Türk korkusu Atina'ya İHA yaptırıyor

Düzenleyen:
Türk korkusu Atina'ya İHA yaptırıyor

DÜNYA Haberleri

Türk İHA ve SİHA’larının Libya, Karabağ, Suriye ve Kuzey Irak’ta elde ettiği başarılar Yunanistan’ı korkuturken, daha önce insansız hava aracı ihtiyacını İsrail’den karşılayan Atina yönetimi kendi İHA’sını geliştirmek üzere girişim başlattı.

Selçuk Böke ANKARA

Yunan basınında yer alan haberlere göre, dikey iniş ve kalkış özellikli olacak olan “VTOL” tipi İHA’nın, 20 kilograma kadar yük taşıyabilmesi amaçlanıyor. Yunanistan tarafından üretilmesi planlanan İHA’nın, keşif ve gözetleme, doğal afetler, kara ve deniz sınırlarının korunması gibi alanlarda kullanılması hedefleniyor. Mali kriz ülkede ciddi ekonomik hasara yol açsa da askeri harcamalarını geçen yıla göre 5 kat arttıran Yunanistan, son 11 yılın en yüksek savunma bütçesini devreye sokmuştu. Yaklaşık 5,5 milyar avroluk 2021 savunma bütçesinin, 2,5 milyar avroluk kısmının silahlanmaya harcanacağı açıklanmıştı. Bu oranın son 11 yılın en yüksek savunma bütçesi olduğu belirtiliyor. Hızla silahlanan Atina, Fransa’dan 18 adet Rafale savaş uçağı, Almanya’dan denizaltı ve zırhlı araçlar satın almıştı.  

Yunanistan ayrıca, bu yıl 4 yeni fırkateyn alımı ve 4 fırkateyn modernizasyonu, 4 adet MH-60R Seahawk “Romeo” tipi helikopter alımı, 84 adet F-16 savaş uçağının modernizasyonu ve 15 adet C-130 ile İtalyan yapımı 8 adet C-28 askeri nakliye uçağının da modernizasyonu için planlamalar yapıyor. Rafale, F-16’lar ve Mirage 2000-5 uçakları için yedek parça edinmeyi planlayan Yunanistan, ayrıca ABD’li şirket Lockheed Martin’le F-35 alımı için görüşüyor.

Düzenleyen:  - DÜNYA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...