Fransa adeta biçilmiş kaftan

Fransa adeta biçilmiş kaftan

DÜNYA Haberleri

Fransa, Avrupa'da milliyetçilik akımının en güçlü olduğu ülke. Son dönemde Müslümanlara yönelik saldırılar giderek attı.

11 Eylül'den beri bir Batı başkentini vuran en kanlı terör saldırısına sahne olan Fransa şokta...  Bu saldırı ile dünya şunu öğrendi: Artık savaş konsepti değişti. Terör örgütlerinin tepesine bomba yağdırmakla iş bitmiyor. Güvenliği en üst düzeye çıkardığınız anda bile sizi, kalbinizden vurabiliyor.
Fransa'nın başta Libya'ya yönelik müdahalesi, ardından Mali ve Orta Afrika Cumhuriyeti'nde Boko Haram gibi radikal gruplara yönelik askeri operasyonları, Suriye ve Irak'ta terör örgütü IŞİD'e yönelik hava operasyonlarına katılması gibi gelişmeler Fransız yetkililerin “ülkenin terör örgütlerinin hedefi olabileceği” yolunda sürekli uyarılar yapmasına yol açmıştı. İşte bir kıvılcım çıkarmak için Fransa'nın biçilmiş kaftan olduğunu gözler önüne seren 10 madde:
1- Avrupa'da milliyetçilik akımının en güçlü olduğu ülke. Nitekim son kamuoyu araştırmaları Müslümanlara yönelik düşmanlığın ve ırkçı saldırıların arttığını ortaya koyuyor.
2- Avrupa'da Müslüman nüfusunun en yoğun olduğu ülke. Burada Kuzey Afrika ağırlıklı yaklaşık 5 milyon Müslüman yaşıyor. 
3- İslamofobia'nın en rahat gelişebileceği ülke. Nitekim saldırıdan sonra mülteci kampı ateşe verildi.
4- Suriye'de IŞİD'e katılan 520 Fransız vatandaşı olduğu sanılıyor. Daha önce Suriye'de savaşan 250 Fransız vatandaşının da ülkelerine geri döndüğü tahmin ediliyor.
5- Fransa, IŞİD ile Irak'ta verilen mücadeleye hava desteği ile katılıyor. Yine Fransız birlikleri Iraklı peşmerge eğitim ve mühimmat desteği veriyor. Fransa, daha önce de IŞİD'in silahlı eğitim kamplarını, son olarak ise petrol depolarını bombalamıştı.
6- Fransa'nın Irak'ta IŞİD'e yönelik operasyonlara destek vermesi de bu terör örgütünün ağır tehditlerine hedef olmasına yol açtı. IŞİD'e bağlı bir grubun geçen yıl Cezayir'de bir Fransız turistin başını keserek infaz etmesi Fransa'yı derinden sarstı. 
7- Son yıllarda Kuzey Afrika ve kıtanın diğer birçok bölümünde askeri varlığını artıran ve bu ülkelerde radikal gruplarla savaşan yönetimlere askeri destek veren Fransa, uzun bir süredir terör saldırılarının potansiyel hedefi olarak görülüyordu. 
8-  Fransız ordusu Afrika'daki El Kaide ile daha iyi mücadele edebilmek için Nijer'de bir askeri üs kurdu. 
9-  Fransa'nın Afrika'da Mali, Çad, Nijer, Gabon, Senegal ve Burkina Faso'da toplam 4 bin askeri bulunuyor.
10- Fransa Mali ve Orta Afrika Cumhuriyeti'nde Boko Haram gibi radikal gruplara yönelik askeri operasyonlar düzenliyor.
Dakika dakika ne oldu...
21:

20-
Fransa- Almanya maçının oynandığı Stade de France'ın D kapısında ilk patlama meydana geldi.
21:25-Paris'in 10. bölgesindeki Bichat ve Alibert sokaklarında silahlı saldırılar düzenlendi.


21:30-Stade de France'ın H kapısında ikinci patlama oldu

21:
32-
Paris'in 11. bölgesindeki Fontaine-au-Roi'da meydana gelen patlamada 5 kişi öldü

21:43-Paris'in 11. bölgesinde bulunan Voltaire Bulvarında intihar saldırısı gerçekleştirildi.

21:48-Faidherbe sokağında bir kafenin terasına silahlı saldırı yapıldı.

21:49-Silahlı 4 saldırgan Bataclan konser salonuna girdi.

21:53-Stade de France'ın 400 metre yakınında 3. patlama meydana geldi.

00:20-Konser salonuna giren saldırganlar en az 80 kişinin ölümüne neden olan saldırıyı gerçekleştirdi.

