Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

SAMP-T projesi yeniden gündemde

SAMP-T projesi yeniden gündemde

DÜNYA Haberleri

İtalya ve Fransa, hava savunma sistemi SAMP-T'nin üretim aşamasından dört yıl önce siyasi sebeplerle ayrılmıştı. İki ülke projeye tekrar dâhil oluyor. Üretimin yanı sıra teknoloji transferi de gündemde...

SELÇUK BÖKE | ANKARA

Türkiye, bir süredir siyasi engeller sebebiyle kesintiye uğrayan Fransa-İtalya ortak üretimi SAMP-T uzun menzilli hava savunma sistemi sürecine yeniden dahil oluyor. NATO Zirvesi’nde Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile görüşen İtalya Başbakanı Mario Draghi, Türkiye-Fransa-İtalya arasındaki işbirliğinin yeniden canlandırılacağını açıkladı. Bunun ardından gözler, dünyanın gelişmiş savunma sistemleri arasında gösterilen SAMP-T projesine çevrildi. Brüksel dönüşü gazetecilerin soruları cevaplayan Cumhurbaşkanı Erdoğan da üç ülkenin iş birliği kapsamında EUROSAM SAMP-T olduğunu belirtti.

SAMP-T projesi yeniden gündemde

ORTAK ÜRETİLECEK

Türkiye, uzun menzilli hava ve füze savunma sisteminin gelişimi ve üretimi için çalışmalar yapmak üzere Fransa-İtalya ortak konsorsiyumu EUROSAM şirketi ile ASELSAN ve ROKETSAN ortaklığında SAMP-T’nin üretilmesine niyet beyanında bulunmuştu. Bu kapsamda 2017’de üç ülke arasında, Uzun Menzilli Hava ve Füze Savunma Sistemi sözleşmesi imzalanmış ve SAMP/T hava savunma sisteminin birlikte üretilmesini de içeren bir çalışma başlatılmıştı. NATO sistemlerine entegre edilebilen SAMP/T hava savunma sistemi için çalışma önemli bir aşamaya gelirken, 2019 sonuna doğru Türkiye'nin Suriye'de Barış Pınarı Harekatı'nı başlatması sürecin askıya alınmasına sebep olmuştu. Üç ülke arasındaki işbirliğinin yeniden canlanmasıyla, Türkiye’nin SAMP-T için ‘direkt satın alma yoluna gitmeyeceği; ortak üretim ve teknoloji transferinin de gündemde olduğu öğrenildi.

100 KM KADAR ETKİLİ

SAMP-T sistemi, radarı ile 360 derece izleme yapıyor. 100 kilometre mesafe ile 20 kilometre yükseklikteki tehditlere karşı koyma kabiliyetine sahip.

Düzenleyen:  - DÜNYA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...