Kanada Başbakanı Trudeau: Çin, bağımsız yargıya sahip olduğumuzu anlamıyor gibi

Düzenleyen: / Kaynak: AA
Kanada Başbakanı Trudeau: Çin, bağımsız yargıya sahip olduğumuzu anlamıyor gibi

DÜNYA Haberleri  / AA

Kanada Başbakanı Justin Trudeau, ülkesindeki bağımsız yargı sistemini Çin'in anlamadığını söyledi.

Trudeau, yaptığı açıklamada, Kanadalı eski diplomat Michael Kovrig ile girişimci iş adamı Michael Spavor'un, Çinli teknoloji devi Huawei'nin sahibi Ren Zhengfei'nin kızı ve şirketin Mali İşler Direktörü (CFO) Mıng Vancou'nun Kanada'da tutuklanmasına misilleme olarak hapsedildiğini belirtti. 

Kanada Başbakanı, "Kanada'nın müdahale edilmeyen veya siyasetçilerin üstünlük kurmadığı bağımsız bir yargı sistemi var. Çin pek bu şekilde çalışmıyor ve siyasi müdahaleden uzak bağımsız bir yargıya sahip olduğumuzu anlamıyor gibi." ifadesini kullandı. 

- İki ülke arasında kriz, Huawei CFO'sunun tutuklanmasıyla başlamıştı

Kanada ile Çin arasındaki diplomatik kriz, Çinli teknoloji devi Huawei'in sahibi Ren Zhengfei'nin kızı ve şirketin CFO'su Mıng Vancou'nun, ABD'nin İran yaptırımlarını delmek için sahtekarlık yaptığı gerekçesiyle 1 Aralık 2018'de Kanada'nın Vancouver Havalimanı'nda Meksika'ya uçmak üzereyken tutuklanmasıyla başlamıştı. Vancouver'da 3 gün süren duruşmanın ardından mahkeme, Mıng'ın 10 milyon Kanada doları kefaletle salıverilmesine hükmetmişti.

- Çin de 2 Kanadalıyı tutuklayarak misillemede bulunmuştu

Mıng'ın tutuklanmasının ardından Çin, Kanadalı eski diplomat Michael Kovrig ile girişimci iş adamı Michael Spavor'u, Çin'in ulusal güvenliğini tehlikeye atan faaliyetlerde bulunduğu iddiasıyla tutuklamıştı.

Çin, uyuşturucu kaçakçılığı davasından, 2016 yılında 15 yıl hapis cezasına çarptırılan bir başka Kanada vatandaşı Robert Schellenberg'i de yeniden yargılayarak aynı günlerde idam cezasına çarptırmıştı.

Çin ayrıca Kanada'dan kanola bitkisi alımı ile et ithalatını da aynı gerekçeyle durdurmuştu.

Düzenleyen:  - DÜNYA
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...