Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

İngiltere, Fransa, Almanya, Kanada ve ABD, Rusya'ya karşı birleşti

Düzenleyen:
İngiltere, Fransa, Almanya, Kanada ve ABD, Rusya'ya karşı birleşti

DÜNYA Haberleri

İngiltere, Fransa, Almanya, Kanada ve ABD, yayımladıkları ortak bildiriyle çifte ajan Sergey Skripal ile kızı Yulia’nın zehirlenmesinden Rus istihbarat servisi GRU’nun ve Rusya devletinin üst kademelerinin sorumlu olduğuna inandıklarını açıkladı.

İngiltere, Fransa, Almanya, Kanada ve ABD, çifte ajan Sergey  Skripal’in zehirlenmesi olayında Rusya askeri istihbarat servisi GRU’nun  sorumluluğuyla ilgili ortak bildiri yayımladı.

İngiliz polisinin Skripal soruşturmasında kaydettiği ilerlemeden  duyulan memnuniyetin belirtildiği bildiride, "İngiltere’nin, şüphelilerin GRU  olarak bilinen Rusya askeri istihbarat servisi subayları olduğu ve operasyonun da  hemen hemen kesin bir biçimde devletin üst kademesinde onaylandığı şeklindeki  değerlendirmesine tam güvenimiz var." ifadesine yer verildi.

Beş ülkenin ortak bir eylem ile deklare edilmemiş istihbaratçıları  sınır dışı ederek, GRU’nun etkinliklerinin önüne geçmeye dönük adım attığı ifade  edilen bildiride, Skripal soruşturmasının sonuçlarının da yabancı istihbarat  şebekelerinin etkinliklerini önlemeye dönük ortak niyetlerini kuvvetlendirdiği  kaydedildi.

İngiltere’nin temmuz ayında Amesbury kentinde İngiliz vatandaşları  Dawn Sturgess ve Charles Rowley’in  zehirlenmesinde Skripal’in zehirlenmesindeki  ile aynı kimyasal maddenin kullanıldığına dair değerlendirmesine de dikkat  çekilen bildiride, "Rusya’yı, Novichok programını Kimyasal Silahların Önlenmesi  Örgütüne tam bir şekilde açmaya çağırıyoruz." ifadesi kullanıldı.

İngiliz Bakan, Putin'i işaret etmişti

İngiltere Güvenlik Bakanı Ben Wallace bugün, Skripal'in zehirlenmesi  olayından GRU'nun bağlı olduğu Rusya Savunma Bakanlığını ve Rusya Devlet Başkanı  Vladimir Putin’i sorumlu tutmuştu.

İngiltere Başbakanı Theresa May de dün parlamentoda yaptığı konuşmada,  Skripal’in zehirlenmesinde rol alan kişilerin Rus istihbarat servisi için  çalıştığını öne sürmüştü.

İngiliz polisi, dün Skripal’in zehirlenmesi olayının faili olarak  Alexander Petrov ile Ruslan Boshirov adlı 2 Rus vatandaşının fotoğraflarını ve  güvenlik kamerası görüntülerini yayınlamıştı.

Skripal krizi

İngiliz dış istihbarat servisi MI6 için çalıştığı ortaya çıktığında  ülkesinde mahkum edilen ve daha sonra casus takasıyla İngiltere'ye gelen Rus ajan  Skripal ile kızı Yulia, 4 Mart'ta Salisbury'de bir bankta bilinçlerini yitirmiş  vaziyette bulunmuştu.

Hastaneden taburcu edilen baba kızın tedavilerine evde devam edileceği  bildirilmişti.

İngiltere, Skripal ile kızının zehirlenmesinde, Rusya tarafından imal  edildiği ileri sürülen, askeri nitelikte ve sinir sistemi üzerinde etkili bir  kimyasal maddenin kullanıldığının kesinlik kazandığını duyurmuştu.

Bu maddenin, Sovyetler Birliği tarafından 1970 ve 1980'lerde  geliştirilen "Novichok" adlı kimyasal grubunun üyesi olduğu belirtilmişti.

İngiltere'nin öncülüğünde başlatılan kampanya ile çok sayıda ülke  100'den fazla Rus diplomatı sınır dışı etmişti.

Düzenleyen:  - DÜNYA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...