Kalpteki tahribat kök hücreyle tamir edilecek

Düzenleyen:
Kalpteki tahribat kök hücreyle tamir edilecek

DÜNYA Haberleri

Kalp krizleri geride insan kalbinde kalıcı tahribat bırakır. Vücut, kalp dokularındaki bu tahribatı kolay kolay gideremez.

Almanya’da Münih Teknik Üniversitesi ve İsveç’te Karolinska Enstitüsü’ndeki bilim insanlarıyla dev ilaç firması AstraZeneca, bunu kök hücrelerle ortadan kaldırmaya çalışıyor. Araştırmacılar, ventriküler progenitör (HVP'ler) hücreleri kullanarak domuzlarda kalp hücrelerini yeniden üretebildiler. Bu hücreler, gelişim sırasında organın oluşumunda çok önemli bir rol oynar ve gerektiğinde özel kalp hücrelerine dönüşebilir. Ekip, hasarlı bir kalbin tedavisinin etkinliğini incelemek için kalplerinde insanlardakine olan fizyolojik benzerlik sebebiyle domuzları kullandı. Araştırmanın, ciddi bir yan etki gözlemlenmeden büyük hayvanlarda bile kalpteki hasarın güvenilir bir şekilde tamir edilebileceğini gösterdiği kaydedildi.

20 YILLIK ÇALIŞMAMIZIN ZİRVE NOKTASINI TEMSİL EDİYOR

Karolinska Enstitüsü'nden Profesör Kenneth Chien, "Bu, kalbi yeniden inşa etmek için ideal hücreyi bulmaya  yönelik 20 yıllık çalışmamızın zirve noktasını temsil ediyor" dedi.

Nature Cell Biology dergisinde yer alan habere göre, bilim insanları önümüzdeki iki yıl içinde insanlarda klinik çalışmalara başlamayı umuyorlar.

Düzenleyen:  - DÜNYA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...