Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Almanya'daki Sosyal Demokrat Parti sandıktan birinci çıktı

Düzenleyen:
Almanya'daki Sosyal Demokrat Parti sandıktan birinci çıktı

DÜNYA Haberleri

Almanya'da 60 milyon 400 bin seçmenin oy kullandığı genel seçimlerde Sosyal Demokrat Parti (SPD) oyların yüzde 25,7'sini alarak sandıktan birinci çıktı. Böylece 16 yıllık Merkel iktidarı da sona ermiş oldu.

Almanya'da 60 milyon 400 bin seçmen, 20'nci dönem milletvekillerini seçmek için sandığa gitti. Oy kullanma işlemi yerel saatle 08.00’de başladı ve 18.00’de sona erdi.  Seçimin galibi Sosyal Demokrat Parti SPD yüzde 25.7 oy oranı ile birinci parti oldu. Sosyal Demokrat Parti Fedenal meclis'te bulunan 735 vekil sandalyesinin 206'sını alarak meclisin en çok sandalyesine sahip oldu.

Hıristiyan Birlik Partileri CDU/CSU oyları ise yüzde 24.1 oranında kaldı. Aldıkları oy oranıyla da Hıristiyan Birlik Partilerinin Federal Meclis'teki sandalye sayısı 196 olarak belirlendi.

Tarihinin en büyük başarısını kazanan Yeşiller Partisi (Die Grünen) ise genel seçimleri 14.8 oranında tamamlayarak Federal Meclisin üçüncü büyük partisi oldu ve Federal Meclis'te 118 sandalye sahip oldu.

Yine tarihi bir başarı kazanan Liberal Parti (FDP) oy oranı 11.5 yüzdesi ile seçimin kazananlar arasında yer alarak dördüncü büyük parti oldu. Liberaller aldıkları oy karşılığında Federal meclis'te 92 sandalye ile temsil edilecekler.

SPD SONUÇLARDAN MEMNUN
Sosyal Demokrat Parti (SPD) Başbakan Adayı Olaf Scholz, seçim sonuçlarından memnun olduğunu, halkın değişim istediğini ve oylarıyla bu değişimi gerçekleştirdiklerini belirterek, seçimin "büyük bir başarı" olduğunu aktardı. Scholz, birçok Alman'ın "değişimi görmek" istedikleri için SPD'ye oy verdiğini belirterek, seçmenlere SPD'yi destekledikleri için teşekkür etti.

LİBERALLER DE SICAK BAKTI
FDP Başkanı Christian Lindner, partisinin tarihinin en iyi seçim sonuçlarından birini elde ettiği söyleyerek, Liberal Parti'nin büyümeyle birlikte sorumluluğunun arttığını kaydetti. Alman halkının merkezden bir hükümet kurulmasını ve Almanya'ya idare etmesini istediğini aktaran Lindner, CDU/CSU, Yeşiller ve Liberallerin kuracağı hükümete sıcak baktığını ifade ederek, koalisyona hazır olduğu ifade etti.

Scholz, “Almanya’da iyi, olumlu bir hükümetin kurulması için görevin kendisine verildiğini” aktardı. Koalisyon görüşmelerini yılbaşına kadar tamamlamak istediklerini belirten Scholz, "Bu ancak birbirimizle yapıcı şekilde konuşmakla olur" dedi.

ANNALENA BAERBOCK SORUMLULUĞU ALDI
Yeşiller Başbakan Adayı Annalena Baerbock ise, partinin seçim hedefine ulaşamadığını ve kendi hataları yüzünden başaramadıklarını itiraf etti. Baerbock, partinin geleceği için önemli bir mesafe kat ettiklerini ifade ederek, Yeşillerin tarihinin en iyi seçim sonucunu aldığını açıkladı.





Düzenleyen:  - DÜNYA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...