ABD Başkanı Biden, Rus petrolünü yasakladı

Düzenleyen:
ABD Başkanı Biden, Rus petrolünü yasakladı

DÜNYA Haberleri

ABD Başkanı Joe Biden, Ukrayna savaşı yaptırımları kapsamında ABD'nin Rusya'dan tüm enerji, petrol ve gaz ithalatını yasakladıklarını duyurdu. Benzer bir kararı İngiltere'de aldı. Bu açıklamaların ardından gözler petrol fiyatlarına çevrildi.

ABD Başkanı Joe Biden, Ukrayna savaşından dolayı Rusya'ya uygulanan yaptırımlar konusunda değerlendirmelerde bulundu. ABD'nin Rusya ekonomisinin atardamarlarından birini hedef aldığını belirten Biden "Rus petrolü, gazı ve enerjisinin ithalatını yasaklıyoruz. Rus petrolü artık ABD limanlarında kabul edilmeyecek" dedi.

“AVRUPA’NIN KARARINI ANLAYIŞLA KARŞILIYORUZ”

Joe Biden, bu adıma ABD Kongresi ve halkından çok büyük destek olduğuna işaret etti. Biden "Bu adımı atarken Avrupalı ortaklarımızın ve müttefiklerimizin bizimle aynı pozisyonda olmamasını anlıyoruz. ABD, Avrupa'nın tamamından daha çok petrolü kendi ülkesinde üretiyor" diye konuştu.

"PETROL FİYATLARI 75 SENT ARTTI"

Biden, Rusya'ya uygulanan yaptırımların ABD'de de petrol fiyatlarını artıracağını belirterek "Putin Ukrayna sınırına asker yığmaya başladığından bu yana ABD'de petrol fiyatları ortalama 75 sent arttı ve daha da artıyor. Bunun ülke içinde en az şekilde azalması için her şeyi yapacağım" şeklinde konuştu.

"MÜLTECİLERİN YÜKÜNÜ AVRUPA İLE PAYLAŞACAĞIZ"

ABD'nin Ukrayna'ya savunma ve insani yardım alanında da destek verdiğini anımsatan Biden "ABD, mültecilerin bakım sorumluluğunu Avrupalı ortaklarıyla paylaşacak. Böylece mültecilerin sorumluğunun bedeli sadece Ukrayna'ya sınırı olan Avrupalı ülkelere kalmayacak" dedi.

"RUS RUBLESİ YÜZDE 50 DEĞER KAYBETTİ"

Joe Biden, ABD ile Batı ülkelerinin Rusya'ya baskıyı artırdığına işaret ederek "Uyguladığımız yaptırımlar, Rusya ekonomisinde daha şimdiden çok büyük zararlara yol açtı. Rus rublesi Putin savaş ilan ettiğinden bu yana yüzde 50 azaldı. 1 ruble şu anda 1 Amerikan sentinden daha az" ifadesini kullandı.

"BENZİN FİYATLARINA FAHİŞ FİYAT UYGULAYANLARI HOŞ GÖRMEYECEĞİZ"

Ukrayna savaşından yararlanarak fahiş fiyat artırımına giden petrol şirketleri ve finans firmalarını hedef alan Başkan Biden "Putin'in Ukrayna'ya savaşının benzin fiyatlarını artırmasını anlarız. Ancak fahiş fiyat artırımının ya da bu durumu istismar etmesinin bir bahanesi olamaz. Bunu hoş görmeyeceğimizi belirtmek isterim" tehdidinde bulundu.