Olağanüstü hâl

Paris'i kana bulayan terör saldırılarının ardından olağanüstü hal ilan edilmesi ile birlikte başkentte bugün hayat âdeta durdu. Bin 500 asker Paris sokaklarına konuşlandırıldı. Okul ve üniversiteler tatil edildi, metrolar kapatıldı.  Yine terör saldırıları yüzünden başkentteki sinema salonları açılmadı. Fransa'da bakanlar kurulu, Paris'i sarsan terör saldırılarının ardından bugün Elysee Sarayı'nda olağanüstü toplandı. Paris'in ilgi odağı olan Eyfel Kulesi ve Disneyland kapılarını ziyaretçilere kapattı. Polise “Şüpheli bulduğunuz kişinin üstünü ve evini mahkeme kararı olmaksızın arayın” talimatı verildi. Askeri birlikler, Meclis ve Senato binaları önünde nöbet tutuyor. Cumhurbaşkanı François Hollande'ın üç günlük yas ilan etmesini ardından pazartesi günü ülke genelinde bir dakikalık saygı duruşu yapılacak ve bayraklar yarıya indirilecek. Belediyenin aldığı karar uyarınca, bugün ayrıca kütüphane, yüzme havuzu, spor salonları kapılarını açmazken, açık hava semt pazarları kurulmadı.

İŞTE BOMBACILAR: BİRİ FRANSIZ BİRİ SURİYELİ BİRİ MISIRLI
Terör örgütü IŞİD'in üstlendiği saldırıyla ilgili sır perdesi aralanmaya başladı. Fransız polisi yaptığı ilk incelemelerde Paris'i kana bulayan intihar bombacılarından 3'ünün kimliği belirledi. AP'nin haberine göre; Suriye pasaportu, Stade de France stadyumuna saldıran intihar bombacılardan birinin üzerinden çıktı. AFP, konser salonuna saldıran bombacılar arasında olan genç Fransız şüphelinin, radikal militanlarla bağlantısı istihbarat servislerince bilinen bir kişi olduğunu bildirdi. Saldırganlardan birinde de Mısır pasaportu bulunduğu belirlendi. Terörle Mücadele Savcısı François Molins, konser salonundaki saldırıyı gerçekleştiren kişinin kimliğinin teşhis edildiğini, saldırganın poliste sabıkası bulunduğunu ve 1985'te Fransa'nın Esssonne bölgesinin Courcouronnes kasabasında doğduğunu bildirdi.
YUNANİSTAN ÜZERİNDEN GİTMİŞ
Paris'teki terör faillerinden birinin Yunanistan üzerinden Avrupa'ya geldiği belirlendi. Yunanistan Vatandaşı Koruma Bakanı Vekili Nikos Toskas, Paris'te intihar saldırısının düzenlendiği Stade de France stadyumundaki patlama sonrası bulunan Suriye pasaportlu kişinin 3 Ekim'de Leros Adası'ndan geçtiğini açıkladı.  
BU İLK DEĞİL
Fransa, ilk olarak El Kaide örgütüne yakınlığı ile tanınan Muhammed Merah isimli teröristin 2012 yılında yedi kişiyi öldürmesi ile sarsıldı. Merah, olaydan sonra düzenlenen operasyonda ölü ele geçirildi. Geçen yıl Belçika'da dört kişinin öldüğü sinagog saldırısının zanlısının Marsilya'da yakalanması, Fransa'nın terörün hedefi olduğuna yönelik haberleri medya organlarında manşetlere taşıdı. Mizah dergisi Charlie Hebdo'ya 7 Ocak'ta yapılan ve 12 kişinin ölümüne yol açan terör saldırısının ardından Paris'te güvenlik tedbirleri en üst seviyeye çıkartılmış, orduya kentlerde kritik ve hassas bölgeleri koruma görevi verilmişti.
Liderler ne dedi?
Liderler Paris'te gerçekleştirilen terör saldırısını kınayan mesajlar yayınlayarak teröre karşı birlik mesajı verdi.
Başbakan Ahmet Davutoğlu: Lübnan ve Fransa'yla teröre karşı mücadelede omuz omuza olacağımızı bir kez daha vurgulamak istiyorum. G20 zirvesinden önce gerçekleşen bu terör saldırıları uluslararası dayanışmamıza ne kadar çok ihtiyaç hissettiğimizi bir kez daha ortaya koymuştur.
ABD Başkanı Barack Obama: Bu sadece Paris'e, Fransız halkına karşı yapılmadı. Bu saldırı, tüm insanlığa ve paylaştığımız evrensel değerlere karşı gerçekleştirildi.
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin: Acımasız saldırıyı kınıyoruz ve terör suçlarının araştırılması için tüm desteği sağlamaya hazırız.  
Almanya Başbakanı Angela Merkel: Sarsıldım. Şok oldum. Terörle mücadelede hep birlikte hareket etmeliyiz. Fransa ile birlikte biz de ağlıyoruz.
Japonya Başbakanı Shinzo Abe: Nedeni ne olursa olsun teröre izin vermeyeceğiz. Paris'te meydana gelen zalim ve acımasız terör olayında çok sayıda hayatını kaybedenin olması çok üzüntü verici.




 
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...