Romanya’ya işkence ücreti

Düzenleyen: / Kaynak: Yeni Şafak
Romanya’ya işkence ücreti

DÜNYA Haberleri  / Yeni Şafak

CIA’in 11 Eylül sonrası Romanya’da kurduğu gizli işkence merkezleri için bu ülkeye milyonlarca dolar para ödediği ortaya çıktı. CIA’in ‘Kara bölge’ olarak bilinen dünyadaki sorgu ve işkence tesisleri için en az 300 milyon dolar harcadığı savunuluyor.

Amerikan Merkezi Haber Alma Teşkilatı'nın (CIA) Romanya'daki gizli işkence hapishaneleri için milyon dolarlar ödediği ortaya çıktı. Romanya'daki davada konuşan İnsan Hakları Örgütü hukukçusu Amrit Singh, Romanyalı yetkililerin 2003-2005 arasında CIA hapishanelerine göz yumduğunu belirterek CIA'nin milyonlarca dolar ödediğini gösteren belgeleri de mahkemeye sundu. Davada Romanya hükümetini temsil eden Catrinel Brumar ise davanın devam ettiği gerekçesiyle bir yorumda bulunmadı. ABD merkezli haber sitelerinden vox.com aralarında Küba'daki Guantanamo Hapishanesi'nin de olduğu işkence merkezlerinin olduğu iddia edilen ülkelerin bir kısmını yayınladı. İşkence yapılan bu tesisler arasında 220 bin dolar harcanan Afganistan'daki merkez en kötü şöhrete sahip olanı. CAI'ın sorgu merkezlerine 300 milyon dolar harcadığı da iddia edildi.
AVRUPA PARLAMENTOSU'NDAN KINAMA
Avrupa Parlamentosu, CIA işkencelerine ilgisiz kalan Avrupa devletlerini ve kurumlarını geçtiğimiz günlerde kınamıştı. Avrupa Parlamentosu bağlayıcı olmayan kararında üye devletlere “CIA'nin Avrupa üzerindeki gizli hapishaneleriyle ilgili iddaları şeffaf bir soruşturmayla ortaya çıkartılması” çağrısı yapmıştı. Avrupa'da Litvanya, Polonya, İtalya ve İngiltere gibi devletlerin CIA operasyonlarının merkezinde yer aldığı belirtiliyor. AP Genel Kurulu daha önce düzenlenen oturumda parlamenterler, terörizmle mücadele ederken temel değerlerin çiğnenmesinin “kabul edilemez” olduğunu vurgulamıştı.

CIA İŞKENCELERİNİN ÜLKE HARİTASI
Bazı ülkeler CIA'ın 'Kara bölge' olarak bilinen sorgu merkezlerinin bulunduğu ülkeler olmayı kabul ederken bazıları da bunu reddetmiş, tutsakların nakillerinde, topraklarında duraklamalarına izin vermişti. Türkiye bu haritada nakil yapılan istasyon ülkeler arasında gösterilmişti. İngiliz gazetesi The Times, 'Kara bölge' olarak bilinen sorgu merkezlerinin bulunduğu iddia edilen ülkeleri ve tutsakların nakillerinde, topraklarında duraklamalarına izin verildiği öne sürülen ülkelerin haritasını yayınlamıştı. Tutsakların nakillerine izin verildiği iddia edilen ülkeler arasında, Türkiye, Yunanistan, Belçika, İngiltere, İrlanda, İspanya ve Portekiz yer aldı. The Times, 'Gizli sorgu' tesislerin bulunduğu iddia edilen ülkeler arasında Suudi Arabistan, Tayland, Fas, Mısır, Romanya, Libya, Polonya, Özbekistan ve Litvanya'nın olduğunu duyurmuştu.

Düzenleyen:  - DÜNYA
Kaynak: Yeni Şafak
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...