Pakistan Cumhurbaşkanı''nı seçiyor

/ Kaynak: AA
Pakistan Cumhurbaşkanı''nı seçiyor

DÜNYA Haberleri  / AA

Pakistan'da milletvekilleri ve senatörler, cumhurbaşkanlığı seçimi için oy kullanıyor, Memnun Hüseyin, Cumhurbaşkanlığı seçimini kazanması bekleniyor.

Pakistan Muslim League-N Partisi'nin (PML-N) desteklediği Memnun Hüseyin, eski kriketçi İmran Han'ın başında bulunduğu Tahrik-i İnsaf Partisi'nin adayı Vacihuddin Ahmed'e karşı yarışıyor. Ancak parlamento ve senatodaki oy oranına bakılırsa Memnun Hüseyin, Cumhurbaşkanlığı seçimini kazanması bekleniyor. PML-N'ın seçim öncesi hesaplarına göre Memnun Hüseyin, oyların en az 426'sını garantilemiş durumda. Son ana kadar kime destek vereceğini açıklamayan Mevlana Fazlur Rahman liderliğindeki Pakistan Cemiyeti Ulemai İslami Partisi,Navaz Şerif'in Pakistan Muslim League Partisi'nin adayı Memnun Hüseyin'i destekleyeceğini açıkladı. Böylece 42 oy hakkı bulunan partinin Hüseyin'e destek verecek olması, çoğunlukla seçilecek Memnun Hüseyin'in ve iktidar partisinin elini güçlendirdiği gibi muhalefetin meşruiyet iddiasına da darbe vurmuş oldu. İktidarın adayı Memnun Hüseyin, ayrıca diğer küçük 8 partinin oylarını da kendi cephesine çekmeyi başarmış durumda. PML-N'ın tek başına 276 oyu bulunuyor. Öte yandan Memnun Hüseyin, Muttahida Qaumi Movement (MQM) Partisi'nin 47 oyunu da garantilemeyi başardı. Diğer yandan Tahrik-i İnsaf Partisi'nin desteklediği Vacihuddin Ahmed'in alabileceği oy sayısı 63 civarında görünüyor. Ahmed'in bu oylarına partisinin koalisyon ortağı Cemaati İslami'nin (JI) 10 oyu da dahil. Tahrik-i İnsaf'ın senatoda herhangi bir temsilcisi bulunmuyor. Boykotcularla beraber bugünkü seçimde 674 geçerli oy hakkı bulunuyor. Ancak Federal Meclis ve Eyalet Meclisleri'nde 42 boş sandalye mevcut. Seçimi boykot edeceklerin sayısı ise 219 civarında görünüyor. Bunların başında Pakistan Halk Partisi'ne (PPP) mensup 60 senatör ve 146 Federal Meclis üyesi ile eyalet meclislerinden üyeler var. Asıf Ali Zerdari'nin yerine geçecek yeni cumhurbaşkanını belirlemek için yapılacak seçim tarihi daha önce 6 Ağustos olarak belirlenmiş, iktidar partisinin başvurusu üzerine Anayasa Mahkemesi seçimin 30 Temmuz'da yapılmasına hükmetmişti. Karara karşı çıkmayan Yüksek Seçim Komisyonu, çalışmalarını buna göre tamamlamış ve cumhurbaşkanı adaylarının başvuru sürelerini 3 gün daha uzatmıştı. Bu süreyi çalışmaları tamamlamak için yetersiz bulan Pakistan Halk Partisi, iktidarı eleştirerek seçimi boykot edeceğini açıklamıştı. Ancak parlamentodaki oy oranlarına bakıldığında Pakistan Halk Partisi seçime girmesi bile kazanma şansı düşük bir ihtimal olarak görülüyordu. Bütün rakamların ötesinde seçimi kazanmasına kesin gözüyle bakılan Memnun Hüseyin'in partisi Pakistan Muslim League, 11 Mayıs genel seçimlerinin ardından cumhurbaşkanlığı seçiminde de ezici çoğunlukla gücüne güç katacak. Muhalefet her ne kadar seçimin meşruiyetini gündeme taşımaya çalışsa da PML-N bir zafer daha kazanmış olacak.
DÜNYA
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...