Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Patron kim?

Patron kim?

DÜNYA Haberleri

Suud yönetimi “Kaşıkçı neden öldürüldü”, “ceset nerede” ve “cinayet talimatını veren patron kim” gibi sorulara net cevap vermedi. Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Adil el-Cubeyr ise, Katar ve Türk medyasını Suudi Arabistan’a yönelik yanlış bilgi yaymakla suçladı.

Suudi Arabistan’ın İstanbul Başkonsolosluğuna 2 Ekim’de girdikten sonra canlı çıkamayan ve uluslararası baskılar üzerine Riyad’ın haftalar sonra öldürüldüğünü kabul ettiği muhalif Suud gazeteci Cemal Kaşıkçı cinayeti dünya gündemindeki yerini koruyor. Sıradan bir cinayet olmanın çok ötesine geçerek Suudların tahtını sallamaya başlayan olayın aydınlatılması için Türkiye’nin baskıları sürüyor.
Suud yönetimi “Kaşıkçı neden öldürüldü”, “cesedi nerede” ve en önemlisi de “cinayet talimatını veren patron kim” gibi kilit sorulara henüz net bir cevap vermezken, Türkiye’nin olayın faillerinin İstanbul’da yargılanması gerektiği yönündeki talebini şiddetle reddediyor.
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın cinayetin üstünün örtülmesine müsaade edilmeyeceği “Böyle bir meseleyi birkaç güvenlik mensubuna yıkmak ne bize ne uluslararası topluma yakışır” diyerek olayın gerçek sorumlularının bulunması yönündeki çağrısına Kral Selman’ın “Cemal Kaşıkçı’nın öldürülmesinde sorumluluğu olanlara ve görevlerinde başarısız olanlara, her kim olurlarsa olsunlar, Suudi Arabistan makamları hesap soracak” şeklindeki cevabına rağmen Suud yönetiminden gerçek suçluların ortaya çıkarılmasına yönelik ciddi bir adım gelmedi.

YEREL İŞ BİRLİKÇİ YALANI
Aksine; Türkiye’nin “Cinayet talimatını veren kim?” sorusuna ve ilgili ülkelere başta Suudi Arabistan olmak üzere ses kayıtlarının verildiği şeklindeki açıklamasına rağmen, Suud yönetimi delillerin kendilerine verilmediğini iddia ediyor. Olay sonrası çelişkili açıklamalarını sürdüren ve Türkiye’nin zoruyla açıklamalar yapan Riyad, günler sonra kabul etmek zorunda kaldığı cinayetle ilgili olarak ortaya attığı “yerel iş birlikçi” iddiası konusunda da gerekli bilgileri vermemekte direniyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun “Bu ismi açıklayın” şeklindeki baskıları karşısında Riyad yönetimi sessizliğini koruyor.
Türkiye’nin kamera görüntüleri ile tespit ettiği 18 isim ile ilgili yargılama başlattıklarını öne süren Suud Başsavcılığı, dünyanın baskılarına rağmen cinayet emrini kimin verdiği konusunda konuşmaktan kaçınıyor. Savcılık, cinayetle bağlantılı bulduğu 21 isimden 11’i hakkında dava açtığını 5’i için idam talep ettiğini duyururken, Türkiye yargılamanın uluslararası soruşturma sonrasında İstanbul’da şeffaf yapılmasını; aksi takdirde cinayeti aydınlatmaktan çok gerçek suçluları korumaktan öteye geçmeyeceğini iddia ediyor.

MEDYAYA MAHKEME TEHDİDİ
Bu arada Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Adil el-Cubeyr, Katar ve Türk medyasını Suudi Arabistan’a yönelik yanlış bilgi yaymakla suçladı. Cubeyr, “Türk ve Katar medyası, kraliyete karşı acımasız bir karalama kampanyası yürütüyor, biz bunu mahkemeye taşıyacağız” diyerek tehditler savurdu. Uluslararası yargılama talebini reddeden Suudların, Türk ve Katar medyasını hangi mahkemelerde dava edeceği belirsizliğini korurken, bu hamlelerinin Kaşıkçı cinayetini istemedikleri hâlde uluslararası mahkemelere taşıyacağından habersiz oldukları görülüyor.

Hâlbuki, 18 Ekim tarihli gazetemizin manşet haberinde gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın ortadan kaybolmasının ardından gözlerin çevrildiği Suudi Arabistan’da olayın faili olarak İstihbarat Başkan Yardımcısı Tümgeneral Ahmed El-Assiri’nin isminin ortaya atılacağı iddialarını gündeme taşımış ve “Fail adayı bulundu: Suçu generale yıkacaklar!” demiştik.

Patron kim?

Suudi Arabistan Başsavcı Sözcüsü Şelan eş-Şelan’ın cinayet soruşturmasına ilişkin başkent Riyad’da düzenlediği basın toplantısında Kaşıkçı’yı öldüren ekibi kurma emrini eski İstihbarat Başkan Yardımcısı Ahmed el-Assiri’nin verdiğini, öldürme talimatının ise ekibin başkanı tarafından verildiğini söyledi. Kısacası, Suudlar kabul etmese de cinayete ilişkin deliller ve medyada yazılanlar dava dosyasının temelini teşkil ediyor.

SES KAYITLARI AÇILABİLİR
Suudi Arabistan’ın Kaşıkçı cinayeti ile ilgili soruşturmayı geciktirmesi, suçluların ortaya çıkarılmaması Türkiye’ye yeni bir adım attırabilir. Birçok ülke istihbaratıyla paylaşılan ses kayıtlarının dünya kamuoyu ile de paylaşılması gündemde. Riyad yönetiminin Türkiye’nin açıklamaları sonrası Kaşıkçı’nın çocukları ile birlikte fotoğraf vermesi hatta onların istihbarat denetiminde CNN’e röportaja müsaade etmesi, gıyabi cenaze namazını onaylaması gibi sıra dışı tavırlarla “meseleye hassasiyetle yaklaşıyoruz” mesajı verme çabaları aşikâr. Ancak, Kaşıkçı’nın öldürülmesi olayında 5 kişinin idamının istenmesi ve ABD’nin yaptırım kararı dâhil hiçbir çaba dünya kamuoyunu tatmin etmiş görünmüyor. S. Arabistan, yeni yaptırım tehditleri karşısında farklı adımlar atmak zorunda kalabilir.

Düzenleyen:  - DÜNYA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...