'Batı kamuoyunun ikircikli tutumu Sisi'nin elini güçlendiriyor'

Düzenleyen:
'Batı kamuoyunun ikircikli tutumu Sisi'nin elini güçlendiriyor'

DÜNYA Haberleri

SETA Araştırmacısı Yavuz Güçtürk, "Mısır, Devrim, Darbe ve Sonrası" panelinde, "Batı kamuoyunun ikircikli tutumu Sisi'nin elini güçlendiriyor" dedi.

Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı (SETA) Araştırmacısı Yavuz Güçtürk, birçok uluslararası örgütün Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi'nin faili olduğu suçların "insanlığa karşı suçlar" olduğu görüşünü taşıdığını belirterek, "Batı kamuoyunun ikircikli tutumu Sisi'nin elini güçlendiriyor" dedi.

SETA'da düzenlenen "Mısır, Devrim, Darbe ve Sonrası" panelinde konuşan Yavuz Güçtürk, "Devrimden Darbeye Mısır’da İnsan Hakları" temalı sunumunda, "Batı kamuoyunun ikircikli tutumu Cumhurbaşkanı Sisi'nin elini güçlendiriyor" dedi.

Araştırmacı Güçtürk, Mısır'daki 25 Ocak devrim sürecinde geleneksel medyanın devletin yanında yer aldığını ve devrim yanlılarının halka ulaşmak için alternatif iletişim araçlarına başvurduğunu kaydederek, bu süreçte sosyal medya platformlarının yoğun şekilde kullandığını hatırlattı.

Mısır'da askeri darbeyle görevinden alınan Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi döneminde askeri vesayet ve yargı vesayetinin kırılamadığını belirten Güçtürk, "Mursi görev süresinin yarısına bile gelmeden darbe ile karşılaştı. Devrim diktatörden kurtulmayı başarsa da diktatörlüğün sonu gelmedi ve askeri kanadın etkileri Mübarek sonrasında da sürdü" şeklinde konuştu.

Darbe sonrası Mısır'da, BM ve insan hakları örgütlerinin çalışmalarının yetersiz olduğunu söyleyen Güçtürk, "Mısır'da yakın zamanda bir ışık görünmüyor" görüşünü paylaştı. 

''Bu çaba beyhudedir"

Eski Mısır Yatırım Bakanı Yahya Hamid de birçok ülkeyi gezdiğini belirterek, yurt dışında yaşayan Mısır vatandaşlarının hangi siyasi görüşten olurlarsa olsunlar darbeden memnun kalmadığını ifade ederek, "Mısırdaki devrimin başarıyla sonuçlanacağı konusunda en ufak bir şüphem yok. Mısır'ın eski günlerini tekrar yaşatmaya çalışsalar da bu çaba beyhudedir" dedi.

Bakan Hamid ülkedeki darbe sonrası dönemin adalet ve özgürlük adına umut verici olmadığını kaydederek, halkın refah düzeyini yükseltmeyi ve sorunlarını çözmeyi vadeden darbe yönetiminin de başarılı olmadığını söyledi.

Mısır Eski milletvekili hukukçu Taher Abdelmohsen de darbe sonrası yönetimin insanların liyakatine bakmayıp kendine yakın olan insanları devlet kurumuna atadığını, polis ve askerin hukuksuz tutuklamalarının da önünü açtığını söyledi.

Abdelmohsen, "Türk halkı ve devletine Mısır'daki devrime ve Mısır halkının onur mücadelesine verdiği destek için teşekkür ediyorum" ifadeleriyle sözlerine son verdi.

Düzenleyen:  - DÜNYA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...