DSÖ uyardı: Adaletsiz aşı dağıtımı küresel ekonomiyi vurur

DSÖ uyardı: Adaletsiz aşı dağıtımı küresel ekonomiyi vurur

DÜNYA Haberleri

“Salgın, her yerde bitinceye kadar kimse güvende değil” diyen DSÖ Genel Direktörü: Her ülke aşıya erişmeli, yoksa dünya ekonomisi 9,2 trilyon dolar zarar görecek. En fazla da zengin ülkeler etkilenecek.

Dünya genelinde Covid-19 vaka sayısının 100 milyona ulaştığını aktaran Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, “Bütün ülkelerde yılın ilk 100 gününde sağlık çalışanları ve yaşlılar aşılanmalı” diye konuştu. Yoksul ülkelere aşı tedarikinde eşit davranılmaması durumunda “dünyanın feci bir ahlaki başarısızlığın eşiğinde” olduğu ikazında bulunan Ghebreyesus, yeni araştırmaların bunun sadece “ahlaki başarısızlık” olmadığını, ekonomik bir başarısızlık olacağını da gösterdiğini aktardı. Ghebreyesus, gelişmekte olan ülkelerin aşıya erişim sağlamaması hâlinde global ekonominin 9,2 trilyon dolara kadar zarar göreceğini ifade etti. Araştırmaya göre, söz konusu zararın 4,5 trilyon dolarının en zengin ülkelerde gerçekleşeceğine işaret eden Ghebreyesus, “Uluslararası Çalışma Örgütü salgının global iş gücü gelirinde 3,7 trilyon dolar düşüşe sebep olacağını açıkladı. Aşı milliyetçiliği, kısa vadeli siyasi hedeflere hizmet edebilir. Ancak adil dağıtılmasını desteklemek, her ülkenin kendi orta ve uzun vadeli ekonomik çıkarına olacaktır. Salgın, her yerde sona erinceye kadar kimse güvende olamaz” dedi.

Düzenleyen:  - DÜNYA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...