Musul’u bırak dünyaya bir bak!

Düzenleyen:
Musul’u bırak dünyaya bir bak!

DÜNYA Haberleri

Türkiye’nin Musul’a asker göndermesi hem içeride hem dışarıda tartışılıyor. Ancak birçok ülkenin kendi toprakları dışında binlerce askerî üssü bulunuyor.

Osman SAĞIRLI

ABD’nin Afganistan’dan Almanya’ya, İspanya’dan Singapur’a kadar bütün dünya coğrafyasında yüzlerce askerî üssü var. İngiltere, Orta Doğu’nun birçok ülkesinde at koşturuyor. Rusya’nın Suriye’den Vietnam’a kadar birçok ülkede askeri bulunuyor. Fransa ise Afrika ülkelerinde varlık gösteriyor. Almanya, İtalya, Hindistan, Japonya sınırları dışında askeri üsleri bulunan diğer ülkeler. Katar’a üs kurma hazırlıkları içinde olan Türkiye ise sadece Kıbrıs ve Kuzey Irak’ta var. Manzara böyle iken Türkiye’nin Musul’a değil üs kurması, asker göndermesi bile diğer ülkeleri rahatsız ediyor. Üstelik buna içerideki muhalefet partileri ve muhalifler de destek veriyor.
Dünya genelinde, yabancı ülkelerde en fazla askerî üssü bulunan ülkeler arasında ABD ilk sırada yer alıyor. Yabancı askeri üslerin yüzde 95’ine sahip olan ABD’nin, aralarında Türkiye’nin de bulunduğu 74 ülkede toplam binin üzerinde üssü ve 400 bin civarında askeri bulunuyor. Buna karşılık, Fransa’nın 10, İngiltere’nin 7 ülkede üsleri yer alıyor. Rusya ve Çin de “üs” savaşında yerini almak için stratejiler geliştiriyor. Türkiye ile kriz yaşayan Rusya Tartus deniz üssünde sonra Esad’ın kalesi Lazkiye’de de hava üssü kurdu ve asker sayısını 4 bine çıkardı. Rusya’nın dünyanın birçok bölgesinde denizaşırı askeri üsler kurması ise 2024 planlamaları arasında yer alıyor. Bu üsslerin Orta Doğu, Latin Amerika ve Güneydoğu Asya’da olacağı belirtilirken, Kıbrıs Rum kesimi ile bir üs için pazarlık yaptığı ortaya çıkmıştı. Kıbrıs’ta garantör 3 ülkeden biri olmadığı için üs kurması mümkün olmayan Rusya, buna rağmen bu kararında ısrarcı davranıyor. Bu arada Rusya Savunma Bakanlığı geçtiğimiz ay Kuzey Kutup bölgesinde 3 adada askeri üs inşa etmekte olduğunu duyurdu. Üs kurulacak adalardan birinin İkinci Dünya Savaşı sonunda Japonya’ya ele geçirilen Kuril adalarında olduğu, bu üssün Rusya’nın Japonya ile kırılgan ilişkileri daha da gereceği söyleniyor.

KİMİN HANGİ ÜLKELERDE ASKERÎ ÜSSÜ BULUNUYOR?

∂ ABD:  Afganistan, Avustralya, Bahreyn, Belçika, Brezilya, İngiliz Hint Okyanusu Bölgesi, Bulgaristan, Küba, Cibuti, Almanya, Yunanistan, Grönland, Honduras, İsrail, İtalya, Japonya, Kosova, Kuveyt, Hollanda, Norveç, Umman, Romanya, Portekiz, Katar, Suudi Arabistan, Singapur, Güney Kore, İspanya, Türkiye, Birleşik Arap Emirlikleri, İngiltere.
∂  RUSYA:  Ermenistan, Belarus, Gürcistan, Kazakistan, Kırgızistan, Moldova, Suriye ( Tartus Deniz üssü, Lazkiye Havaalanı Hava Üssü; 600 personeli var), Tacikistan, Vietnam.
∂  FRANSA:  Burkina Faso, Kamerun, Orta Afrika Cumhuriyeti, Çad, Cibuti, Gabon, Almanya, Gine, Fildişi Sahili, Lübnan, Mali, Nijer, Senegal, Kosova, Birleşik Arap Emirlikleri ve Fransız Guyanası, Fransız Polinezyası, Guadeloupe, Martinique, Mayotte, Yeni Kaledonya, Reunion ve Saint Pierre and Miquelon.
∂  İNGİLTERE : Ascension Adası, Belize, Bermuda, Brunei, Kanada, Diego Garcia, Falkland Adaları, Almanya, Cebelitarık, Kenya, Umman, Katar, Sierra Leone, Singapur.
∂  TÜRKİYE : Kıbrıs, Kuzey Irak. 
∂  ALMANYA:  Strazburg. 
∂  HİNDİSTAN:  Bhutan, Madagaskar, Afganistan.
∂  İTALYA:  Afganistan, Cibuti, B. Arap Emirlikleri
∂  JAPONYA : Cibuti
∂  PAKİSTAN : Nijerya
∂  ÇİN: Cibuti 

 

 

Düzenleyen:  - DÜNYA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...