Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Taliban erken zafere karşı şaşkınlık yaşıyor

Düzenleyen:
Taliban erken zafere karşı şaşkınlık yaşıyor

DÜNYA Haberleri

Taliban'ın Katar'daki Siyasi Bürosunun Başkanı Molla Abdul Gani Birader'in, Afganistan'da hedeflerine bu kadar çabuk ulaşmalarını şaşkınlıkla karşıladıklarını bildirdiği öğrenildi.

Taliban, Afganistan'da kısa sürede hakimiyeti ele geçirmeye başladı. Son olarak ülke Cumhurbaşkanı Gani'nin ülkeyi terk etmesi ve Taliban'ın Cumhurbaşkalığı sarayını ele geçirmesiyle zaferin kaçınılma zolduğu anlaşıldı. Bu gelişmelerin akabinde Taliban'ın Katar'daki Siyasi Bürosunun Başkanı Molla Abdul Gani Birader, bu kadar hızlı bir ilerlemeyi kendilerinin de beklemediklerini dile getirdi.

"ŞİMDİ İMTİHAN ZAMANI"

Birader, "Kibirli olmamalıyız. Daha önce hiç sahip olmadığımız ağır bir sorumluluğumuz olacak. Şimdi imtihan zamanı. Şu anda ülkemiz insanlarının hizmet sunumu, güvenliği ve yaşam koşullarının iyileştirilmesi açısından çok önemli bir sınavdan geçiyoruz. İnsanların hayatlarını ve geleceklerini nasıl kuruyacağımıza ikna etmemiz gerekir." ifadelerini kullandı.

Taliban'ın Katar'daki Siyasi Bürosunun Sözcüsü Muhammed Naim de Kabil'de büyükelçilikler, diplomatik misyonlar ve yabancı uyruklular için tehlike olmadığını kaydederek, Taliban'ın ülke genelinde güvenliği koruyacağını vurguladı.

TALİBAN'IN HAKİMİYET SÜRECİ

ABD ile Taliban arasında Şubat 2020'de varılan barış anlaşması çerçevesinde bu yıl uluslararası güçlerin Afganistan'dan geri çekilme süreci başladı.

Anlaşma yabancı güçlere saldırılmamasını öngörürken Taliban'ın Afgan güvenlik güçlerine yönelik eylemlerine dair bir hüküm getirmedi.

Afgan hükümetiyle Doha'daki müzakereleri devam ettiren Taliban, eş zamanlı şekilde hazirandan bu yana şiddetli saldırılarla Afganistan'da birçok ilçeyi, son bir ayda da vilayet merkezlerine hızla hakim oldu.

Başkent Kabil çevresini kuşatan Taliban, kenar mahalleleri almaya başlarken hükümete yönetimi ve başkenti barışçıl şekilde devir çağrıları yaptı.

Cumhurbaşkanı Eşref Gani akşam saatlerine doğru ülkeyi terk etti.

Taliban sözcüsü Zabihullah Mücahit, hükümet güçlerinin başkent Kabil'den ayrılması nedeniyle kentin ve kamu binalarının kontrolünü almaya başladıklarını açıkladı.

Taliban, Kabil'de Cumhurbaşkanlığı Sarayı'ndan açıklamada bulunarak başkent ve ülkeye hakim olduğunu ilan etti.

 

 

Düzenleyen:  - DÜNYA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...