PUTİN'E TİRAN BENZETMESİ

Biden, temiz enerji tüketimine geçmenin önemine de işaret ederek, "Eğer temiz enerjiye geçersek kimse benzin fiyatlarından dolayı endişe etmek zorunda kalmaz. Bu da Putin gibi tiranların fosil yakıtları başka ülkelere karşı silah olarak kullanamayacağı anlamına gelir" yorumunu yaptı. Ukrayna halkının ve liderlerinin kahramanlığını takdir ettiğini dile getiren Biden, "Ukrayna'nın Putin için hiçbir zaman bir zafer olamayacağı aşikar. Putin bir şehri ele geçirebilir ama tüm ülkeyi elinde tutamaz. Putin'in küresel barış ve istikrara tacizlerine şimdi yanıt vermezsek, özgürlüğün bedeli gelecekte daha ağır olacaktır" şeklinde konuştu.

 

 

 

 

 

 

ABD'nin arkasından İngiltere de 2022 sonuna kadar Rus petrol ve petrol ürünlerinin ithalatını aşamalı olarak durduracağını açıkladı.

AMBARGONUN ETKİSİ NE OLACAK?

Uzmanlar, bu kararları "emsaliz" olarak nitelendirirken iki ülkenin ambargasonun akaryakıt fiyatlarına ne gibi etkisi olacağını gündeme getirdi.

Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) verilerine göre Rusya, ABD ve Suudi Arabistan'dan sonra dünyanın en büyük petrol üreticisi konumunda. Rusya'nın ham petrol ve petrol ürünleri ihracatı günlük 10,5 milyon varil seviyesinde.. Bu miktarın 7,8 milyon varilini ham petrol oluşturuyor.

RUSYA, BİR YILDA 180 MİLYAR DOLAR KAZANDI 

Rusya, geçen yıl ham petrol ve petrol ürünleri ihracatından yaklaşık 180 milyar dolar gelir elde etti. Rusya, toplam ham petrol ve petrol ürünleri ihracatının yüzde 1,5'ini Birleşik Krallık'a, yüzde 1,3'ünü ise ABD'ye yapıyor.

AVRUPA'NIN AMBARGOSU FİYATLARI UÇURUR

Böylece, ABD ve Birleşik Krallık'ın açıkladığı ambargo kararı, Rus ham petrol ve petrol ürünleri ihracatının yüzde 2,8'ini kapsayacak. Bu sebeple ambargo kararının petrol fiyatlarındaki etkisinin sınırlı kalabileceği tahmin ediliyor.

Rusya toplam ham petrol ve petrol ürünleri ihracatının yaklaşık yüzde 40'ını ise Avrupa'ya yapıyor. Avrupa'nın da petrol ambargosu uygulaması durumunda petrol fiyatlarının tırmanacağı düşünülüyor.

SAVAŞTAN SONRA PETROL FİYATI YÜZDE 37 ARTTI

Brent petrolün varil fiyatı Rusya-Ukrayna Savaşı'nın başladığı 24 Şubat'tan 8 Mart'a kadar 96,6 dolar seviyesinden yüzde 37,6 artışla yüzde 133 doları gördü.

ABD'nin toplam ham petrol ve petrol ürünleri ithalatında Rusya'nın payı yüzde 9, Birleşik Krallık'ın ithalatında ise yüzde 19 seviyesinde bulunuyor.

ABD, ÇAREYİ VENEZUELA'DA ARIYOR

TankerTrackers.com verilerine göre ABD'nin Rusya'dan en son sipariş ettiği petrol kargolarının değeri 600 milyon dolar seviyesindeydi. ABD, Ukrayna saldırısının başladığı 24 Şubat'tan itibaren Rusya'dan petrol ithalatını sıfırladı. ABD, Rus petrolüne ambargo ihtimalini gündeme getirmesinden bu yana hali hazırda yaptırım uyguladığı Venezuela ile uzun bir aradan sonra resmi temasları başlattı.

BENZİN FİYATLARI DAHA DA ARTABİLİR

Öte yandan, Rus petrolüne yönelik yasağın, ABD'de galon başına 4 doların üzerine çıkan benzin fiyatlarını daha da yukarıya taşıyabileceği yönelik eleştiriler de dile getiriliyor. Dünyanın en büyük petrol üreticisi konumunda bulunan ABD'nin Rus petrolünü ilk etapta farklı ülkelerden tedarik edebileceği, orta vadede ise üretimiyle ikame edebileceği tahmin ediliyor.

