Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

KKTC Cumhurbaşkanı Akıncı: Kıbrıs'ta tüm kesimler kazançlı çıkabilir

/ Kaynak: AA
KKTC Cumhurbaşkanı Akıncı: Kıbrıs'ta tüm kesimler kazançlı çıkabilir

DÜNYA Haberleri  / AA

KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Kıbrıs'ta olası bir çözümden tüm tarafların kazançlı çıkabileceğini söyledi.

Akıncı, KKTC'nin kuruluşunun 32. yıl dönümü dolayısıyla Lefkoşa'yı ziyaret eden Başbakan Yardımcısı Tuğrul Türkeş, TBMM Başkanvekili Naci Bostancı, Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Fahri Kasırga ve beraberindeki heyeti kabul etti. Görüşmede KKTC Dışişleri Bakanı Emine Çolak da hazır bulundu.
Cumhurbaşkanı Akıncı, kabuldeki konuşmasında Kıbrıslı Türklerin eşitlik, güvenlik ve özgürlük içerisinde yaşayabilecekleri bir düzen kurmak için çalıştıklarını belirtti. Akıncı, Kıbrıslı Türkler için istediklerini Kıbrıslı Rumlar için de istediklerini kaydetti.
Kıbrıslı Rumların, Kıbrıslı Türklerin adada eşit statüde olduğunu kabul etmesi gerektiğini ifade eden Akıncı, "Temenni ediyorum ki onlar da Kıbrıs'ta siyaseten eşit bir varlık olduğunu, kendileri kadar bu topraklarda eşit insanlar olarak yaşama hakkı olan Kıbrıs Türk toplumu olduğunu kavrayacaklar" değerlendirmesinde bulundu. 
Türkiye ile istişare içerisinde yürütülmekte olan müzakerelerin sonuç vermesini temenni ettiğini kaydeden Akıncı, gerek Kıbrıs gerekse bölgede yeni ilişkiler kurulması için çalıştıklarını söyledi.
Akıncı, "Kıbrıs'taki olası bir çözümde tüm kesimler kazançlı çıkabilir. Adada adil bir çözüm elde edilebilirse, Türkiye-Yunanistan, Türkiye-AB ilişkileri gelişebilir. Kurulacak bir Federal Kıbrıs'ta Kıbrıs Rum kesimi de Türkiye ile ilişkilerden yararlanabilir" dedi.
Cumhurbaşkanı Genel Sekreteri Fahri Kasırga da Kıbrıs Türk halkının ulaştığı demokratik seviyeyi koruyup geliştireceğine, sorunların çözümü yönünde yapılan çalışmaların semeresini vereceğine inandığını söyledi.
Türkiye'nin kapsamlı çözüm müzakerelerine büyük önem verdiğini belirten Kasırga, "Türkiye, her zaman olduğu gibi bundan sonra da haklı ve onurlu mücadelesinde Kıbrıslı Türklerin yanında olmuştur olmaya devam edecektir" dedi.
"Çözüme yakın bir dönemdeyiz"
KKTC Başbakanı Ömer Kalyoncu da KKTC'nin kuruluşunun 32. yıl dönümü dolayısıyla KKTC'de bulunan Başbakan Yardımcısı Tuğrul Türkeş, TBMM Başkanvekili Naci Bostancı, Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Fahri Kasırga ve beraberlerindeki heyeti kabul etti.
Kalyolcu kabulde, Kıbrıs'ta görüşmelerin devam ettiğini, olumlu sonuca varırsa hem Kıbrıs'ta yaşayan insanlar hem de bölge açısından önemli bir sonuç elde edileceğini dile getirdi. Kalyoncu, “İlk defa varsayılan zenginliklerin paylaşımı bir barışa yol açmış olacak" dedi.
Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Fahri Kasırga da KKTC'nin bugün geldiği noktadan, ulaştığı seviyeden son derece mutlu olduklarını belirterek, "Kıbrıs'ta çözüme yakın bir dönemde bulunmaktayız. İki toplum arasında görüşmeler devam ediyor, olumlu yönde ilerliyor. İnşallah en kısa sürede her iki toplumun da yararına olacak şekilde bu görüşmelerin sonlanmasını arzu ediyoruz" diye konuştu.
Türk heyeti KKTC Meclis Başkanı Sibel Siber ile de görüştü.


DÜNYA
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...