Ermenistan'ın Rusya'dan yardım talebi ateşkesle sonuçlandı

Düzenleyen:
Ermenistan'ın Rusya'dan yardım talebi ateşkesle sonuçlandı

DÜNYA Haberleri

Karabağ’da Azerbaycan’a saldırılar düzenleyen Ermenistan, gerilimi yeniden tırmandırmak adına her yolu deniyor. Ermenistan Savunma Bakanı Suren Papikyan, Rus mevkidaşı ile gerçekleştirdiği telefon görüşmesinde yardım talep etti. Rusya ve Ermenistan'dan yapılan ortak açıklamada ise sınırda ateşkes ilan edildiği duyuruldu.

44 gün süren Karabağ savaşının Türkiye’nin de desteği ile Azerbaycan ordusu Ermenistan’a ağır kayıplar vererek kazandı. Zaferinin ardından Ermenistan, gerilimi yeniden tırmandırmak adına provokasyonlarını arttırmak adına her yolu deniyor. Karabağ’ın Laçın ve Kelbecer bölgelerinde Azerbaycan’a saldırılar düzenleyen Ermenistan’a karşı savunma yapılıyor.

ERMENİSTAN'DAN AÇIKLAMA

Ermenistan Savunma Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, çatışmaların yaşandığı Azerbaycan-Ermenistan sınırında Rusya'nın arabuluculuğuyla ateşe ilan edildiği bildirildi. Sınırdaki çatışmaların ateşkesin devreye girmesiyle sonlandığı ve durumun istikrara kavuştuğu ifade edildi.

Ateşkese dair Azerbaycan tarafından ise henüz bir açıklama gelmedi.

ALİYEV: GERGİNLİĞİ TIRMANDIRAN ERMENİSTAN
Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Ermenistan'la sınırda devam eden gerginliğe yönelik Avrupa Birliği (AB) Konseyi Başkanı Charles Michel ile gerçekleştirdiği görüşmede, "Sınırdaki gerginliğin sorumluluğu Ermenistan'ın askeri-politik liderliğine ait” dedi.

RUSYA’DAN YARDIM İSTEDİ
Sınırdaki gergin duruma yönelik Ermenistan Savunma Bakanı Suren Papikyan, Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu ile telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Görüşmenin detayına ilişkin Erivan'dan yapılan açıklamada, "Ermenistan Savunma Bakanı Papikyan, bölgedeki durumu aktardı" denildi. Ermenistan Güvenlik Konseyi Sekreteri Armen Grigoryan ise Rusya'dan yardım talep edeceklerini dile getirerek, "1997 tarihli (Moskova ile Erivan arasındaki) anlaşmaya istinaden Ermenistan'ın toprak bütünlüğünün korunması ve mevcut anlaşma kapsamındaki yükümlülüklerin yerine getirilmesi talebiyle Rusya'ya başvuruyoruz" ifadelerini kullandı.

BAKAN AKAR AZERBAYCANLI MEVKİDAŞI İLE GÖRÜŞTÜ
Azerbaycan Savunma Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ve Azerbaycan Savunma Bakanı Zakir Hasanov arasında telefon görüşmesi gerçekleştirildi. Görüşmede Ermenistan’ın provokasyonları ve sınırındaki son durum hakkına Akar’a bilgi veren Hasanov, Ermenistan'ın sınırda yaptığı provokasyonların kararlılıkla önlendiğini belirtti. Akar ise görüşmede, Türkiye'nin her zaman olduğu gibi bugün de Azerbaycan'ın yanında olduğunu ifade etti.

AZERBAYCAN SAVUNMA BAKANI RUS MEVKİDAŞI İLE GÖRÜŞTÜ
Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu, Azerbaycan Savunma Bakanı Zakir Hasanov ile gerçekleştirdiği telefon görüşmesinde sınırdaki operasyonların durdurulması ve durumun istikrara kavuşturulması için çaba göstermeye hazır olduğunu ifade etti.

Neler olmuştu?
Ermenistan, ateşkese rağmen son günlerde Laçin ve Kelbecer istikametinde provokatif eylemlerini sürdürüyordu. Sınırda bazı tepeleri ele geçirebilmek için ani operasyon başlatan Ermenistan ordusunun Azerbaycan mevzilerine top atışı ile saldırması sonucu 2 Azerbaycan askeri yaralanmıştı. Azerbaycan ordusu da Ermenistan'ın saldırılarına, karşı operasyon ile karşılık vermişti. Azerbaycan ordusunun aldığı önlemler sonucu Ermeni askerler püskürtülmüştü.

Azerbaycan Savunma Bakanlığı tarafından saatler önce yapılan açıklamada, Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu'nun Azerbaycan Savunma Bakanı Zakir Hasanov'u arayarak sınırdaki askeri operasyonların sona erdirilmesi ve durumun istikrara kavuşturulması için çaba göstermeye hazır olduğunu ifade ettiği aktarılmıştı.

Düzenleyen:  - DÜNYA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...