Macaristan ile Ukrayna arasında büyük kriz! Bakan ölüm listesinde...

Düzenleyen:
Macaristan ile Ukrayna arasında büyük kriz! Bakan ölüm listesinde...

DÜNYA Haberleri

Macaristan Dışişleri ve Dış Ticaret Bakan Yardımcısı Levente Magyar, Ukrayna'da bir internet sitesinde Macaristan Dışişleri ve Dış Ticaret Bakanı Peter Szijjarto'nun Ukrayna düşmanı olarak nitelendirilip "ölüm listesi"ne alınması dolayısıyla Ukrayna'nın Budapeşte Büyükelçisi Ljubov Nepop'un bakanlığa çağrıldığını söyledi.

Magyar, bakanlık binasında düzenlediği basın toplantısında,  Ukrayna'nın Macaristan sınırına asker sevk ettiğini, bu ülkede yaşayan Macarların  sınır dışı edilmesi çağrısı yapıldığını ve Macarlar hakkında ölüm listesi  düzenlendiğini ileri sürerek, bu konulara açıklık getirmesi için Ukrayna'nın  Budapeşte Büyükelçisi Ljubov Nepop'un bakanlığa çağrıldığını açıkladı.

Ukrayna'da Mirotrovec isimli aşırı sağcı internet sitesinde "ölüm  listesi" yayımlandığını ve bu listede Bakan Szijjarto'nun yanı sıra Ukrayna'da  yaşayan Macarların da yer aldığını kaydeden Magyar, ''Ölüm listesinde  Zakarpatya'da yaşayan ve Ukrayna düşmanı olduklarını iddia ettikleri 300 Macar  hükümeti ya da belediye yetkilisinin bilgileri var. Bu kişilerin çifte vatandaş  olduğu iddia ediliyor. Dışişleri Bakanı Peter Szijjarto da bu listede yer  alıyor.'' dedi.

Ukrayna'nın Macaristan sınırına askeri üs kurarak asker sevk ettiğine  dikkati çeken ve Macaristan'ın hem NATO hem de AB üyesi olduğunu, dolayısıyla bu  sınırların NATO ve AB sınırları olduğunu hatırlatan Magyar, ''Ukrayna'nın,  Macaristan sınırından birkaç kilometre uzağındaki Zakarpatya bölgesinde askeri üs  kurması endişe verici.'' diye konuştu.

Macaristan-Ukrayna krizi

Macaristan, Ukrayna'nın geçen yıl eylül ayında eğitim kanununda  yaptığı değişiklik dolayısıyla ülkedeki Macar azınlığın haklarının ihlal  edildiğini öne sürüyor.

Macaristan Dışişleri ve Dış Ticaret Bakanı Peter Szijjarto, daha önce  yaptığı açıklamada, Ukrayna'nın eğitim kanununda yaptığı değişiklik konusunda,  "Ukrayna, eğitim kanununda yaptığı düzenlemeyle Macaristan'ı sırtından  bıçakladı." demişti.

Ukrayna'da eğitim kanununda yapılan değişikliğe göre, ülkedeki  Macarlar, orta öğretim kurumları ve üniversitelerde ana dillerinde eğitim  göremeyecek.

Düzenleyen:  - DÜNYA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...