Azerbaycanlı siyasetçi Ismayilov: İran, Türk Birliğine girmek zorunda

Düzenleyen:
Azerbaycanlı siyasetçi Ismayilov: İran, Türk Birliğine girmek zorunda

DÜNYA Haberleri

Azerbaycan’da Adalet Partisi Genel Başkanı İlyas Ismayilov, İran'ın yeni bir kuşatma altına girdiğini söyleyerek “Tahran yönetiminin tek çıkış yolu, Türk Birliğine girmek” dedi.

Azerbaycan ve İran Dışişleri Bakanlarının telefonda görüşerek iki ülke arasındaki görüş ayrılıklarını sona erdirme ve problemleri diyalog yoluyla çözme kararı aldığını söyleyen Ismayilov "Bunun lafta kalmaması ve uygulanması lazım" dedi. Kimsenin bir başka ülkeye ideolojik çizgilerini ve siyasi emellerini dayatmaması gerektiğini belirten Ismayilov “Maalesef İran’dan beklediğimiz davranışı göremiyoruz. İran hükûmeti, Azerbaycan’a siyasi İslam düşüncesini empoze etmeye çalışmakta ve kurduğu bazı örgütler aracılığıyla ülkemizde kaos çıkarmaya çalışmakta” dedi.

"KÖRFEZ ÜLKELERİ HER ZAMAN DÜŞMAN OLMUŞLARDIR"

Güç merkezlerinin İran’ı çevrelediğini ve devirmeye çalıştığını iddia eden Ismayilov "Bir yandan İran düşmanı Taliban'ı Afganistan'da iktidara getirdiler ve İran’ın Güney Asya’ya olan kapısını kapattılar. Doğu İran'daki diğer ülkelerle ilişkiler de tatmin edici değil. Afganistan'da hükûmet değişikliği ile İran’ı doğudan kuşatma süreci tamamlandı. Ülkenin batısındaki Körfez ülkeleri her zaman İran'a düşman olmuşlardır" dedi.

"İran'ın güneyden ve batıdan sadece Irak ve Türkiye ile iyi ilişkileri vardı" diyen Ismayilov, "Irak'ta yapılan son seçimlerde İran yanlısı güçler büyük bir yenilgiye uğradı ve kurulması beklenen yeni hükûmet sonucunda iki ülke arasındaki dostluk ilişkilerinin büyük zarar görmesi muhtemel. Tahran'ın son dönemde Azerbaycan'a yönelik politikası sebebiyle Türkiye ile ilişkileri sıkıntılı hâle geldi. İki ülke arasındaki sınır kapıları kapalı ve İran'ın bunu kendi başına yapması garip. Her taraftan tabii abluka altına giren İran'ın bütün nefesi kesiliyor" ifadelerini lullandı.

TÜRK BİRLİĞİNE KATILMAK İÇİN AVANTAJ

Tahran’ın dış politikada en ciddi hatasının Türk dünyasına karşı tutumu olduğunu söyleyen Ismayilov, İran'ın Zengezur koridorunu engellemeye çalıştığını belirtti. Ismayilov, "Türkiye'den sonra dünyada en fazla Türk'ün bulunduğu ülke İran. Tahran yönetimi bu kimliği Türk Birliğine katılmak için bir avantaj olarak kullanmalıdır. Böylece yabancı güç merkezlerinin oluşturmaya çalıştığı ablukayı kırabilir. Ancak İran bu fırsatı değerlendirmek yerine son nefesini tutmaya çalışıyor" diye konuştu.

Düzenleyen:  - DÜNYA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...