İngiltere'den 'kimyasal silah delillerine' ilişkin açıklama

/ Kaynak: AA
İngiltere'den 'kimyasal silah delillerine' ilişkin açıklama

DÜNYA Haberleri  / AA

İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague, 'Kimyasal silah kullananın rejim olduğu açıkça belli' dedi.

İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague, Birleşmiş Milletler silah denetçilerinin raporundaki teknik detayların, "21 Ağustos'ta kimyasal silahlar kullananın Suriye rejimi olduğunu açıkça ortaya koyduğunu" söyledi. Hague, Suriye'de inceleme yapan BM heyetinin raporuna ilişkin yaptığı açıklamada, "21 Ağustos'ta Guta'da meydana gelen saldırıda büyük miktarda kimyasal silahlar kullanıldigini teyit eden bu tarafsız ve açık raporu memnuniyetle karşılıyoruz" dedi. BM silah denetçilerinin saldırının sorumlularını tespit etmekle görevlendirilmediğine dikkati çeken Hague, şunları kaydetti: "Ancak, rapordaki teknik detaylar ki bunların arasında saldırının büyüklüğü, farklı laboratuvarlardan alınan test sonuçlarının tutarlılığı, görgü tanıklarının ifadeleri ve mühimmata ilişkin bilgiler var, 21 Ağustos'ta kimyasal silahlar kullananın Suriye rejimi olduğunu fazlasıyla açıkça ortaya koymaktadır. BM raporundaki hiçbir bilgi, geçen ayki Ortak İstihbarat Komitesi'nin vardığı sonuçlarla çelişmemektedir. Aksine, yeni kanıtlar suçlanması gerekenin rejim olduğu konusunda inancımızı artırmaktadır." Rapordaki bulgular doğrultusunda, iş birliği yapılarak Suriye'nin kimyasal silahlarının zaman kaybedilmeden imha edilmesi gerektiğini vurgulayan İngiliz Bakan, ABD ile Rusya arasında Cenevre'de varılan anlaşmanın Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü'nde bir kararla güvence altına alınması
gerektiğini belirtti. Hague, bundan sonra ise BM Genel Kurulu'nde bir karar tasarısı üzerinde anlaşılması ve rejimin belli bir zaman içerisinde kimyasal silahlarını teslim etmesi ve imhasının sağlanmasının önemine işaret etti. William Hague, Suriye'deki katliama son vermek için ellerinden geleni yapmayı sürdüreceklerini dile getirerek, "İkinci Cenevre konferansı düzenlenerek, krize siyasi çözüm bulunması için tüm tarafları bir araya getirmeyi amaçlıyoruz. Bunu en kısa zamanda yapabilmek için, Rusya'nın da arasında bulunduğu uluslararası ortaklarımızla çalışacağız" ifadesini kullandı.


DÜNYA
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...