Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Sıcak hava Avrupa’yı alarma geçirdi! Tüm etkinlikler iptal edildi, okullarda protestolar başladı

Sıcak hava Avrupa’yı alarma geçirdi! Tüm etkinlikler iptal edildi, okullarda protestolar başladı

DÜNYA Haberleri

Yazın ilk sıcak hava dalgası Batı Avrupa’da kendini gösterdi. Termometreler rekor seviyeye çıkarken ülkeler de alarm verdi. Birçok ülke turuncu alarma geçerek vatandaşlarına peş peşe uyarılarda bulundu. İspanya’da 44 dereceyi bulan hava nedeniyle 16 bölgede orman yangını çıkarken, Fransa’da klimasız iç mekanlarda durulmaması ile ilgili uyarı yapıldı. İtalya’da kronik hastaların ve yaşlıların dışarı çıkılmaması için uyarılar yapıldı. Almanya’da uzmanlardan sıvı tüketin ve güneş kremi sürün tavsiyesi gelirken Belçika’da vatandaşların denize girebilmesi için tren seferleri arttırıldı.

Batı Avrupa’da birçok kentte turuncu alarma geçildi. İklim değişikliğinin bir sonucu olabileceği sıcak hava dalgası ile ilgili, orman yangınları ve kuraklık sorunlarının yaşanabileceğine dikkat çekildi. Son 20 yılın en sıcak haziranını geçiren İspanya’nın Endülüs bölgesindeki bazı yerlerde havanın 44, başkent Madrid’de 41 dereceye kadar çıktığı kaydedildi. Sevilya’da ilk okul öğrencilerinin ailelerinden oluşan bir grup okulların tatil edilmemesini protesto etti. Derse girmeyen grup okul bahçesinde “Sınıflar sauna gibi” diye slogan atarak, su tabancasıyla oynadı.

İSPANYA’DA 16 BÖLGEDE ORMAN YANGINI

Hafta başından bu yana 16 bölgede orman yangını çıkarken bazı spor etkinlikleri sıcak hava nedeniyle ertelendi. Navarra, Castilya ve Leon ile Katalonya yangınlardan en çok etkilenen bölgeler olurken, Katalonya'da halen tehlikeli olan orman yangının 20 bin hektarlık alanı tehdit ettiği belirtildi. İklim değişikliğinin bir sonucu olarak sıcak hava dalgalarının daha erken gelmeye başladığını söyleyen uzmanlar, bunun gelecek için bir başlangıç olduğu uyarısında bulundu. İspanya’da ülke genelinde sıcaklıkların 10 derece başkent Madrid’de ise havanın 25 dereceye kadar düşeceği kaydedildi.

FRANSA’DA SICAKLIKLAR 42 DERECEYE ÇIKTI

Fransa'da 42 dereceye varan sıcaklıklardan dolayı 14 vilayette kırmızı, 56 vilayette de turuncu alarm verildi. Gironde Valiliği, dış ve klimasız iç mekanlarda tüm etkinliklerin ertelendiğini duyurdu. Ayrıca 40 kentte, özellikle tarım faaliyetlerindeki su kullanımına farklı düzeylerde kısıtlamalar getirilerek, orman yangınlarına karşı uyarılar yapıldı. Başkent Paris ile Lyon, Villeurbanne ve Caluire kentlerinde de geçici bir süre için hem trafiğe çıkışlara kısıtlama getirilirken, hem de belli saatlerde hız sınırları düşürüldü.

İTALYA’DA İÇ MEKANLARDA KALMAYIN UYARISI

İtalya'da yüksek sıcaklıklar nedeniyle 4 kent için alarm verildi. Hafta sonu için yapılan meteorolojik tahminlerde Afrika kaynaklı sıcak hava dalgasının etkili olacağı belirtilirken Ülkenin orta kesiminde yer alan Perugia ve Floransa ile kuzeyindeki Brescia ve Torino kentlerinde aşırı sıcaklar nedeniyle 17 Haziran'dan itibaren alarm seviyesi turuncuya yükseltildi. Torino'da ise pazar günü kırmızı alarm verileceği bildirildi. Yetkililer, sıcak havanın özelikle yaşlı, kronik hastalığı olanlar, hamileler ve bebekler için daha fazla risk taşıdığı konusunda uyararak, bu kişilerin mümkün olduğunca iç mekanlarda kalması istendi.

