Fukuşima Santralindeki kriz büyüyor

/ Kaynak: İHA
Fukuşima Santralindeki kriz büyüyor

DÜNYA Haberleri  / İHA

Japonya Nükleer Düzenleme Kurumu (NRA), Fukuşima Nükleer Santrali'ndeki durumun son iki yılın en kötü seviyesine çıktığını bildirdi

Japonya Nükleer Düzenleme Kurumu (NRA), Fukuşima Nükleer Santrali'ndeki durumun son iki yılın en kötü seviyesine çıktığını bildirdi. Japon nükleer santral işletmecisi Tokyo Elektrik Enerji Şirketi (TEPKO) ise, santralin depolama tankından yaklaşık 300 ton yüksek derecede radyoaktif suyun Pasifik Okyanusu'na sızdığını açıkladı. NRA sözcüsü, kurumun santraldaki nükleer risk seviyesini 1. seviyeden 3. seviyeye çıkardı. Uluslararası radyolojik sızıntı ölçeğinde 1. seviye "anormal" durumu temsil ederken 3. seviye "ciddi durum" olduğunu işaret ediyor. Kabineden Sorumlu Devlet Bakanı Yoshihide Suga yaptığı açıklamada, "Nereden bakılırsa bakılsın, durum içler acısı. Japon hükümeti santraldeki sızıntıyı durdurmak için elinden geleni yapacaktır" dedi. NRA ise, erimiş nükleer reaktörleri soğuk tutmak için su depolamaya yarayan aynı tür su depolarından da kirli su sızıntısı olabileceğinden şüphelendiklerini ifade etti.
Bu arada Çin hükümeti üzerinden iki yıl geçmesine rağmen Fukuşima Nükleer Santrali'nden hala sızıntı olmasından duydukları şaşkınlığı dile getirdi. Çinli yetkililer, Japonya'da hükümetin santralin durumu ve geleceği hakkında bir açıklama yapması gerektiğini belirtti. Çin Dışişleri Bakanlığı, "Umuyoruz ki Japon hükümeti Fukuşima santrali felaketi sonrası ortaya çıkan olumsuzluklara bir son vermek için en kısa zamanda harekete geçer" dedi. Radyasyonun, sızıntının yanında yaklaşık 1 saat kadar duran bir kişiye etkisinin, normal bir nükleer santral çalışanının bir yılda maruz kaldığı radyasyon seviyesinden 5 kat daha fazla olduğu bildirildi. TEPKO, yıl içinde gerekli önlemleri almadığı ve felaketi örtbas etmeye çalıştığı için birçok eleştirilere maruz kalmıştı. NRA Başkanı Shunichi Tanaka, TEPKO'nun felaketle başa çıkıp çıkamayacağı konusundaki sorulara, "Bu olay TEPKO'nun sınırlarını biraz aşıyor" cevabını verdi. Felaketin seviyesini 3'e çıkarmanın, Mart 2011'de Japonya'yı vuran deprem ve tsunaminin etkisiyle santraldeki 3 reaktörün erimesinden bu yana uluslararası nükleer olay ölçeği (INES) kapsamında derecelendirilen en üst seviyedeki alarm olduğu söyleniyor.
2011'de Fukuşima nükleer santralinde patlamalara ve soğutma çalışmalarının durmasına neden olan ve şiddeti Nükleer Olay Ölçeği'nin en yüksek seviyesi olan 7 olarak belirlenen felaketin, Çernobil'den sonra dünyada meydana gelen en kötü ikinci nükleer felaket olduğu bildirilmişti. Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu'na göre, ölçekteki her bir seviyelik yükseliş felaketin on misli bir yükselişe denk geliyor. Buna göre 3 seviyelik bir uyarı bir santral çalışanın radyasyona maruz kalma limitinin 10 katı olduğunda uygulamaya giriyor. Bu arada, NRA'nın internet sitesinde yayınladığı belgede "sızan kirli suyun miktarı ve radyasyon seviyesi göz önünde bulundurulduğunda 3. seviyenin şu anki durum için doğru bir derecelendirme olduğu" belirtiliyor. Radyasyonlu suyun, 50 santim uzağında yaklaşık bir saat kadar duran bir insanda, mide bulantısı ve akyuvarlarda damlalara neden olabilecek kadar tehlikeli olduğu ifade ediliyor.
DÜNYA
Kaynak: İHA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...