Batı'dan Taliban bildirisi: İnsan haklarını ihlal etmeyin

Düzenleyen:
Batı'dan Taliban bildirisi: İnsan haklarını ihlal etmeyin

DÜNYA Haberleri

Taliban heyeti, 23-25 Ocak tarihleri arasında Norveç’e gerçekleştirdiği ziyaret kapsamında başkent Oslo’da ABD ve AB temsilcileriyle bir araya geldi.

Taliban heyeti, Afganistan’da kontrolü ele almasının ardından Avrupa’ya ilk resmi ziyaretini gerçekleştirdi. Norveç’in başkenti Oslo’da Avrupa Birliği (AB), Fransa, Almanya, İtalya, Norveç, Birleşik Krallığı’nın yanı sıra ABD'nin Özel Temsilcileri ve Özel Elçileri, Taliban temsilcileri ve sivil toplum örgütleri ile bir araya geldi. AB ve ABD, görüşmenin ardından ortak bildiri yayımladı.

İNSAN İHALLELERİNE VURGU

Bildiride şu ifadeler yer aldı: Görüşmede Afganistan'daki insani krizi ele almanın aciliyetine odaklandık. Afganlara yardımcı olmak için gerekli adımları atılması şart olduğunu söyledik. Afganistan’daki keyfi gözaltılar, medya baskıları, yargısız infaz ve işkence, kız çocuklarının eğitimine yönelik yasaklar, erkek refakatçi olmadan kadınlara seyahat etme özgürlüğü de dahil olmak üzere insan hakları ihlallerindeki endişe verici artışı dile getirdik. 

Batı'dan Taliban bildirisi: İnsan haklarını ihlal etmeyin

KIZLARIN EĞİTİM HAKKI

Taliban'ın ülke genelindeki okulları mart ayında yeniden açacağına, bütün kadınların ve kızların okullara erişebileceklerine dair kamuoyuna verdiği sözler memnuniyetle karşılıyoruz. Bu kararın gerçeğe dönüşmesini sağlamak için bütçesel ve teknik hazırlıklara ihtiyaç duyulacak. 

UYUŞTURUCUYLA MÜCADELE

Taliban'ın terörle mücadele ve uyuşturucu kaçakçılığı konusundaki taahhütlerini yerine getireceğine dair beklentilerimiz var. 

EKONOMİK DESTEK

Afganistan ekonomisinin canlanmasını destekliyoruz. Ülkede ekonomiyi istikrara kavuşturmak için nakit likiditesini artırmanın ve bankacılık sektörüne desteğin önemine dikkat çekiyoruz. Taliban’a finans sektörüne olan güveni yeniden tesis etmek için şeffaf ve sağlam bir stratejinin geliştirilmesi için baskı yaptık.

 

 

Düzenleyen:  - DÜNYA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...