İran Bağdat'ta şov yaptı, ABD vurdu

İran Bağdat'ta şov yaptı, ABD vurdu

DÜNYA Haberleri

Irak'ın başşehrinde İHA/SİHA ve füzelerle gövde gösterisi yapan milislere gece operasyon düzenlendi. Haşdi Şabi cephesi "İntikam alacağız” açıklaması yaptı

Yılmaz Bilgen

Amerikan savaş uçakları, Suriye’nin doğu sınırında yer alan el-Bukemal bölgesi ve sınırın Irak tarafında bulunan el-Kaim hudut hattına gece hava operasyonu düzenledi. Ürdün ve Suudi Arabistan’dan kalkan uçaklar Suriye’de iki, Irak’ta bir karargâhı hedef aldı. İki ülke sınırında ve 60 kilometrekarelik alanda şiddetli patlamalar yaşandı. Suriye tarafında 11 militan, Irak tarafında ise dört militan öldü. Operasyonun, ABD Başkanı Joe Biden’in talimatı ile düzenlendiğini açıklayan Pentagon, operasyon merkezi ile silah depolarının hedef alındığını duyurdu.

BÖLGE ALARM DURUMUNDA
İran’ın Tahran’dan Lübnan’a uzanan Şii koridorunda hayati öneme sahip el-Bukemal-el-Kaim hattında hava trafiği gece boyu sürdü. Türkiye gazetesine sahadan bilgi veren aktivist Abdurrahim el-Berri, el-Bukemal devlet hastanesine sabah dek yaralı ve ölü sevk edildiğini bazı yaralıların ise Deyrizzor’a gönderildiğini anlattı. El-Berri, yaralı ve ölüler arasında İran’a bağlı Seyyid eş-Şüheda, Hizbullah ve Fatımiyun Tugayı milislerinin olduğu bilgisini paylaştı. Bölge genelinde konuşlu İranlı grupların alarm durumunda olduğu ve bazı karargâhların tedbir amaçlı boşaltıldığı, Deyrizzor-Humus hattında trafiğin kontrollerin sıklaştığı ve militan sevkiyatının arttığı gelen bilgiler arasında.

İNTİKAM YEMİNİ ETTİLER
ABD uçak ve insansız hava araçlarının hava hareketliliğinin sürdüğü bölgede gerçekleşen saldırı sonrası Haşdi Şabi cephesinden "İntikam yemini ettik" açıklaması geldi. İran’a bağlı Haşdi Şabi milis yapılanması saldırıdan hemen önce Irak'ın başkenti Bağdat’ta büyük bir geçit töreni düzenlemiş, İran tarafından verilen çok sayıda füze, İHA/SİHA ve silah bu törende sergilenmişti.
Iraklı gazeteci Rasan Remzi, Haşdi Şabi’nin son dönem artan saldırılarına dikkat çekti ve başta ABD Büyükelçiliği olmak üzere Victoria, Balad, Ayn Esad ve Erbil’de bulunan ABD sivil ve askerî misyonlarının SİHA ve roketlerle vurulduğunu ifade etti. Uzmanlar gerginliğin büyüme ve hem Irak hem de Suriye’de daha büyük çaplı çatışmalara evrilebileceği yorumunda bulunuyor. İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Said Hatibzade, ABD'nin hava saldırısının "bölgedeki istikrarı bozduğunu" söyledi. Irak Dışişleri Bakanlığı da, ABD'nin Haşdi Şabi milislerine yönelik saldırısını kınadı.


 

 

Düzenleyen:  - DÜNYA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...