Esad'dan küstah karar: Sünni çoğunluk tasfiye ediliyor

Esad'dan küstah karar: Sünni çoğunluk tasfiye ediliyor

DÜNYA Haberleri

Esad yönetimi, Suriyeli Müslümanların en yüksek dinî mercii olan Suriye Cumhuriyet Müftülüğü kurumunu lağvettiğini duyurdu. Muhalifler bu karar üzerine harekete geçti ve yeni Suriye Müftüsünün Şeyh Usame el Rıfai olduğunu ilan etti. Nüfusun yüzde 83’ünü oluşturan Sünnilere yönelik alınan bu karar tüm dünyada büyük tepki gördü.

YILMAZ BİLGEN

Suriye İslam Meclisi Sözcüsü Muti el Batin, gazetemize yaptığı açıklamada, Suriye Müftülüğü makamının Osmanlı bakiyesi olduğunu ve Nusayri Esad yönetiminin Sünnileri yok sayan küstah bir karara imza attığını söyledi. Geçtiğimiz hafta alınan kararın Baba Esad’ın da hedefleri arasında olduğunu ancak buna fırsat bulamadığını aktaran Muti el Batin "Şu an 10 milyon Sünni sürgün edildi. Nusayri rejim 1 milyondan fazla Sünni Müslümanı da katletti. Sünniler ile ilgili kalplerinde taşıdıkları nefreti dışa vurdular" dedi.

GİZLİ AKTÖR İRAN
İran’ın İslam dünyasında gerçekleştirmeye çalıştığı Şia-Mezhep merkezli işgale dönük bir de kitabı bulunan Muti el Batin "Alınan kararın gizli aktörü İran’dır. Müftülük yerine Şii egemen bir korsan nitelikte dini merci ilan edecekler. Fiziki işgal yanında Suriye halkının fikri, inancı da işgal ediliyor. İnsanlar yüzlerce yıllık ata ocaklarını terke mecbur kılındı. Yerlerin Irak, Afganistan ve İran’dan Şii taşınıyor. İran’ın gerçek yüzü mezhep kamuflajı ile Fars milliyetçiliğini egemen kılmaktır. Sünni inanca olan düşmanlıklarını ülkenin tek Sünni müessesesini ortadan kaldırarak gösterdiler" şeklinde konuştu.

Esad'dan küstah karar: Sünni çoğunluk tasfiye ediliyor
Esad'ın İran ziyareti

DESTEK MESAJI YAĞDI
Suriye İslam Meclisi’nin kararına başta Yusuf el Kardavi olmak üzere dünya geneli birçok öncü şahsiyet ve kurumdan destek mesajları geldi. Sözcü Batin, yeni müftünün geniş katılımlı bir Şûra Meclisi tarafından seçildiğini ve dinî alanda Suriye’nin tek yetkin temsil niteliği taşıdığına vurgu yaptı. Müftülük, halkın fetva makamı olma yanında Suriye’de PKK ile birlikte Şii, Rus, Batı işgaline karşı halkın çok yönlü bilinçlendirilmesi için de faaliyet yürütecek. Din alanında olduğu kadar ülkenin toprak bütünlüğünün korunması misyonu üstlenecek. Suriyeli Müslümanların “Sünnisiz Suriye planı” olarak gördüğü skandal karar sonrası Esad kanadı aralarında 10 Sünni, 10 Şii, 3 Nusayri, 3 Dürzi, 2 İsmaili ve 2 Mürşidi temsilcinin yer alacağı yeni bir yapılanmaya gidileceğini duyurdu. Muhalifler Suriye’de nüfusu yüzde 1 bile olmayan Şiilerin yarı oranda temsil edileceği bir mercinin gerçekçi olmayacağını kaydetti.



 

Düzenleyen:  - DÜNYA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...