Atmosferde artan su buharı, yaşanan sellerin ana sebebi

Atmosferde artan su buharı, yaşanan sellerin ana sebebi

DÜNYA Haberleri

Dünya Meteoroloji Örgütü (WMO), Dünya Sağlık Örgütü (WHO) ile iklim üzerine araştırmalar yürüten organizasyonların verilerinden derlenen bilgilere göre küresel ısınma, buzulların erimesine, bu yolla suların yükselmesine ve sellere sebep olurken yağış kaynaklı sellere de doğrudan etki ediyor.

WMO verilerine göre dünyada sıcaklık 1900 öncesi döneme kıyasla 1,2 derece arttı. Bu veriler ışığında 2016 dünya tarihinin en sıcak yılı, 2020 ise en sıcak ikinci yıl oldu. İngiltere merkezli ActionAid insani yardım kuruluşunun paylaştığı verilere göre her 1 derece sıcaklık artışı, atmosferde tutulabilen su buharı miktarını yüzde 7 oranında artırıyor. Bu durum özellikle sıcak hava akımının hareket yönündeki Kuzey Atlantik bölgesini etkiliyor. Global ısınma sebebiyle buzullarda erime ise son 25 yılda 3 trilyon tona ulaşırken bu durum deniz suyunu 8 milimetre yükseltti. NASA, en kötü senaryoda 2300'de deniz seviyesinin 5 metre artacağını tahmin ediyor. Dünya Sağlık Örgütü, devletlere selin zararlarını en aza indirmek için dere yatakları ve çevresi ile şehirlerde tedbir almalarını tavsiye ediyor.


Düzenleyen:  - DÜNYA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...