Esad rejimi, Türkiye sınırına yerleşiyor

Düzenleyen: / Kaynak: Milliyet
Esad rejimi, Türkiye sınırına yerleşiyor

DÜNYA Haberleri  / Milliyet

Türkiye sınırına yakın Rabia kasabasını ele geçiren Esad rejimi sınıra yaklaştı. Rejimin kasabaya saldırısını Rus yetkililerin karadan denetlediği ifade edildi

Suriye’de Beşar Esad rejimi, Lazkiye vilayetinde muhaliflerin elindeki son önemli bölge olan Rabia kasabasını ele geçirdi. Türkiye sınırına oldukça yakın bölgenin ele geçirilmesi, Esad rejiminin Türkiye sınırına doğru genişlemesini kolaylaştıracak.  Londra merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, Rus hava saldırılarının destek verdiği operasyona Esad rejimi askerlerinin yanı sıra milisler, Hizbullah ve İran askerlerinin katıldığını açıkladı.

 
Rus yetkililerin, Rabia’ya düzenlenen operasyonu karadan denetlediği ifade edildi. Rabia kasabası 2012 yılından bu yana muhaliflerin elinde bulunuyordu. Kasabasının alınmasıyla Türkmen ve Kürt Dağı arasındaki bölgenin kapandığı ve muhaliflerin ikmal yolunun kesildiği ifade ediliyor.
 
Barış görüşmeleri belirsiz
Rabia kasabası, 2012 yılından bu yana Türkmenlerin oluşturduğu muhalif gruplar ve El Kaide’ye bağlı El Nusra örgütüne mensup askerlerin de bulunduğu çeşitli gruplar arasında el değiştirmişti.
 
Esad rejiminin zaferi, Birleşmiş Milletler’in (BM) öncülüğünde İsviçre’nin Cenevre kentinde bugün görüşülmesi planlanan barış görüşmelerinden bir gün önce geldi. BM, Esad rejimi ve muhalifler arasındaki anlaşmazlıklar nedeniyle Cenevre’deki barış görüşmelerinin ertelenebileceğini açıkladı. Esad rejimi, terörist olarak nitelendirdiği bazı muhalif gruplarla masaya oturmayı reddederken, muhalifler Rusya’nın sivillerin yaşadığı bölgelerde hava saldırılarını durdurmasını talep ediyor.
 
Muhaliflerin talepleri arasında Esad rejiminin bazı bölgelerdeki kuşatmalarını kaldırması da bulunuyor. Rejim güçleri, 12 Ocak tarihinde Lazkiye’de Salma kasabasının kontrolünü eline geçirmişti. Bu kasabanın ele geçirilmesi, Rus hava saldırılarının başlamasının ardından elde edilen en büyük askeri zaferlerden birisi olmuştu. Reuters’a konuşan bir Batılı kaynak, Cenevre’deki barış görüşmelerinin çarşamba gününden önce başlama ihtimalinin düşük olduğunu söyledi.

Düzenleyen:  - DÜNYA
Kaynak: Milliyet
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...