Kosova-Sırbistan savaşın eşiğinde! Sırplar provokasyon peşinde

Düzenleyen:
Kosova-Sırbistan savaşın eşiğinde! Sırplar provokasyon peşinde

DÜNYA Haberleri

Sırbistan Balkanlar’ı ateşe atacak provokasyon peşinde. Sırp ordusu Kosova sınırına konuşlanırken, Vucic kışkırtıcı açıklamalarla savaşın fitilini ateşliyor.

Sırbistan Kosova’daki Sırpları ayaklandırmak için provokasyon peşinde. Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic, “Soydaşlarımız katliama uğruyor” diyerek ülkeye müdahale zemini hazırlıyor. Kosova sınırına asker yığan Vucic, dün yaptığı halka sesleniş konuşmasında "Kosovalı Sırplar, daha fazla zulme tahammül etmeyecek" dedi. Kosovalı Sırplardan, Arnavutlara yönelik bir saldırı ya da kışkırtma olmayacağı yönünde söz aldığına işaret eden Vucic, bu durumun, "Arnavutların yaptıklarından bağımsız olarak değişmeyeceğini", ancak Sırpların da kendi evlerini koruyacaklarını kaydetti. Sırbistan, 11 yıldır Kosova vatandaşlarının kimlik ve pasaportlarını geçersiz sayıyordu. Sırbistan'ın Kosova vatandaşlarını özel bir belge ile ülkeye alma hamlesine Priştine hükûmeti misli ile karşılık verdi.

Kosova-Sırbistan savaşın eşiğinde! Sırplar provokasyon peşinde

Bugün yürürlüğe girecek kimlik kartı ve plaka uygulamasına saatler kala tansiyon iyice yükseldi. Novi Pazar'da Sırplar silahlara sarıldı, Kosova polisi karşılık verdi. Sırbistan ile Kosova sınırı karşılıklı olarak kapandı ve barikat kuruldu. Kuzey Mitrovica'da gece boyu sirenler susmadı.

KOSOVA KİMLİK BELGESİ UYGULAMASINI ERTELEDİ

 Kosova Hükümeti, Sırbistan’a karşı kimlik belgesi kararının uygulanmasını 30 gün erteleme kararı aldı. ABD Büyükelçisi Jeff Hovenier, bu gece Cumhurbaşkanı Vjosa Osmani ve Başbakan Albin Kurti ile gerçekleştirdiği görüşme sonrasında, Sırbistan’a karşı kimlik belgesi kararının uygulanmasının 30 gün ertelenmesi teklifinde bulunduğunu açıklamıştı. Bunun üzerine hükümet tarafından yapılan yazılı açıklamada, Sırbistan’a karşı kimlik belgesi mütekabiliyet kararının uygulanmasının 1 Eylül 2022 tarihine kadar ertelendiği duyuruldu.
Açıklamada, barikatların kaldırılması ve tekrardan hareket özgürlüğünün sağlanmasıyla birlikte kararın uygulanmasının 30 gün erteleneceği ifade edildi.

İRAN’DAN SIRBİSTAN’A UÇAK

Öte yandan Kosova sınırındaki askerî hareketlilik öncesi Tahran’a ait silah yüklü olduğu iddia edilen bir uçak, İran'dan Sırbistan'a uçtu.

PLAKA GERGİNLİĞİ

Kosova ve Sırbistan arasında 2016'da imzalanan serbest trafik dolaşımı anlaşmasının süresinin 15 Eylül'de dolmasının ardından Kosova hükûmeti ülkede sadece Kosova plakalı araçların dolaşımının mümkün olacağını açıklayarak ülkeye girmek isteyen Sırbistan plakalı araçlara yönelik geçici plaka şartı getirmişti. Kosova'nın araç plakası konusunda karşılıklılık ilkesi esasınca aldığı kararın ardından ülkenin kuzeyindeki Sırpların yoğun olarak yaşadığı bölgede tansiyon yükselmişti. Hükûmetin söz konusu kararı uygulamak için Kosova ile Sırbistan arasındaki sınır kapılarına silahlı özel polis birimleri göndermesini protesto eden Sırplar gösteri düzenlemiş, sınır kapılarına giden yolları kamyonlarla kapatmıştı.

VUCIC: KOSOVALI SIRPLAR DAHA FAZLA ZULME TAHAMMÜL ETMEYECEK

Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic gün içinde yaptığı halka sesleniş konuşmasında, Kosova'daki Sırpların durumunu değerlendirirken, "Kosovalı Sırplar, daha fazla zulme tahammül etmeyecek" dedi.

Kosova-Sırbistan savaşın eşiğinde! Sırplar provokasyon peşinde

KOSOVA-SIRBİSTAN ARASINDA GERİLİM NASIL TIRMANDI?

Kosova Başbakanı Abin Kurti geçtiğimiz hafta yaptığı açıklamada "Kosova'ya girecek Sırplara geçici kimlik verilecek, pasaportlarını değil bu kimlikleri kullanmaları gerekecek" ifadelerini kullanmıştı.

Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic ise bugün yaptığı açıklamada Kosova'daki Sırpların daha fazla zulme tolerans göstermeyeceğini belirtti. Vucic, halka sesleniş konuşmasında, Kosova'daki Sırpların durumunu değerlendirirken, "Kosovalı Sırplar, daha fazla zulme tahammül etmeyecek." ifadesini kullandı.

Kosovalı Sırplardan, Arnavutlara yönelik bir saldırı ya da kışkırtma olmayacağı yönünde söz aldığına işaret eden Vucic, bu durumun, "Arnavutların yaptıklarından bağımsız olarak değişmeyeceğini", ancak Sırpların da kendi evlerini koruyacaklarını kaydetti.

Vucic, "Biz barışı arayacağız ama söyleyeyim ki teslim olmayacağız" diye konuştu.

KOSOVA BAŞBAKANI KURTİ: İLLEGAL GRUPLAR POLİSE ATEŞ AÇTI

Kosova Başbakanı Albin Kurti ise sınırda yaşanan gerginlikten Sırbistan Cumhurbaşkanı Vucic'i sorumlu tuttu

Kurti, "İllegal Sırp gruplar Sırbistan-Kosova sınırında Kosova polisine ateş açtı" dedi.

Ayrıntılar geliyor...

Kosova-Sırbistan savaşın eşiğinde! Sırplar provokasyon peşinde

Düzenleyen:  - DÜNYA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...