ABD'de ortalık karıştı! Trump destekçileri Kongre'yi bastı

Düzenleyen:
ABD'de ortalık karıştı! Trump destekçileri Kongre'yi bastı

DÜNYA Haberleri

ABD'nin başkenti Washington'da Donald Trump'a destek gösterisi düzenleyen bir grup protestocu, polis barikatını aşarak Kongre binasına girdi. 4 saat sonra polis tarafından binanın güvenliği sağlandı. Hayatını kaybedenlerin sayısı 4'e yükseldi, 14 polisin yaralandığı olaylarda en az 52 kişi gözaltına alındı.

Washington'da, Seçiciler Kurulu oylarının sayıldığı ve 3 Kasım 2020'deki başkanlık seçimlerinin sonuçlarının resmileştiği Kongre oturumu devam ederken, bina dışında gösterileri düzenleyen bazı protestocular, polis barikatını aşarak Kongre binasına girdi. ABD Başkanı Donald Trump'ın destekçilerinin Kongreyi basmasının ardından Kongre binası boşaltılırken, bina dışında polisle göstericiler arasında arbede yaşandığı bildirildi.

Ölü sayısı 4'e yükseldi, 14 polisin yaralandığı olaylarda en az 52 kişi gözaltına alındı

ABD Kongresinin bazı Donald Trump destekçileri tarafından basılmasıyla yaşanan olaylarda hayatını kaybedenlerin sayısının 4'e yükseldiği bildirildi. Washington Polis Şefi Robert Contee, Kongre binasında yaşanan olaylara ilişkin yazılı açıklama yaptı. Contee, açıklamasında, Kongre içinde polis tarafından vurulan ve daha önce hastanede hayatını kaybeden kadın göstericinin ardından 3 kişinin daha hayatını kaybettiğini duyurdu. Hayatını kaybedenlerden 1'inin erkek, 2'sinin kadın olduğunu ve bu kişilerin kaldırıldıkları acil servislerde öldüklerini aktaran polis şefi, söz konusu kişilerin kimliklerini açıklamadı. Contee ayrıca, olaylarda 14 polisin hafif şekilde yaralandığını ve en az 52 kişinin gözaltına alındığını bildirdi.

ABD'de ortalık karıştı! Trump destekçileri Kongre'yi bastı

Washington'da sokağa çıkma yasağı başladı

ABD'nin başkenti Washington'da Kongredeki olaylar nedeniyle ilan edilen sokağa çıkma yasağı başladı. Yasak, yerel saatle 18.00’den yarın sabah 06.00’ya kadar (TSİ ile 02.00-14.00) uygulanacak. 

ABD'de ortalık karıştı! Trump destekçileri Kongre'yi bastı

Mike Pence, güvenlik nedeniyle binadan çıkarıldı

Arizona'daki seçim sonuçlarına itirazı değerlendiren Senato, olaylar nedeniyle oturuma ara verdi. "Senato Başkanı" sıfatıyla söz konusu oturumu yöneten Başkan Yardımcısı Mike Pence güvenlik sebebiyle binadan çıkarıldı.

ABD'de ortalık karıştı! Trump destekçileri Kongre'yi bastı

Pensilvanya Valisi Wolf'tan "darbe girişimi" nitelendirmesi

Pensilvanya Valisi Tom Wolf, göstericilerin Kongre binasına girmesini "darbe girişimi" olarak nitelendirdi.

Trump'tan destekçilerine "evinize dönün" çağırısı

ABD Başkanı Donald Trump, ABD Kongre binasında çıkan olaylar üzerine yayımladığı görüntülü mesajında kendisini destekleyen göstericilere "eve dönün" çağrısı yaptı. Trump, mesajında, "Acı içinde olduğunuzu, incindiğinizi biliyorum. Bizden çalınan bir seçim var." dedi. Seçimi açık ara önde kazandıklarını herkesin bildiğini iddia eden Trump, destekçilerine şöyle seslendi: "Şimdi eve dönmeniz gerekir. Huzuru, kanun ve düzeni sağlamamız gerekir. Kanun ve düzen ile insanlarımıza saygı göstermek zorundayız. Çok zor bir zaman diliminden geçiyoruz. Daha önce böyle bir şey olmamıştı, (seçimi) hepimizin elinden, benden, sizden ve ülkemizden aldıkları başka bir zaman olmamıştı. Hileli bir seçim oldu ancak bu insanların ekmeğine yağ süremeyiz. Huzuru sağlamamız lazım. Onun için evinize gidin. Sizi seviyoruz. Sizler bizim için özelsiniz. Neler olduğunu gördünüz. Çok daha kötü, insanlara nasıl davrandıklarını gördünüz. Nasıl hissettiğinizi biliyorum ama evinize gidin. Huzurla evinize gidin."

