Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

'Kırmızı telefon' geri dönüyor: Bu kez Çin ile

Düzenleyen:
'Kırmızı telefon' geri dönüyor: Bu kez Çin ile

DÜNYA Haberleri

ABD Başkanı Joe Biden, Soğuk Savaş döneminde Kremlin ile doğrudan iletişime izin veren "kırmızı telefon"a benzer bir acil durum hattını Çin ile kurma olasılığını inceliyor. Söz konusu hat ile dünyanın en büyük iki ekonomisi arasındaki olası çatışmaların hafifletilmesi amaçlanıyor.

ABD Başkanı Joe Biden ve ekibi, Çin ile doğrudan bir acil durum hattı kurma olasılığını araştırıyor.

CNN’in haberine göre; Washington yönetimi, Soğuk Savaş sırasında ABD ile Sovyetler Birliği arasında kurulan "kırmızı telefon" fikrine benzer bir fikir üzerinde  duruyor.

İLK KEZ KENNEDY TARAFINDAN KURULDU

"Moskova-Washington sıcak haberleşme hattı" olarak da bilinen hat, 1963'te Başkan John F. Kennedy tarafından kuruldu. Kırmızı telefon sistemi, o zamanlar, çatışan süper güçler arasında nükleer savaştan kaçınmak için Pentagon ve Kremlin arasında güvenli bir diyaloga izin verdi.

BİDEN VE Xİ'NİN BİRBİRLERİNE HEMEN ULAŞMASINI SAĞLAYACAK

Bununla birlikte, kaynağa göre Biden dönemi “kırmızı telefon” hala konsept aşamasında ve Çinlilerle resmi olarak gündeme getirilmedi. Habere göre acil durum hattı,  ABD Başkanı’nın şifreli telefon görüşmeleri veya mesajlar yoluyla Çin Devlet Başkanı Xi Jinping'e hemen ulaşmasını sağlayacak. Ayrıca, Biden'ın ulusal güvenlik ekibindeki üst düzey yetkililer ve Çinli meslektaşları tarafından da kullanılacak.

Örneğin söz konusu acil durum hattıyla birlikte, “ani askeri hareketler veya siber saldırılar hakkında gönderilen uyarı mesajları hakkında acil bilgilerin paylaşılabileceğini” belirtildi.

Öte yandan, Çin, Hong Kong'da demokrasiyi dağıtma faaliyetleri ve corona virüs salgınının başlangıcındaki ihmal ve şeffaflık eksikliğinin sorumluluğunu kabul etmeyi reddettiği iddialarıyla, son birkaç yıldır uluslararası bir inceleme dalgasıyla karşı karşıya bulunuyor.

ABD'nin ardından dünyanın en büyük ikinci ekonomisi olan Çin, bir süredir çeşitli yaptırımlarla da karşı karşıya.

Xİ: ZORBALIK ETMEYE KALKIŞAN ÜLKE SONUÇLARIYLA KARŞILAŞIR

Bu ayın başlarında Çin Komünist Partisi'nin 100. yıldönümü münasebetiyle yaptığı konuşmada Devlet Başkanı  Xi, ülkesinin hasımlarına sert bir uyarıda bulunarak, Çin'e "zorbalık" etmeye çalışan herhangi bir ülkenin sonuçlarıyla karşılaşacağını söyledi. Çin lideri ayrıca meydan okurcasına ülkesinin bir gün dünyanın en büyük savaş gücüne sahip olacağına söz verdi.

Düzenleyen:  - DÜNYA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...