ABD, Kandil çetesinin ipini neden çekti!

ABD, Kandil çetesinin ipini neden çekti!

DÜNYA Haberleri

Ardı ardına Türkiye’nin hoşuna giden hamleler yapan ABD, PKK elebaşları Murat Karayılan, Cemil Bayık ve Duran Kalkan’ın kellesine toplam 12 milyon dolar ödül koydu. Ancak bu hamle akıllarda birçok soru işareti doğurdu.

Haber Merkezi / Özel - İki Türk bakana uyguladığı yaptırımı kaldıran, ardından İran yaptırımından Türkiye’yi muaf tutan ABD, üçüncü sürpriz hamlesini de yaptı ve PKK liderlerinin başına ödül koyduğunu açıkladı. Bir süre önce Ankara’yı ziyaret eden ABD'nin Avrupa ve Avrasya İşlerinden Sorumlu Müsteşar Yardımcısı Matthew Palmer "ABD Dışişleri Bakanlığı’nın "Rewards for Justice" (Adalet için ödül) programının PKK terör örgütüne mensup üç üst düzey ismi hedef aldığını duyurmaktan mutluluk duymaktayım” dedi ve ABD’nin Murat Karayılan için (5 milyon dolara kadar), Cemil Bayık için (4 milyon dolara kadar) ve Duran Kalkan için (3 milyon dolara kadar) ödül verileceğini duyurdu.
Adalet için Ödül programının resmi sayfasında teröristlerin fotoğrafları ve kişisel bilgileri ayrıntılı olarak paylaşıldı.
 
MÜTTEFİKLİĞİNİ HATIRLADI
ABD’li müsteşar, kararın Washington yönetiminin NATO müttefiki Türkiye'nin terörle mücadele alanında yürüttüğü iş birliğine verdiği önemin ifadesi olduğuna vurgu yaptı. Ancak aynı ABD, yakın döneme kadar NATO müttefikliğine uymayacak tavırlar sergileyip terör örgütü PKK’nın Suriye’deki uzantısı YPG’ye binlerce tır silah göndermişti. Bu yüzden Kandil çetesiyle ilgili verilen karar, akıllarda bir takım soru işaretleri doğurdu.

BİR AYAKLARI ÇUKURDA
Türkiye'nin kırmızı bültenle aradığı ve başına 4 milyon lira ödül koyduğu Murat Karayılan 64, Cemil Bayık 63, Duran Kalkan ise 66 yaşında. Cemil Bayık, uzun zamandır  böbrek hastası ve diyalize giriyor. Bu işlem de haftada iki defa İran'da yapılıyor. Yaşları bir hayli ilerlemiş olan üçlü çetenin tasfiyesi, örgütün dağ kadrosunun da bitmesi anlamına geliyor.

KULLANMA TARİHLERİ GEÇTİ
Birkaç yıldır Suriye’de YPG’ye alan açan, bu teröristlere düzenli bir orduya yetecek kadar ağır silahlar veren ABD, yeni bir örgüt peydahladığı için PKK’nın ipini çekmiş olabilir mi? Bu karar, ‘terör devleti’ne giden basamağın ikinci adımı mı?
Şimdilik bu soruların cevabı bilinmiyor. Ancak ABD’nin PKK’nın elebaşlarının kellesini istemesindeki en güçlü ve görünür sebep, PKK’nın son kullanma tarihinin geçmiş olması.
Tabii bu başka ihtimaller de yok değil.

TÜRKİYE PLANI NE?
AK Parti kaynaklarına göre bu kararda Türkiye ile ilgili başka plan var. "Bu üçlü çete İran destekli teröristlerdi. Hatta uzun zamandır Sincar'ın İran sınırları içinde kalan bölümde bulundukları söyleniyordu. Öteden beri PKK'nın kendini lağvedip PYD çatısı altında faaliyet göstereceği biliniyor. Bu karar, ABD'nin PYD/YPG'yi legalleştirme adımı."

İHTİMALLER ZİNCİRİ
Stratejistlere göre ise ABD, bu hamlesiyle bir taşla birçok kuş vurmayı planlamış olabilir. İhtimaller şöyle sıralanıyor:
1- İran ambargosuna karşı çıkan Türkiye'yi, Tahran’a karşı saf tutmaya ikna etmek.
2- Suriye'ye rahatlıkla geçen İran ordusunu, PKK ile karşı karşıya getirmek.
3- Zaten yaşlanan kadroyu tasfiye edip Irak'ta ve Suriye’de yeni terör oluşumlarına zemin hazırlamak.
4- Türkiye'ye göstermelik şekilde teröre karşı işbirliğine devam mesajı vermek.
5-Özellikle PKK'nın Irak'taki unsurlarına silah veren başta Almanya olmak üzere İran'a yönelik ambargoya tepki gösteren ülkelere mesaj vermek.
6- DEAŞ’a karşı ağır kayıp alan ve bu yüzden ABD’ye isyan eden Suriye'deki terörist yapıya, “Kandil'e güvenmeyin” mesaj vermek. 
7- İran'a yönelik ambargolar sırasında Kandil üzerinden, PKK'nın kontrolünde petrol dahil her şeyin sevkiyatı yapılıyordu. Bunun önüne geçmek.
8- Afganistan, Pakistan ve İran üzerinden gelen uyuşturucu PKK eliyle dünyaya servis ediliyordu. Taşeronluk anlaşması bitmiş olabilir.
9- Kuzey Irak'ta Mesut Barzani, geçen yıl ABD desteğiyle referanduma gitti. Bölge ülkelerinin tepkisi üzerine geri adım attı. Bu sırada PKK, Barzani'yi yarı yolda bıraktı ve bölgedeki bütün hamlelerini engelledi. ABD, terör örgütüne bir yıl sonra faturayı kesmiş olabilir.

Düzenleyen:  - DÜNYA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...