Irak'ta 2003 sonrası bir ilk: Sünni partilerden 'büyük koalisyon'

Düzenleyen:
Irak'ta 2003 sonrası bir ilk: Sünni partilerden 'büyük koalisyon'

DÜNYA Haberleri

Irak'ta iki büyük Sünni siyasi oluşum 'Takaddüm' ve 'Azim' koalisyonları, hükümet kuruma müzakerelerini ortak yürütme konusunda anlaştı.

Irak'ta 10 Ekim'de yapılan erken genel seçimlerde 37 sandalye kazanarak Meclis’in ikinci büyük grubu olan eski Meclis Başkanı Muhammed Halbusi liderliğindeki "Takaddüm" ve ittifaklarla sandalye sayısını 34'e çıkaran Hamis Hançer liderliğindeki "Azim" koalisyonları, hükûmet kurma müzakerelerini ortak bir komiteyle yürüteceklerini duyurdu.

2003 SONRASI BİR İLK

Ülkenin iki büyük Sünni siyasi oluşumunun bu hamlesi, 2003 sonrası ilk defa "büyük Sünni koalisyonu oluştu" şeklinde yorumlanıyor.

Irak Araştırma ve Düşünce Merkezi Başkanı İhsan Şammari, söz konusu iki Sünni koalisyon arasında ideolojik olarak görüş ayrılığı bulunsa da "yerinden edilenlerin evlerine dönmesi ve Sünni bölgelerin yeniden imarı" gibi konularda ortak görüş ve vizyona sahip olduklarını söyledi.

Irak'taki siyasi gruplar, Yüksek Federal Mahkemesi nihai seçim sonuçlarını onaylamadığı için henüz resmî olarak hükûmet kurma müzakerelerine başlamadı. İran'a yakın Şii Fetih Koalisyonu lideri Hadi Amiri, seçimlerin iptali için Yüksek Federal Mahkemesine başvurmuş, mahkemenin bu başvuruyu 22 Aralık'ta görüşeceği bildirilmişti.

Düzenleyen:  - DÜNYA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...