Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

İngiliz vekilden sitem: Ülkem Afgan halkını yüzüstü bıraktı

Düzenleyen:
İngiliz vekilden sitem: Ülkem Afgan halkını yüzüstü bıraktı

DÜNYA Haberleri

NATO müttefiklerinin Afganistan'dan çekilmesinin ardından Taliban hızla ülkede kontrolü ele geçirmeye başladı. İngilizler, bu durumdan kendi ülkelerini sorumlu tuttu.

İngiliz Parlamentosu Dış İlişkiler Komisyonu Başkanı Tom Tugendhat, Afganistan'daki mevcut duruma ve ülkesinin oynadığı pozisyona ilişkin açıklamalarda bulundu. Tugendhat "Süveyş'ten bu yana yaşanan en büyük dış politika felaketi olmasına rağmen, yaklaşık 1 haftadır Dışişleri Bakanı'ndan (Dominic Raab) haber alamadık. Bu yüzden Dışişleri Bakanlığının ne düşündüğünü bilmiyorum. 

Afganistan'dan çekilmek, 'stratejik sabır eksikliği'nin işareti... Bu durum, Afgan ordusunun lojistik ve hava desteğini elinden aldı" dedi.

"NATO'NUN TAVRI UTANÇ VERİCİ"
Milletvekili Tugendhat, ayrıca bunun, Taliban'ı cesaretlendirdiğini ve birçok büyük şehri almasına izin verdiğini ifade etti. Parlamenter olmadan önce Afganistan'da 4 yıl görev yaptığını söyleyen Tugendhat "NATO'nun, İngiliz kuvvetlerinin yanında görev yapan bütün Afgan halkını tahliye etmemesi utanç verici" yorumunda bulundu.

"YARDIMSEVERLER RİSK ALTINDA"
Tugendhat "Böyle yaparak Afgan halkını terk ettik ve sonuç ortada. ABD Başkanı Joe Biden ve diğer NATO liderlerinin aldığı karar bu" ifadelerini kullandı. Tom Tugendhat, tercümanlar, korumalar, özel kuvvetler olarak eğitilmiş Afganlar, kız çocukları için okullar açan ve sivil toplum kuruluşlarına yardım eden kişilerin şu anda risk altında olduğunu söyledi. Ana muhalefetteki İşçi Partisi lideri Sir Keir Starmer da hükümeti, İngiltere'de de sonuçları olacak olan Afganistan'ın çöküşünü izlerken sessiz kalmakla eleştirdi.

"TALİBAN'I ŞOK İÇİNDE İZLİYORUZ"
İngiltere
'de yaşayan Nobel Barış Ödülü sahibi Pakistanlı Malala Yusufzay ise Twitter'dan yardım çağrısında bulundu. Yusufzay "Taliban'ın Afganistan'ın kontrolünü ele geçirmesini tam bir şok içinde izliyoruz. Kadınlar, azınlıklar ve insan hakları savunucularıyla ilgili derin endişe duyuyorum. Küresel ve bölgesel güçleri acil ateşkes çağrısı yapmalı. İnsani yardım sağlanmalı ve mülteciler korunmalı" diye konuştu.



Düzenleyen:  - DÜNYA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...