Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Çin-Tayvan hattında gerilim kopma noktasında: "Uçaklarını düşürelim"

Düzenleyen: / Kaynak: AA/İHA/AAP
Çin-Tayvan hattında gerilim kopma noktasında: "Uçaklarını düşürelim"

DÜNYA Haberleri  / AA/İHA/AAP

Dünyanın gözü Tayvan'a kitlendi. ABD Temsilciler Meclisi Başkanı'nın Tayvan'ı ziyaret edeceği haberi Güney Çin Denizi'ni karıştırdı. Çin ve ABD, askeri hareketliliğini artırdı. Çinli bir propagandist, "Uçaklarını düşürelim" mesajı paylaştı

Tayvan-Çin arasındaki gerginlik had safhaya ulaştı. ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi'nin Tayvan'ı ziyaret edeceği bilgisinin ardından Çin donanması, Tayvan Boğazı ve Güney Çin Denizi'nde kapsamlı tatbikatlar yaptı. Pelosi'nin ofisinden yapılan son açıklamada ise heyetin Singapur, Malezya, Güney Kore ve Japonya'yı ziyaret edeceği açıklandı. Pelosi'nin Güney Asya'daki adaya gitmesi, 1997'den beri adaya yapılan en üst düzey ABD ziyareti olacaktı.

Xinhua ajansının haberine göre, Çin Halk Kurtuluş Ordusu (PLA), Tayvan Adası'nın karşı kıyısındaki Pingtan Adaları'nda "gerçek cephaneli" tatbikat yaptı. Çin Devlet Başkanı Şi Cinping ile ABD Başkanı Joe Biden arasında 28 Temmuz'da yapılan telefon görüşmesi ile aynı gün duyurulan tatbikat, Tayvan Adası'nın 125 kilometre açığında ve Pelosi'nin ziyaret etmesi beklenen Taipei kentine 185 kilometre mesafedeki bölgede icra edildi. Diğer taraftan Çin ordusu, Tayvan'a en yakın kıyı eyaleti olan Fujian'a çok sayıda ağır askeri teçhizat sevkiyatı gerçekleştirdi.

Öte yandan Çin devlet televizyonu CCTV, dün akşam saatlerinde yayımladığı haberinde, PLA donanmasına ait, "Tip 055" sınıfı, güdümlü füze taşıyan Yan'an muhribinin Güney Çin Denizi'nde gerçek cephaneyle atış yaptığı tatbikatın görüntülerini paylaştı.

Çin'in son iki savaştan önce kullandığı 'Sizi uyarmadığımızı söylemeyin' sloganı, yeniden gündeme sokuldu. Sloganı geniş şekilde kullanan Çin'in resmi yayın organı Global Times, 1962'deki Hindistan savaşı ve 1979'daki Vietnam çatışmasını hatırlattı.

TAYVAN'DA SİREN SESLERİ

Bu arada Tayvan'da sokaklarda hava saldırısına karşı sivil savunma tatbikatları düzenlendi. Sosyal medyada paylaşılan görüntülerde sirenlerin çaldığı görüldü.

ABD DE HAREKETLİLİĞİNİ ARTIRDI

Pelosi'nin ziyaret söylentileri öncesinde Çin'le birlikte ABD de Tayvan yakınlarındaki askeri hareketliliğini artırdı. ABD donanmasının Pasifik'teki 7. filosuna bağlı görev yapan Ronald Reagan savaş gemisinin, hafta başında harp filosuyla Singapur'dan ayrılarak kuzeydoğu yönünde Güney Çin Denizi'ne doğru hareket ettiği bildirilmişti. 

Güney Çin Denizi'nde egemenlik tartışmalarına konu olan Spartly Adaları'nın yakınlarında seyreden filonun varış hedefine ilişkin açıklama yapılmazken, söz konusu doğrultuda ilerlemesi halinde Tayvan'a ulaşacağı öngörülüyor.

"South China Sea Brief" adlı blokun yazarı, Vietnamlı deniz güvenliği uzmanı Duan Dang, Twitter hesabında, Çin'e ait bir "Tip 052D" destroyer ve bir "Tip 054A" fırkateynin, önceki gün ABD uçak gemisinin 27 kilometre ve 25 kilometre yakınında görüldüğüne dair deniz takip verilerini paylaşmıştı.

SİLİNEN TWİTTER MESAJI: PELOSİ'NİN JETİNİ DÜŞÜRELİM

Global Times, Pekin'in en üst seviyedeki düşünce kuruluşu Çin Sosyal Bilimler Akademisi'ndeki Tayvan Araştırmaları Enstitüsü'nün başkanı Yang Mingjie'nin görüşlerine yer verdi. Yang Mingjie, Nancy Pelosi'nin uçağını durdurmak için Çin jetlerinin havalanmasının halen bir seçenek olduğunu söyledi, ABD'nin Çin halkını hiçbir zaman küçümsememesini istedi.

Global Times'taki yorum, gazetenin eski genel yayın yönetmeni ve Çin'in ünlü propagandistinin paylaştığı bir Twitter mesajını silmesinden hemen sonra geldi. Söz konusu Twitter mesajında, Hu Xijin isimli ateşli propagandist Pelosi'nin uçağının Çin jetleri tarafından düşürülmesini önerdi.

Hu Xijin, "Jetlerimiz tüm engelleyici taktikleri kullanmalı. Eğer bunlar halen çare değilse, bence Pelosi'nin uçağının düşürülmesi bence sorun değil" yazdığı mesajı kısa sürede sildi.

Düzenleyen:  - DÜNYA
Kaynak: AA/İHA/AAP
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...