Türk Devletleri Teşkilatı'ndan Kazakistan'a tam destek

Düzenleyen: / Kaynak: İHA/AA
Türk Devletleri Teşkilatı'ndan Kazakistan'a tam destek

DÜNYA Haberleri  / İHA/AA

Kazakistan'da protestoların şiddeti artarken, Cumhurbaşkanı Tokayev yardım çağrısında bulunmuştu. Tokayev'in yardım çağrısına bir destekte aralarında Türkiye'nin de bulunduğu Türk Devletleri Teşkilatı'ndan geldi. Türk Devletleri Teşkilatı'ndan yapılan açıklamada, "Kazakistan Hükümetine ve halkına ihtiyaç duyabilecekleri desteği vermeye hazır olduğumuzu beyan ediyoruz." denildi.

Kazakistan'da sular durulmuyor...  Akaryakıt fiyatlarının yükselmesi ile başlayan protestolar tüm ülkeyi sararken protestocuların hükümet binasına ateşe vermesi ile onlarca kişi hayatını kaybetti, çıkan çatışmalarda 12 polis de hayatını kaybetti. Dün Kazakistan Başbakanı Askar Mamin istifa ettiğini açıklarken, Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev'de, tüm kolluk kuvvetlerine protestoların şiddetlenmesine karşın 'hazırlıklı olun' talimatı verdi.

CUMHURBAŞKANI TOKAYEV YARDIM İSTEDİ

Tokayev, ülkedeki mevcut durum nedeniyle 2002'de kurulan Rusya, Belarus, Kazakistan, Kırgızistan, Tacikistan ve Ermenistan'dan oluşan askeri ittifak KGAÖ ülkerinden yardım talebinde bulunmuştu. Rus askeri birlikleri sabah saatlerinde Kazakistan''a intikal ederken, Türk Devletleri Teşkilatı'ndan da Kazakistan'a destek açıklaması geldi.

TÜRK DEVLETLERİ TEŞKİLATI'NDAN TAM DESTEK 

Azerbaycan, Türkiye, Kırgızistan, Özbekistan ve Kazakistan'dan oluşan Türk Devletleri Teşkilatı'ndan yapılan açıklamada, "Türk Devletleri Teşkilatı üye ülkeleri, Kazakistan’daki son olaylar ışığında, Kazakistan’da barış ve istikrara verdiğimiz önemi vurguluyor ve üye ülkemiz Kazakistan’la güçlü dayanışmamızı ifade ediyoruz." denildi.

Kazak halkının sağduyusu ve normale dönme arzusuna güvenlerini vurgulayan teşkilat üye ülkeleri, "Kazak yetkililerin barışçıl bir şekilde gerginliğin giderilmesi, düzen ve sükunetin yeniden tesis edilmesi kapasitesine sahip olduğuna inanıyoruz. Kazakistan hükümetine ve halkına ihtiyaç duyabilecekleri desteği vermeye hazır olduğumuzu beyan ediyoruz." ifadelerini kullandı.

Türk Devletleri Teşkilatı'ndan Kazakistan'a tam destekAçıklamada ayrıca olaylarda hayatını kaybedenler için taziye, yaralılar için acil şifa mesajı da yer aldı.

Kazakistan, Türk Devletleri Teşkilatının Azerbaycan, Türkiye, Kırgızistan ve Özbekistan'la birlikte 5 üyesi arasında yer alıyor.

Teşkilatın gözlemci üyeleri arasında ise Türkmenistan ve Macaristan bulunuyor.

Türk Konseyi adıyla 2009'da kurulan örgüt, şu anki adını ise Kasım 2021'de Türkiye'de yapılan zirvede aldı.

NE OLMUŞTU?

Kazakistan’da akaryakıt fiyatlarının yükseltilmesinin ardından birçok kentte protestolar patlak verdi. Ülkenin en büyük şehri Almatı’daki protestoda göstericilere biber gazı, sersemletici bomba ile müdahalede bulunulurken, 1 polis aracı ateşe verildi.

Almatı'da polis ana arterleri kordon altına alırken, kent merkezinde cep telefonu şebekeleri ve internet bağlantısı kısıldı. Kentte protestoculara biber gazı ve sersemletici bombalarla müdahalede bulunulurken, tansiyon yükseldi. Güvenlik güçleri belediye binası önünde barikat oluşturdu. Polis, Almatı sokaklarında protestoculara göz yaşartıcı gazla müdahale etti.

Türk Devletleri Teşkilatı'ndan Kazakistan'a tam destekHükümet komisyonu Mangıstau bölgesinde doğal gaz fiyatının düşürüleceği ve litre fiyatının 50 tenge olarak belirleneceğini açıkladı. Ancak halk bu karara razı olmadığını, Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev'in bölgeye gelmesini istedi. Daha sonra bazı protestocular kararı açıklayan Başbakan Yardımcısı Yeralı Togjanov’ın etrafın sardı ve Tokayev'in gelene kadar kendisini bırakmayacaklarını ifade etti.

Fakat Tokayev'in OHAL kararı ve fiyatlara müdahale etme hamlesine rağmen göstericiler sokaklarda protesto gösterilerine devam etti.

Düzenleyen:  - DÜNYA
Kaynak: İHA/AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...