Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Myanmar’da yeni meclis açıldı

Düzenleyen: / Kaynak: AA
Myanmar’da yeni meclis açıldı

DÜNYA Haberleri  / AA

Myanmar’da Nobel ödüllü muhalif Aung San Suu Çi'nin partisi Ulusal Demokrasi Birliği'nin (NLD) zaferiyle sonuçlanan 8 Kasım seçimlerinin ardından Halk Meclisi, bugün ilk kez toplandı.

Myanmar Times’ın haberine göre, NLD Genel Başkanı Su Çi başta olmak üzere yeni milletvekilleri meclisteki yemin törenine katıldı.Meclisin diğer kanadı ise yarın açılacak.

Yaklaşık 50 yıllık cunta yönetiminin ardından demokrasiye geçiş süreci yaşayan Myanmar’da yeni hükümetin 8 Kasım’daki seçimlerde oyların yüzde 80’inini alan NLD öncülüğünde kurulması bekleniyor.

NLD, 664 milletvekilliğinden 390’ını kazanmıştı. Uzun yıllar ülkeyi yöneten Birlik Dayanışma ve Partisi (USDP) ise sadece 42 milletvekilliği alabilmişti. Anayasaya göre, milletvekillerinin yüzde 25’ini ordu mensupları oluşturuyor. Bu durum, özellikle anayasa değişikliklerinde yüzde 75’in üzerinde milletvekilinin desteği gerektiğinde ordunun rolünü belirleyici kılıyor.

Yeni meclisi önemli sorunlar bekliyor

Meclisin ilk işi, meclis başkanları ve sözcülerini belirlemek olacak. Gelecek haftadan itibaren başlayacak on günlük süreçte de devlet başkanı ve iki yardımcısının belirlenmesi bekleniyor.

Yasal engelden ötürü devlet başkanı olamayan NLD Başkanı Su Çi, devlet başkanının belirlenmesinde önemli rol oynayacak. Bu arada NLD, başta devlet başkanlığı seçimi olmak üzere çeşitli konularda üst düzey askeri yetkililerle görüşmelerde bulunuyor.

Yeni meclisi önemli sorunlar da bekliyor. Yeni meclis, yeni anayasasının hazırlanmasından sivil özgürlüklere, etnik azınlıklarla ilişkilerden ekonomiye kadar çok çeşitli alanlarda reform çalışmaları yapması bekleniyor.

Düzenleyen:  - DÜNYA
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...