ALMANYA’DAN SIVI TÜKETİN UYARISI

Almanya Meteoroloji Dairesi (DWD) hafta sonunda özellikle ülkenin güney ve orta kesimlerinde sıcaklığın 38 dereceye kadar çıkacağını ve gece saatlerinde de sıcaklığın 20 derecenin altına inmeyeceğini duyurdu. Yetkililer sıcaklığın yüksek olduğu bölgelerde orman yangını riskine karşı uyarırken, uzmanlar da yaşlılara ve sağlık sorunu olanlara dikkat etmelerini ve çok sıvı tüketmelerini tavsiye etti. DWD Başkanı Tobias Fuchs, Almanya'da gelecek yıllarda sıcaklığın son 30 yıla göre 1 dereceye kadar artacağını belirterek, iklim değişikliğinin Almanya'da etkisini göstereceği uyarısında bulundu.

BELÇİKA TREN SEFERLERİNİ ARTTIRDI

Belçika'da da güneyden gelen sıcak dalgasıyla hava sıcaklıkları 35 dereceye kadar yükselerek, haziran ayı için rekor seviyelere ulaştı. Meteoroloji yetkilileri, özellikle ülkenin doğusunda yüksek sıcaklık nedeniyle hafta sonu turuncu kod alarma geçildiğini ilan etti. Yetkililer, ayrıca sıcak havayla yüksek polen ve hava kirliliği seviyesi nedeniyle uyarıda bulundu. Belçika'nın okyanus kıyısında ise sıcaklıkların birkaç derece daha düşük olacağı bildirildi. Birçok kişinin okyanus kıyısına gidecek olması nedeniyle tren seferleri artırıldı.

İNGİLTERE’DE YILIN EN SICAK GÜNÜ İLAN EDİLDİ

İngiltere'de üst üste üçüncü gün yılın en sıcak günü kaydedildi. Ülkenin doğundaki Suffolk'ta 17 Haziran'da termometreler 32,7 dereceyi gösterdi. Aynı zamanda Londra'daki Heathrow Havaalanı'nda da 32,4 derece kaydedildi. Ülkede insanlar havadan en iyi şekilde yararlanmak için plajlara, parklara ve açık havuzlara akın etti. Bournemouth'ta belediye meclisi, sahildeki tüm otoparkların erken saatlerde dolduğunu duyurdu. Sürekli artan sıcaklıklar, Haziran 1976'da kaydedilen 35,6 derecelik en sıcak haziran gününe yaklaşıyor.

HOLLANDA’DAN GÜNEŞ KREMİ TAVSİYESİ

Hollanda'da iki gündür 30-31 derecelerde olan hava sıcaklığının sağlık sorunlarına neden olmasının önüne geçmek için devlet kurumları ve uzmanlar bazı uyarılarda bulundu. Hollanda Bayındırlık ve Su Yönetimi Genel Müdürlüğü, özellikle ülkenin güney bölgelerinde yollarda oluşabilecek acil durum ve olası arızalara karşı biz dizi önlem aldıklarını açıkladı. Ayrıca, sağlık sorunu olan yaşlıların sokağa çıkmamaları, bol sıvı tüketimi ve güneş koruma kremi kullanımı tavsiye edildi.

İSVİÇRE ALARM VERDİ

Sıcak hava dalgasının son bir haftadır etkili olduğu ülkelerden biri de İsviçre oldu. İsviçre'de gün içinde hava sıcaklığının Basel, Sion ve Cenevre gibi kentlerde 35 derece ve üstüne çıkması, yarın ise Basel'de 37 dereceyle sıcaklığın rekor seviyelere ulaşması öngörülüyor. İsviçre Federal hükümeti ülkede alarm seviyesini 3 olarak açıkladı.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...