JP MORGAN: PETROLÜN VARİL FİYATI 185 DOLARI GÖRÜR

Dünyanın en büyük bankalarından JP Morgan ise Rusya'nın petrol ihracatındaki aksamanın uzun sürmesi durumunda 2022’nin sonunda petrolün varil fiyatının 185 dolara dayanabileceğini açıkladı. Petrol fiyatlarının en son 2014'te 100 doların üzerine çıkmış ve pazartesi günü ulaşılan seviyeler ise Temmuz 2008'de 147 doları aşan zirveye çok yaklaşmıştı. Emtia analisti Giovanni Staunovo "Emtia arzında yaygın bir kesintiye sebep olan uzun süreli bir savaş, Brent'in varil başına 150 doların üzerine çıkmasına neden olabilir" diye konuştu.

ABD'DE ENFLASYON YÜZDE 7'YE ÇIKABİLİR

Rusya’nın Ukrayna’ya açtığı savaşın ekonomik yansımalarından bir diğeri de enflasyona etki oldu. Doğalgaz fiyatlarının bütün zamanların en yüksek seviyelerine ulaşmasıyla, yükselen enerji maliyetlerinin önümüzdeki aylarda Atlantik'in her iki yakasında enflasyonu yüzde 7'nin üzerine çıkarması ve hane halkının satın alma gücünü derinden etkilemesi bekleniyor.

Genel bir kural olarak, petrol fiyatlarındaki avro cinsinden her yüzde 10'luk artış, Avrupa'da enflasyonunu 0,1 ila 0,2 puan artırıyor. 1 Ocak'tan bu yana, Brent ham petrol, avro cinsinden yaklaşık yüzde 80 artarken ABD'de petrol fiyatlarındaki her 10 dolarlık artış enflasyonu 0,2 puan yükseltiyor.

KÜRESEL GIDA GÜVENLİĞİ TEHLİKEDE

Rusya, önemli bir petrol ve gaz tedarikçisi olmasının yanı sıra dünyanın en büyük tahıl ve gübre ihracatçısı, en büyük paladyum, nikel, kömür ve çelik üreticisi. Uzmanlar, Rusya’ya uygulanan ve uygulanması planlanan ambargolar ile ülkenin birlikte ekonomisini ticaret sisteminden dışlama teklifinin, çok çeşitli endüstrileri etkileyeceğini ve küresel gıda güvenliği korkularını artıracağını vurgulandı.

KÜRESEL EKONOMİYİ VURACAK

Petrol ihracatı yasağı pandemi sonrası toparlanmaya çalışan küresel ekonomiyi de yavaşlatacak. Avrupa Merkez Bankası (ECB) tarafından yapılan ön hesaplamalar, savaşın bu yıl temel senaryoda Avrupa bölgesi büyümesini 0,3 ila 0,4 puan ve ciddi bir şok durumunda 1 puan azaltabileceğini gösteriyor.

Uzmanlar da önümüzdeki aylarda, yüksek bir stagflasyon riski veya yüksek enflasyonla birlikte çok az ila minimum büyüme riskinin olduğunu söylüyor. Bununla birlikte, emtia fiyatları bir düşüş gösterse bile Avrupa büyümesinin güçlü kalmasının muhtemelen olduğu vurgulanıyor.

RUSYA EKONOMİSİ YÜZDE 12,5 DARALABİLİR

ABD'de FED, petrol fiyatlarındaki her 10 dolarlık artışın büyümeyi 0,1 puan azalttığını tahmin ediyor. BJP Morgan ise Rusya’nın yaptırımların ardından ekonomisinin yüzde 12,5 daralnmasını tahmin ettiğini söyledi.





Düzenleyen:  - DÜNYA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...