İtalya Başbakanı: DAEŞ'le son dakika çözümleriyle mücadele edemeyiz

İtalya Başbakanı: DAEŞ'le son dakika çözümleriyle mücadele edemeyiz

DÜNYA Haberleri

İtalya Başbakanı Matteo Renzi, DAEŞ'le mücadele etmenin yolunun, son dakika çözümlerinden değil, bir strateji belirlemekten geçtiğini söyledi.

İTALYA Başbakanı Matteo Renzi, DAEŞ'le mücadele etmenin yolunun, son dakika çözümlerinden değil, bir strateji belirlemekten geçtiğini söyledi. 
İtalya'nın başkenti Roma, 40 ülkeden, siyaset, diplomasi, iş, medya ve kültür dünyasından 200 temsilcinin katılım gösterdiği Akdeniz Diyalogları (MED 2015) Forumu'na ev sahipliği yapıyor. Akdeniz'in güvenliği ve DAEŞ tehdidine odaklanılan, İtalya Dışişleri Bakanlığı organizasyonuyla yapılan forumun açılışında, Başbakan Matteo Renzi ve Ürdün Kralı II. Abdullah da birer konuşma yaptı. İtalya Başbakanı Renzi, DAEŞ'i imha etmenin mutlak öncelikleri olması gerektiğini belirtip, DAEŞ'le mücadele için Avrupa, ABD ve Rusya'nın ortak noktada birleştiği, daha fazla uluslararası işbirliğine ihtiyaç duyulduğunu söyledi. Matteo Renzi, "Bunun için son dakikada bulunan çözümler değil, bir strateji gerek. Paris saldırılarının üzerinden bir ay geçmişken, duygularımızı ve öfkemizi inkar edemeyiz. Doğru yolu bulmak kolay değil, ama başka katliamların önüne geçmek için siyasi çalışmaların yanı sıra, yabancı savaşçıların deradikalize olmasını da sağlamalıyız" dedi. 
Fanatizmle mücadele etmek için kültürel yatırımların önemine işaret eden Başbakan Renzi, "Ancak kültür buna karşı tek silah değildir, diyalog da gerekli" diye sözlerini sürdürdü. 
AB, DOĞU'YA DOĞRU GENİŞLEMEYEREK BÜYÜK BİR FIRSATI KAÇIRDI 
Doğuya doğru genişlemeyerek ve Akdeniz'e önem vermeyerek Avrupa Birliği'nin (AB) son yıllarda büyük bir fırsatı kaçırdığını dile getiren Renzi, "Bu toplantının, Akdeniz'in sorunlarının çözülmesi konusunda yararlı olmasını umuyorum. Hepimiz, yeni bir gelişim sezonunun inşası için çalışmalıyız" dedi. 
Göçmen sorununa da değinen Başbakan Renzi, "Bazı siyasi çevrelerin, savaştan kaçan kardeşlerimizin buraya gelmesi konusundaki şok edici tepkilerini düşünüyorum da, umarım Akdeniz medeniyetimizi kaybettiğimiz bir yer haline gelmez" ifadelerini kullandı. 
ÜRDÜN, ULUSLARARASI TOPLUM ADINA GÖÇMENLERİN YÜKÜNÜ TAŞIYOR 
Kral II. Abdullah ise Ürdün'ün, uluslararası toplum adına mültecilerin yükünü taşıdığını belirterek, "1 milyon 400 bin mülteciyi ağırlıyoruz. Bu, her 5 Ürdünlüye 1 mülteci düşüyor anlamına geliyor. Bu sorunun çözümü için sadece acil yardıma değil, tüm Akdeniz için fırsatlar oluşturabilecek olan gelişmeyi desteklemeye de ihtiyacımız var" dedi. 
Ürdün Kralı, İslami terörizm hakkında da konuştu. Kral, İslam'ın kendi içinde, İslami suçlularla savaştığını söyleyerek, din adına terörizme bulaşanların, kimseyi ayırt etmeden tüm dünyayı tehdit ettiğini belirtti. II. Abdullah ayrıca, insan hakları gününün (dün) kutlandığını söyleyerek, İsrail-Filistin meselesine, "Filistinliler haklarını elde edene kadar dünyadaki milyonlarca insan küresel adaletin gerçekliğine şüpheci yaklaşacaktır" dedi. 
ALİ BABACAN DA KONUŞMA YAPACAK 
MED 2015 kapsamında, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ve Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'un da birer konuşma yapması bekleniyor. Forumun son günü olan 12 Aralık'ta da, Ak Parti Ankara Milletvekili ve eski Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Türkiye odaklı bir panelde konuşma yapacak. 

Düzenleyen:  - DÜNYA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...