Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Rusya'dan kendi büyükelçisine sansür

Düzenleyen: / Kaynak: AA
Rusya'dan kendi büyükelçisine sansür

DÜNYA Haberleri  / AA

Rusya'nın BM Daimi Temsilcisi Vitaly Churkin'in, Irak'ın mektubu üzerine BM Güvenlik Konseyi'ni Türkiye'nin Irak'taki eğitim birliği konusunu görüşmek için toplantıya çağırdıklarını iddia ettiği sözleri, Rus misyonunun yayınladığı resmi konuşma dökümünde sansürlendi.

Rusya, Irak'taki Türk eğitim birliği konusunu görüşmek üzere BM  Güvenlik Konseyi'ni olağanüstü kapalı toplantıya çağırmıştı. 8 Aralık'ta  gerçekleşen toplantının ardından Konsey başkanlığı herhangi bir açıklama  yapmamıştı.

Konunun Irak ile ilgili olması ve Irak Başbakanı'nın Türk askerlerinin  çekilmemesi durumunda sorunu BM'ye taşıyacaklarını duyurması nedeniyle toplantı  talebinin Irak'tan mı geldiği sorusu gündeme geldi.
 
Büyükelçi Churkin, toplantının ardından gazetecilerin karşısına  geçerek konuya ilişkin soruları cevapladı. Bir gazetecinin toplantının yapılma  nedenini ve Irak'ın BMGK'ye başvurup başvurmadığını sorması üzerine, Churkin,  "Hadi ama! Irak BMGK'ya mektup gönderdi! Bu bizim kapalı toplantı için harekete  geçmemizi tetikledi. BMGK'ya şikayetler geldi. Irak Başbakanı ve diğer Iraklı  yetkililer bu konuda açık şekilde şikayetlerini dile getirdiler" ifadesini  kullandı.
 
Rus misyonun web sayfasında yayınlanan metinde ise büyükelçinin tüm  sözleri yer alırken söz konusu bölümden sadece "Irak Başbakanı ve diğer Iraklı  yetkililer bu konuda açık şekilde şikayetlerini dile getirdiler" cümlesi yer  aldı.
 
Metindeki söz konusu bölümün başında ise büyükelçinin söylemediği  "Irak şikayet etti!" diye bir cümle bulunuyor.
 
- Irak Büyükelçisi yalanlamıştı
 
Churkin'in ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Irak'ın BM  Daimi Temsilcisi Muhammed Ali el-Hakim ise Rus büyükelçinin "Irak'ın mektubu"  konusundaki sözlerini yalanlamıştı.
 
Irak'ın konuyu ikili müzakere şekilde çözmek istediğini kaydeden  el-Hakim, "Biz konuyu Ankara ve Bağdat arasında ikili olarak görüşüyoruz.  İhtiyacımız olduğunda konuyu mektupla BMGK'ya bildiririz ancak Bağdat henüz  BMGK'ya mektup göndermedi" dedi.
 
Gazetecilerin Rus elçinin Irak'ın mektubunu öne sürdüğünü  hatırlatmaları üzerine de el-Hakim, "Churkin'in bahsettiği mektup zannediyorum 25  Haziran 2014'teki mektuptur" ifadelerini kullanmıştı.
 
Irak elçisinin sözleri üzerine uluslararası medya kuruluşlarında,  Churkin'in açıklamaları ile el-Hakim'in sözlerinin çeliştiği, Rusya'nın,  düşürülen savaş uçağı nedeniyle Irak'ın talebi olmamasına rağmen böyle bir adımı  atmış olabileceği iddiaları gündeme getirilmişti.

Düzenleyen:  - DÜNYA
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...