İlk durak İstanbul! Tahıl koridorunda rota belli oldu: Gemi İHA'larla ve uyduyla izlenecek

Düzenleyen:
İlk durak İstanbul! Tahıl koridorunda rota belli oldu: Gemi İHA'larla ve uyduyla izlenecek

DÜNYA Haberleri

Rusya-Ukrayna savaşı sonrası yaşanan tahıl sorununun çözümü için Türkiye'nin girişimleriyle uygulamaya konulan 'tahıl koridoru'nda ilk sevkiyat için geri sayım başladı. Ukrayna limanından kalkacak olan geminin mısır yüklü olduğu kaydedilirken, ilk gemi Ankara'nın da girişimleriyle açlık tehlikesi yaşayan Afrika ülkelerine gönderilecek. İlk rotanın Somali olacağı ifade edilirken, gemilerin yola çıktığı andan itibaren İHA'larla ve uyduyla izleneceği belirtildi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan önderliğinde Türkiye, Rusya, Ukrayna ve Birleşmiş Milletler (BM) arasında imzalanan 'tahıl koridoru anlaşması' gereğince Ukrayna'dan sevk edilecek tahıl ve gıda maddeleri için harekete geçildi. 'Müşterek Koordinasyon Merkezi'nin İstanbul'da açılmasının ardından ilk geminin yüklendiği haberi geldi.

Geminin mısır yüklü olduğu belirtilirken, boş gemiler ve yükü tahıl olmayan gemilerin limanlardan çıkmasına izin verilmeyeceği bildirildi. 16 gemi, limandan konvoy halinde ayrılacak.

GEMİLER İHA'LARLA VE UYDUYLA İZLENECEK

İlk durak İstanbul olacak. Gemiler, yola çıktığı andan itibaren İHA'larla ve uyduyla izlenecek. Ukrayna limanlarından gelecek ilk geminin 3 Ağustos'ta Türk karasularında olması bekleniyor.

İLK GEMİNİN ROTASI SOMALİ

Sabah'ın haberine göre; dünyada en az gelişmiş ülkelerin karşı karşıya kaldığı açlık tehlikesinin önüne geçilmesinde Türkiye kritik misyon üstlendi. Ankara'nın girişimleriyle ilk tahıl gemileri açlık tehlikesi bulunan Afrika ülkelerine gidecek.

Bu kapsamda Odessa limanından çıkacak geminin Somali'ye ulaşması bekleniyor. BM yetkilileri geminin Somali'ye seyahat süresinin bir buçuk ayı bulabileceğini söyledi.

ŞEFFAF BİLGİ VERMEYENLER TÜRK KARASULARINA GİREMEYECEK

25 milyon ton tahılı dünyaya ulaştıracak koridorun bütün kontrolü İstanbul'da kurulacak merkezde gerçekleştirilecek. Küresel gıda fiyatlarını düşürecek koridorun etkin şekilde çalışması için önlemler alındı.

Buna göre gemilerin takibi uydudan ve İHA'larla yapılacak. Kontroller varış limanında gerçekleştirilecek. Sinyalini kapatan, liman uğrak noktaları konusunda şeffaf bilgi vermeyen gemiler Türk karasularına alınmayacak. Rusya da tahıl ve gübre ihracatı yapabilecek.

ZELENSKIY: HAZIRLIKLAR TAMAMLANDI

Ukrayna lideri Viladimir Zelenskiy, dün bir kez daha tahıl sevkiyatı ile ilgili olarak açıklama yaptı. Önceki gün Odessa limanında Türk bandıralı gemiyi ziyaret eden Zelenskiy, hazırlıkların tamamlandığını söyledi. Birlemiş Milletler (BM) tarafından yapılan açıklamada ise gemilerin hareketi için şartların hazır olduğu kaydedildi.

Düzenleyen:  - DÜNYA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...