Ülkeler peş peşe açıkladı: Rus uçakları hava sahasına kapatılıyor

Düzenleyen:
Ülkeler peş peşe açıkladı: Rus uçakları hava sahasına kapatılıyor

DÜNYA Haberleri

Ukrayna'ya yönelik başlattığı işgal dünya genelinde eleştiri gören Rusya'ya tepkiler gelmeye devam ediyor. Bulgaristan ve Moldova'nın ardından, Baltık ülkeleri Letonya, Estonya, Litvanya, Çekya, Slovenya ve Romanya da hava sahasını Rus uçaklarına kapattı. Belçika, İzlanda, İtalya, Finlandiya, Danimarka, Polonya, Çek Cumhuriyeti, Hollanda ve Almanya, hava sahasını Rus havayolu şirketlerine kapattıklarını duyurdu.

Rusya'nın 24 şubat sabahı Ukrayna'ya yönelik başlattığı işgal, dünya genelinde tepkilere neden oldu. Başta Türkiye olmak üzere Amerika Birleşik Devletleri ve Avrupa, ateşkes çağrısını yinelerken Doğu Avrupa ülkeleri de Rusya'ya tepki olarak hava sahalarını kapattı.

Baltık ülkeleri Letonya, Estonya ve Litvanya hava sahalarını Rus uçaklarına kapatmayı kararlaştırdı. Letonya havayolu şirketi AirBaltic ise 26 Mart'a kadar Rusya'ya uçuşları askıya aldı.  İngiltere, Bulgaristan, Çekya, Polonya, Romanya, Slovenya, Letonya, Litvanya, Estonya ve Almanya hava sahalarını Rusya'ya kapatma kararı almıştı.

Rusya da cevaben İngiltere, Bulgaristan, Çekya, Polonya ve Romanya'ya hava sahasını kapatmıştı.

Fransa, bu akşamdan itibaren hava sahasını Rus uçaklarına kapatacağını duyurdu.

 

BULGARİSTAN VE MOLDOVA DAHA ÖNCE KAPATTI

Bulgaristan ve Moldova daha önce hava sahasını Rus uçaklarına kapattığını duyurmuştu. İngiltere ise Rus özel jetlerinin hava sahasını kullanmasını yasaklamıştı.Rusya ise sivil uçuşlara hava sahasını kapatan tüm ülkelere mütekabiliyet ilkesini uygulayacağını açıkladı.

DANİMARKA

Danimarka Dışişleri Bakanı Jeppe Kofod, devlet televizyonu DR'ye yaptığı açıklamada, Rus uçaklarının hava sahasını kullanmasını yasaklamaya hazırlandıklarını belirterek "Hava sahamızı Rusya'ya kapatma gücümüz var ve buna hazırlanıyoruz. Ukrayna işgalini durdurmak için (Rusya Devlet Başkanı Vladimir) Putin'in gücünü çökertmeliyiz." ifadesini kullandı.

AVUSTURYA

Avusturya Çevre, Ulaştırma ve Teknoloji Bakanı Leonere Gewessler, Twitter'dan yaptığı açıklamada, Avusturya'nın, Avrupa Birliği (AB) Rusya'ya hava sahasını kapatırsa bunu destekleyeceğini ifade etti. Birlikte hareket edildiğinde alınan yaptırım kararlarının etkili olacağını vurgulayan Gewessler, bütün kararların en hızlı şekilde uygulanmasının önemli olduğuna dikkati çekti.

BELÇİKA

Belçika Başbakanı Alexander de Croo, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, Belçika hava sahasının tüm Rus uçaklarına kapatıldığını belirterek "Uçaklar, insanları birbirine bağlayanlara açıklar, vahşice saldırmaya çalışanlara değil." ifadesini kullandı. Belçika Başbakanı dün de Ukrayna'nın askeri yardım talebine karşılık vereceklerini bildirmiş, bu kapsamda 2 bin otomatik silah ve 3 bin 800 ton yakıt gönderileceğini açıklamıştı.

Belçika'nın ayrıca gelecek dönemde de NATO gücü kapsamında Romanya'ya 300 asker göndereceği kaydedilmişti.

FİNLANDİYA

Avrupa basınına yansıyan haberlere göre, Finlandiya Ulaştırma Bakanı Timo Harakka, sosyal medya hesabından, Finlandiya'nın, Rus uçaklarının ülkesinin hava sahasını kullanmasını yasaklamaya hazırlandığını açıkladı. Söz konusu yasağın "kısa bir süre sonra" yürürlüğe gireceğini belirten Harakka, net tarih vermedi.

 

Düzenleyen:  - DÜNYA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...