Kuzey Kore'nin hidrojen bomba denemesi yapay depreme yol açtı

Düzenleyen:
Kuzey Kore'nin hidrojen bomba denemesi yapay depreme yol açtı

DÜNYA Haberleri

Pyongyang yönetiminin yeni geliştirdiği hidrojen bombasını denemesi sırasında 6,3 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Kuzey Kore’ye dünyanın birçok ülkesinden tepki yağdı.

Kuzey Kore, yeni geliştirdiği kıtalar arası balistik füzeye yüklenebilecek bir hidrojen bombası ile bütün dünyayı alarma geçirdi. Hamgyong şehrindeki Punggye-ri nükleer deneme tesisi yakınlarında deneme sonrası sarsıntı meydana geldi. ABD Jeolojik Araştırma Merkezi denemenin gerçekleştirildiği tesisin yakınlarında 10 kilometre derinlikte 6,3 büyüklüğünde “yapay deprem” kaydedildiğini bildirdi. Deprem Çin’den, güneyindeki Güney Kore’nin başkenti Seul’e kadar geniş bir alanda 5 ile 10 saniye arasında sarsıntı olarak hissedildi. 8 dakika sonra ise 4,6 büyüklüğünde artçı sarsıntı da kaydedildi.

KORE: BAŞARDIK!
Kuzey Kore Nükleer Enstitüsü ileri düzeyde bir nükleer silahı başarıyla ürettiklerini açıkladı. Kuzey Kore lideri Kim Jong-un daha sonra söz konusu enstitüyü ziyaret ederek hidrojen bombasını inceledi. Depremin büyüklüğü, Kuzey Kore’nin yaptığı hidrojen bombasının bugüne kadar denediği en güçlü silah olduğunu ortaya koyuyor. 

120 KİLOTONLUK ETKİ
Bağımsız sismik gözlemci NORSAR, Kuzey Kore’nin bu yılki altıncı denemesinin 120 kilotonluk bir etkiye yol açtığını bildirdi. 1 kiloton, 1.000 ton TNT’nin patlamasına eş değer. Hidrojen bombası, insanlığın geliştirdiği en yıkıcı ve en korkutucu silah olarak biliniyor. Tek bir hidrojen bombası ile dünyanın en büyük şehirlerini yeryüzünden silmek mümkün.

REKOR ‘ÇAR BOMBASI’NDA
ABD’nin 2. Dünya Savaşı’nda Hiroşima ve Nagasaki’de kullandığı ve 200 bin kişinin hayatını kaybetmesine sebep olan atom bombaları 13 ve 21 kilotonluk yıkım gücüne sahipti. Sovyetler Birliği’nin 1961 yılında test ettiği hidrojen bombası “Çar Bombası” ise insanoğlunun patlattığı en güçlü bomba olarak tarihe geçmişti. 50 megatonluk bir etkiye sahip olan Çar Bombası, 8 kilometre çapında bir ateş topu oluşturarak yüzlerce kilometrekarelik alandaki her şeyi yok etmişti. Patlama sonrası mantar bulutu 64 kilometre yüksekliğe kadar çıktı. Çar Bombası, Hiroşima’ya atılan atom bombasından ise 3.800 kat daha güçlüydü. 

Türkiye büyük tepki gösterdi
- Dışişleri Bakanlığı, uluslararası hukuk ile bölgesel barış ve güvenliğini hiçe sayarak hidrojen bombası denemesi yapan Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti’ni kınadı. Açıklamada, “Hidrojen bombası denemesini sorumsuz ve kışkırtıcı bir hareket olarak görüyor, en güçlü şekilde kınıyoruz” denildi.
- Çin Dışişleri Bakanlığı, Kuzey Kore’yi çok sert bir şekilde kınadı ve “Bu hatalı hareketleri durdur” çağrısı yaptı.
- Rusya Dışişleri Bakanlığı, Kuzey Kore’nin bölge barışı için ciddi tehdit oluşturduğunu bildirdi. 
- Güney Kore’de kırmızı alarm verildi ve Kuzey Kore’nin en güçlü şekilde cezalandırılması istendi. 
- Japonya savaş jetleri havalandı, teyakkuz hâline geçti. 
- ABD Başkanı Donald Trump ve Japonya Başbakanı Şinzo Abe telefonda görüştü. İki lider, Kuzey Kore üzerindeki baskıyı “en üst seviyeye çıkarmak” noktasında fikir birliğine vardı.
- Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, BM Güvenlik Konseyinin hızlı bir şekilde cevap vermesini istedi.
- Almanya Başbakanı Angela Merkel, Kuzey Kore’ye yaptırımların artırılmasını istedi.

Düzenleyen:  - DÜNYA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...