Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Koyunların kralı ‘ladoum’ için 1 milyon Türk Lirası fiyat biçildi

Düzenleyen: / Kaynak: AA
Koyunların kralı ‘ladoum’ için 1 milyon Türk Lirası fiyat biçildi

DÜNYA Haberleri  / AA

Kurban Bayramı yaklaşırken, ‘koyunların kralı’ olarak da tanımlanan ladoum cinsi koyunlar yeniden gündeme geldi. Moritanya'dan gelen toubaire ve Mali'den gelen balibali isimli iki türün karışımdan doğan ladoum, Senegalliler için bir koyundan çok daha fazlasını ifade ediyor.

Boyu 1 metre 60 santimetreyi ve ağırlığı 170 kilogramı bulan ladoum, koyundan daha çok bir atı andıran görünüşüyle ilgi çekiyor. Hatta bu yönüyle ladoumlar, Batı Afrika'da statü göstergesi olarak bile kabul görüyor. 
Kurbanlıklar pazarlarda sergilenirken, ladoumlar genellikle özel hazırlanmış konforlu odalarda ya da yetiştiricilerin evlerinin salonlarında besleniyor. Zaten bu koyun cinsi kesim yerine diğer ırkları güzelleştirmek adına damızlık amacıyla yetiştiriliyor. 
Hepsinin de özel isimleri bulunuyor. Hatta bazıları adına açılan Facebook sayfaları bile var. Senegal’de en güzel ladoumlar çeşitli yarışmalarla seçiliyor. Soyağacı ile kayıt altında tutuluyor. 
Ladoumun fiyatı, boyu, kilosu, yaşı, boynuzlarının şekli gibi birçok özelliğine göre değişiyor; 3 bin dolardan 70 bin dolara kadar çıkabiliyor. 70 bin doların Türk Lirası karşılığı ise gerçekten dudak uçuklatıyor; 1 milyon 164 bin TL’den fazla ediyor. Ancak yine de bazı yetiştiriciler on binlerce dolar teklif edilmesine rağmen aralarında sıkı bağ kurmaları nedeniyle ladoum cinsi koyununu satmak istemiyor. 
Senegal'de 2017'de Roi (Kral) Hassan 2 isimli ladoumun sahibi, 85 bin dolarlık fiyat teklifini kabul etmemişti. Ülkede bugüne kadar satılan en pahalı ladoum ise Khoureychi isimli koyundu ve 73 bin dolara alıcı buldu.
AA, Senegal'in ünlü ladoum yetiştiricisi Abou Kane'ın koyunlarıyla yaşadığı evine giderek mikrofon uzattı. Galoya isimli ağılın sahibi ve Senegal Koyun Yetiştiricileri Federasyonunun da Başkanı olan Kane, ladoum yetiştiriciliğinin aile mesleği olduğunu söyledi. Ladoum yetiştiriciliğine önce evinde başladığını belirten Kane, ardından küçük bir ladoum çiftliği kurduğunu ancak hepsinin çalındığını belirtti. 

 

Düzenleyen:  - DÜNYA
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...