Norveç’te doğal gaz grevi: İhracat yüzde 13 azalacak

Düzenleyen: / Kaynak: AA, Bloomberg News
Norveç’te doğal gaz grevi: İhracat yüzde 13 azalacak

DÜNYA Haberleri  / AA, Bloomberg News

Ukrayna'yı işgali nedeniyle yaptırımlarla karşı karşıya kalan Rusya, doğal gaz ihracatını azaltacağına ve hatta Avrupa'ya gaz akışını keseceğine dair sinyaller vermişti. Avrupa'da doğal gaz endişesi sürerken, bu defa da Norveç'te üretim kesintiye uğruyor. Norveç enerji sektöründe yarın başlayacak grev neticesinde İskandinav ülkesindeki doğal gaz ihracatının yüzde 13 azalması tahmin ediliyor.

Norveç Petrol ve Gaz Birliği’nin yaptığı açıklamaya göre, ülkedeki enerji çalışanlarının büyük kısmını temsil eden sendikalar ücret konusunda anlaşmaya varılamadığı için greve gidecek. Yarın üç açık deniz sahasında grev başlayacak ve çözüm bulunamaması durumunda 6 Temmuz'da üç sahada daha çalışmalara ara verilecek.

Söz konusu sahalarda grevin başlamasıyla ülkenin doğal gaz üretimi günde 292 bin varil petrol eşdeğeri azalacak. Yani doğal gaz ihracatının yüzde 13 düşmesi öngörülüyor. Öte yandan, petrol üretiminde de günlük 130 bin varil kayıp olacağı hesaplanıyor.

NORVEÇ'TE DOĞAL GAZ GREVİ

Amerikan medya ağı Bloomberg’in haberine göre, Avrupa'da doğal gaz fiyatları halihazırda Rusya’nın arz kesintilerine ek olarak Norveç'teki grev nedeniyle daha da pahalılaşacak. Bu olay, Rusya’nın doğal gaz ihracatını azaltması ve ABD’deki önemli bir ihracat tesisindeki uzun süreli kesinti göz önüne alındığında Avrupa’nın kış aylarında yeterli gaz depolayamayacağına dair endişeleri artırıyor. 

Bu arada Rusya, en büyük Nord Stream boru hattından yapılan sevkiyatları yüzde 60 oranında azalttı ve bağlantının bakım nedeniyle önümüzdeki hafta tamamen kapatılması planlanıyor. 

 

Düzenleyen:  - DÜNYA
Kaynak: AA, Bloomberg News
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...