Suriye Annan planını kabul etti

- Güncelleme:
Suriye Annan planını kabul etti

Dünya Haberleri

Suriye, Birleşmiş Milletler ve Arap Birliği Özel Temsilcisi Kofi Annan'ın bar ış planını kabul etti. Plânın nasıl uygulanacağı henüz açıklanmadı

Suriye, Birleşmiş Milletler ve Arap Birliği Özel Temsilcisi Kofi Annan'ın bar ış planını kabul etti.Annan'ın sözcüsü Ahmed Fevzi, cevabın Şam'dan bir mektupla bildirildiğini açıkladı.Annan, yaptığı ilk açıklamada Suriye'nin planı kabul etmesinin ilk ö nemli adım olduğunu, ancak asıl önemli olanın planın uygulanması olduğunu söyledi.Ayrıca Suriye liderine bir mektup gönderen Annan, Esad'dan bu taahhütlerini acilen yürürl üğe koymasını istedi.AP tarafından duyurulan bu haber Suriye ordusu ile muhalifler arasındaki çatışmaların Lübnan'a sıçradığı yönündeki bilgilerin geldiği saatlere denk geldi.

nbsp;
BM Güvenlik Konseyi'nin de bir açıklamayla destek verdiği altı kademeli planda şu detaylar yer alıyor:

nbsp;-Suriye yönetimi, "halkın meşru istek ve endişelerine cevap vermek için başlatı lacak olan ve Suriyelilerin liderlik edeceği kapsamlı siyasi süreç için Annan'la iş birliği nbsp; içinde çalışmayı nbsp; taahhüt etmektedir.
nbsp;
- nbsp;Suriye, çatışmaları durdurmayı ve insanların yaşadığı nbsp; bölgelerde görülen askeri hareketliliği ve aşırı silahların kullanılmasını derhal durduracağını taahhüt eder. Bu adımlar atılırken Suriye, şiddeti sonlandırmak için BM gözetimi altında Annan'la birlikte çalışacaktır. Annan, muhalefetten de bütün çatışmaların sona erdirilmesi için benzer taahhütler beklemektedir.
nbsp;
- nbsp; Suriye insanı yardımın iletilmesi ve yaralıların boşaltılması için günlük iki saatlik insani duraklamayı kabul etmekte ve uygulamaktadır.
nbsp;
- nbsp; Suriye rastgele tutuklanan kişilerin serbest bırakılma hızını kapsamını ve bu kişilerin tutulduğu yerlerin bir listesini sunmayı taahhüt etmektedir.
nbsp;
- nbsp; Suriye ülke genelinde gazeteciler için hareket özgürlüğünü sağlamayı ve ayrımcı olmayan bir vize politikası uygulamayı taahhüt etmektedir.
nbsp;
- nbsp; Suriye yasalarca garantilenen çerçevede toplanma özgürlüğü ve barışçıl gösteri yapma hakkına saygı duyacağını taahhüt etmektedir.

Annan: Şiddetin bitirilmesi için olumlu bir adım
BM ve Arap Birliği'nin Suriye Temsilcisi Kofi Annan, Suriye'nin planını kabul etmesinin "olumlu bir adım" olduğunu kaydetti.
Kofi Annan, Suriye'nin planı kabul etmesini "şiddetin bitirilmesi için olumlu bir adım olarak gördüğünü" belirtti.
Suriye'deki kanlı çatışmaların sona ermesi için hazırladığı plana destek bulmak amacıyla Çin'de bulunan Annan, Suriye ve Çin'den planına destek aldığını kaydetti.
Annan, olumlu geçen görüşmelerinde Çinli yetkililerin "tam desteklerini" ifade ettiklerini belirterek, Suriye hükümetinden de olumlu bir yanıt geldiğini söyledi.
Çin ziyaretinden önce Rusya'da temaslarda bulunan Annan, Moskova'dan ayrılmadan önce yaptığı açıklamada, Suriye krizinin sona ermesi için belirlenen bir takvim olmadığını, ancak sorunun süresiz devam edemeyeceğini söylemişti.
Annan'ın sözcüsü Ahmed Fevzi, Suriye hükümetinin, ülkedeki kanlı çatışmaları sona erdirmek amacıyla hazırlanan 6 maddelik planı kabul ettiğini açıklamıştı.

Annan'ın planı, yaralıların tahliyesi ve insani yardımların ulaştırılması için Suriye güçlerinin günde iki saat ateşkes uygulamasını ve siyasi çözüm için kapsamlı görüşmeler yapılmasını içeriyor.


UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...