ABD'de ortalık karıştı! Trump destekçileri Kongre'yi bastı

Biden: "Demokrasimiz eşi görülmemiş bir saldırı altında"

ABD’nin seçilmiş Başkanı Joe Biden, "Demokrasimiz eşi görülmemiş bir saldırı altında" açıklamasını yaptı. Biden, "Modern zamanlarda gördüğümüz hiçbir şeye benzemiyor. Özgürlük kalesine, Kongre Binası'na bir saldırı. Halkın temsilcilerine, Capitol Hill polisine ve onları korumaya yemin edenlere bir saldırı. Ve Cumhuriyetimizin kalbinde çalışan kamu görevlilerine. Çok açık konuşayım. Kongre Binası'ndaki kaos sahneleri gerçek bir ABD’yi yansıtmıyor. Gördüklerimiz kendini kanunsuzluğa adamış aşırılık yanlıları. Bu muhalefet değil. Bu bir düzensizlik. Bu kaos. Bu fitne. Ve şimdi sona ermeli" dedi.

“Önümüzdeki dört yılda çalışmalarımızla demokrasiyi yeniden inşa edeceğiz” ifadelerini kullanan Biden, ABD’nin "böyle karanlık bir ana" geldiği için "şok olduğunu ve üzüntü duyduğunu" belirtti. Biden, ancak tarihteki diğer anlar gibi ABD'nin da yeniden galip geleceğini ekledi. Biden, “Bugün demokrasinin kırılgan olduğunu ve onu korumak için iyi niyetli insanlara ihtiyaç duyduğunun acı verici bir hatırlatması” dedi.

Biden’dan Trump’a çağrı

Biden, “Bir başkanın sözleri, ne kadar iyi ya da kötü olursa olsun önemlidir. En iyi ihtimalle, bir Başkanın sözleri ilham verebilir. En kötü durumda, kışkırtabilir. Bu nedenle, Başkan Trump'ı yeminini yerine getirmesi ve Anayasayı savunması ve bu kuşatmanın sona ermesini talep etmesi için ulusal televizyona çıkmaya çağırıyorum” ifadelerini kullandı.

ABD'de ortalık karıştı! Trump destekçileri Kongre'yi bastı

Trump'a yandımcısından tepki: Kara bir gün
ABD Senatosu, Trump destekçilerinin Kongre binasını basması nedeniyle ara verdiği oturumuna, güvenliğin yeniden sağlanmasının ardından devam etti. 
ABD Başkanı Trump'a yardımcısı Mike Pence'den de tepki geldi. Pence, Trump yanlısı protestocuların Kongre binasını basmasını kınadı. 
"Senato Başkanı" sıfatıyla oturumu yöneten Mike Pence, oturumun açılışında yaptığı konuşmada olanları "kara gün" olarak niteledi. 
Pence, güvenlik güçlerinin Kongrenin güvenliğini yeniden sağladığına işaret ederek, "Halk için çalışmalarımız devam ediyor. Bugün burada yaşanan şiddet olaylarını en güçlü şekilde kınıyoruz ve yaşanan can kaybından dolayı üzgünüz." ifadesini kullandı.
Bazı güvenlik güçlerinin de olaylar esnasında yaralandığını vurgulayan Pence, "Bugün Kongre binamızı birbirine katan kişiler asla kazanamayacak, özgürlük her zaman kazanacak. Burası hala halkın evi. Yeniden toplanan oturumumuzda, demokrasimizin direncine ve gücüne bir kez daha şahitlik edeceğiz." diye konuştu. 

"Bugün yaşananlar ülkemizin tarihinde silinmesi kolay olmayan bir leke bıraktı"
Senato Çoğunluk Lideri Mitch McConnell, bugünkü oturumda seçim sonuçlarını resmileştirmeyi amaçladıklarının altını çizerek, "Biz hukuksuzluk ve baskılara boyun eğmeyeceğiz. Görevimizin başındayız. Anayasal görevlerimizi yerine getireceğiz." ifadelerini kullandı.
Açılışta söz alan Senato Azınlık Lideri Chuck Schumer ise olanlardan Başkan Donald Trump'ı sorumlu tutarak, "Bugün yaşananlar ülkemizin tarihinde silinmesi kolay olmayan bir leke bıraktı." değerlendirmesinde bulundu.

ABD Savunma Bakan Vekili Miller, Washington Ulusal Muhafızlarının tamamının aktif hale getirildiğini bildirdi

ABD Savunma Bakan Vekili Christopher Miller, yaptığı açıklamada, ABD Genelkurmay Başkanı Mark Milley ile birlikte, ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence, Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi, Senato Çoğunluk Lideri Mitch McConnell, Senato Azınlık Lideri Chuck Schumer ve Maryland Temsilcisi Steny Hoyer ile görüştüklerini kaydetti. Olaylara müdahale etmek üzere Washington Ulusal Muhafızlarının tamamını aktif hale getirdiklerini ifade eden Miller, "Yerel makamların talepleri üzerine gerekli görüldüğü takdirde ek destek de vermeye hazırız. Personelimiz, Anayasayı ve demokratik yönetim şeklimizi korumak üzere yeminlidirler ve ona göre davranacaklardır." mesajını verdi.​​​​​​

15 gün boyunca OHAL
Öte yandan Washington DC’deki olaylar nedeniyle alınan sokağa çıkma yasağının ardından OHAL kararı da uzatıldı. DC’nin Belediye Başkanı Muriel Bowser, OHAL kararının 15 gün uzatıldığını duyurdu. Bu karar, OHAL’in Biden’ın yemin edeceği güne kadar süreceği anlamına geliyor.
 

Düzenleyen:  - DÜNYA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...