Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Eli kanlı Başbakan

Eli kanlı Başbakan

DÜNYA Haberleri

İsrail'in müstakbel Başbakanı Naftali Bennett eski bir komando. Aşırı sağcı görüşleriyle tanınan Bennet 2013 yılında "Birçok Arap öldürdüm ve bunda bir problem görmüyorum" demişti

İsrail'de Yesh Atid Partisi lideri Yair Lapid ve Yamina lideri Naftali Bennett'in öncülüğünde koalisyon hükûmeti kurulması için anlaşmaya varılması, Başbakan Binyamin Netanyahu'yu panikletti. Koltuğu sallanan İsrail Başbakanı Netanyahu'nun, koalisyonu engellemek için müttefiklerini "acil" toplantıya çağırdı. Netanyahu'ya destek veren ve Ultra-Ortodoks Yahudileri temsil eden Şas ile Birleşik Tevrat Partisinin önemli isimlerinin yanı sıra Meclis Başkanı Yariv Levin de toplantıya katıldı. Toplantının amacının Lapid-Bennett liderliğinde bir koalisyon hükûmetinin kurulmasını önlemek için ne tür adımlar atılabileceğine ilişkin fikir alışverişinde bulunmak olduğu öğrenildi.

NETANYAHU PES ETMEYECEK
Netanyahu'yu koltuğundan edecek koalisyon hükûmetinin kurulabilmesi için 14 Haziran'a kadar Meclis’te güvenoyu alarak yemin etmesi gerekiyor. Netanyahu'nun partisi Likud milletvekili olan Meclis Başkanı Levin'in güvenoyu oturumunu geciktirmeyi amaçladığı dile getiriliyor. Lapid-Bennett koalisyonunda yer almayı kabul eden partiler ise bunun önüne geçmek ve güvenoyu oturumunun bir an önce yapılması amacıyla Levin'in yerine yeni bir Meclis Başkanı seçilmesi için dilekçe verdi.

"BİRÇOK ARAP ÖLDÜRDÜM"
Siyasete 2005'te Netanyahu'nun yardımcısı olarak giren İsrail'in milliyetçi dindar çizgideki müstakbel Başbakanı Naftali Bennett (49), Filistin karşıtı aşırı sağcı görüşleri ile tanınıyor. İsrail ordusunda eski bir komando olan Bennett 2013 yılında "Birçok Arap öldürdüm ve bunda bir problem görmüyorum. Filistinli teröristler serbest bırakılmak yerine öldürülmeli" ifadesinin sahibi. Bennett, işgal altındaki Filistin toprağı olan Batı Şeria'nın bazı bölümlerinin İsrail'e ilhak edilmesi gerektiğini savunuyor.

1 VEKİL ENGELLEYEBİLİR
Sağcı, solcu, merkez ve İsrail vatandaşı Filistinlileri temsil eden partilerden oluşan sekiz ortaklı koalisyon hükûmeti için 61 milletvekiline ihtiyaç var ve sekiz partinin milletvekili sayısı 62. Ancak Yamina Partisinin milletvekili Nir Orbach, Gelecek Var Partisi ile yapılacak koalisyona güven oyu vermeyeceğini açıkladı. Bir milletvekili daha güven oyuna destek vermezse hükûmet kurulamayacak.

FİLİSTİNLİLER İLK KEZ HÜKÛMETTE
İsrail vatandaşı Filistinliler tarafından kurulan Filistin 1948 İslami Hareketi’nin güney kanadının siyasi uzantısı olan ve İsrail Meclisinde 4 milletvekili bulunan Birleşik Arap Listesi (Ra’am) lideri Mansur Abbas, koalisyon hükûmetine katılmak için imza attı. Hükûmetin güvenoyu alması durumunda, Filistinliler ilk defa hükûmette yer alacak.

Düzenleyen:  - DÜNYA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...