösterileri düzenledi.
Bunlardan en önemlisi ise 2006'da yaşanan karikatür kriziydi. Önceki cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad döneminde patlak veren karikatür krizi, ülkede geniş çaplı protesto gösterilerine neden oldu.

DÜNYA
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...