Çin, yasa dışı yaban hayvan ticaretini yasakladı

Düzenleyen:
Çin, yasa dışı yaban hayvan ticaretini yasakladı

DÜNYA Haberleri

Çin yönetimi, resmi rakamlara göre 425 kişinin hayatına mal olan koronavirüs salgını konusunda müdahale ederken eksik ve yetersiz olduklarını kabul etti. Yönetim, yaban hayvanlarının yasa dışı ticaretinin kesinlikle yasaklanmasının kararlaştırıldığını da bildirildi.

İlk vakası geçen yılın son gününde rapor edilen koronavirüs salgını ile ilgili Çin yönetimi, müdahale konusunda "eksiklik ve yetersizliklerin" bulunduğunu kabul etti.

Pekin yönetimi, ulusal acil durum yönetiminin geliştirilmesi gerektiğini açıkladı.

Yapılan açıklamada, yaban hayvanlarının satıldığı pazarlara yönelik denetim başlatılacağı da belirtildi. Virüsün, salgının merkezi konumundaki Vuhan'daki, Huanan Balık Pazarı'ndan yayıldığı değerlendiriliyor.

Açıklanan son resmi rakamlara göre, 3 Şubat Pazartesi günü itibariyla Çin genelinde 17 binden fazla vaka tespit edildi. Yine resmi rakamlara göre 425 kişi de virüse bağlı nedenlerle hayatını kaybetti.

ÖLÜ SAYISI, SARS SALGININDAKİ ÖLÜ SAYISINI GEÇTİ

Ancak Salı günü Çin televizyonundaki haberlerde 64 kişinin daha öldüğü, 2 bin 345 kişinin de virüsü kaptığı bildirildi. Devletin açıkladığı sayılara göre, koronavirüs salgınındaki ölümlerin sayısı SARS salgınındaki ölü sayısını aştı.

Uzmanlar, bu verilere karşın, koronavirüsün ölüm oranının (%2.1), SARS salgınının ölüm oranından (%9.6) az olduğuna dikkat çekiyor.

Çin, yasa dışı yaban hayvan ticaretini yasakladı

ÇİN YÖNETİMİ HANGİ KARARLARI ALDI?
Çin Komünist Partisi Politbürosu, Devlet Başkanı Şi Jinping başkanlığında yaptığı toplantıda, salgınla ilgili gelişmeleri görüştü. Çin resmi haber ajansı Şinhua'da yer alan habere göre, politbüro, "büyük test" olarak nitelenen salgından dersler çıkardı.

YETERSİZLİKLERİ KABUL ETTİ
Müdahalede yetersizlikler olduğunu kabul eden yönetim, acil durum yönetiminin geliştirilmesi gerektiğini açıkladı. Toplantıda, yaban hayvanlarının yasa dışı ticaretinin kesinlikle yasaklanmasının kararlaştırıldığı da bildirildi. Virüsün ortaya çıktığına benzer pazarlara da sıkı denetim getirileceği aktarılıyor. Çinli virüs uzmanları, Vuhan kentinde ortaya çıkan virüsün, yarasa kaynaklı olduğunu değerlendiriyor.

BBC Türkçe

Düzenleyen:  - DÜNYA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...