Taner Yıldız'dan flaş açıklama! Rusya'nın indirimi tüketiciye yansıyacak mı?

Taner Yıldız'dan flaş açıklama! Rusya'nın indirimi tüketiciye yansıyacak mı?

EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ Haberleri

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Rusya'nın doğalgazdaki indirim teklifinin tüketiciye yansıması konusunda açıklamalarda bulundu.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Rusya'nın doğalgazdaki indirim teklifinin tüketiciye yansıması konusunda açıklamalarda bulundu.Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Rus doğalgazının fiyatında indirim görüşmelerine ilişkin, "Sayın Putin'in deklare ettiği, kamuoyuyla paylaştığı rakam Rusya tarafının teklifidir. Tabii ki bu bir adımdır. Biz de karşı teklifimizi kendilerine sunduk. Bu bir müzakeredir, bir süreçtir, devam edecektir. Umarım ki bu ayın, bu yılın sonuna kadar bu süreç tamamlanmış olsun" dedi.

Yıldız, Rusya ile yapılan anlaşmalara ilişkin Bakanlıkta basın toplantısı düzenledi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in ziyaretinde siyasi, ekonomik ve stratejik konuların değerlendirildiğini belirten Yıldız, görüşmelerde gerek müteahhitlik ve altyapı konuları, gerek tarım ve hayvancılık ürünlerinin Türkiye'den ihracı, gerekse ulaştırmayla alakalı kotalardan birçok karma ekonomik komisyon toplantısını ilgilendiren başlıkların ele alındığını anlattı.Bundan sonra stratejik işbirliği ve stratejik ortaklık noktasında gelinen noktanın gelecekte daha da ilerletilmesine dönük bir kısım imzalar atıldığını belirten Yıldız, bu kapsamda Karma Ekonomik Toplantının 13. Dönem Toplantı tutanaklarını imzaladıklarını bildirdi. Rusya ile nükleer enerji çalışmalarının daha da genişletileceğini, bu bağlamda eğitim çalışmalarına ilişkin imza atıldığını ifade eden Yıldız, Rusya ile yalnızca nükleer enerji konusunda değil yenilenebilir enerjiye ilişkin işbirliğinin de genişletilmesini uygun bulduklarını aktardı.

BOTAŞ'ın Gazprom ile imzaladığı iyi niyet anlaşmasını anımsatan Yıldız, "O iyi niyet anlaşması bundan sonra geliştirilebilecek projelerle alakalı hükümetlerimizin kurumlarımızı görevlendirmesiyle alakalı konulardı. Sayın Cumhurbaşkanımızın, Başbakanımızın ve Sayın Putin'in bahsettiği Güney Akım ile alakalı bundan sonra neler yapılabilir bununla alakalı bir iyi niyet anlaşmasıydı" şeklinde konuştu.

- "Türkiye, Ukrayna krizinin bir parçası değildir"

Bakan Yıldız, Batı Hattından gelen gaz miktarının artmamış olduğunu görerek buna yönelik artış taleplerini Rus tarafına yinelediklerini bildirerek, şunları kaydetti:

"Dün aralık ayına girdik. Bundan sonra ocak ve şubat aylarında malum kış şartlarından dolayı daha fazla doğalgaz talebi olacaktır. Bu talebi yerinde karşılayabilmek için aslında problemin parçası olmadığımız Ukrayna ve AB ile alakalı toplantıların bir kenarında olmamız lazım geldiğini bir kez daha söyledik. Türkiye, Ukrayna krizinin bir parçası değildir ve Ukrayna kriziyle alakalı AB ile Rusya'nın yaptığı müzakerelerin de bir parçası değildir. Günlük 42 milyon metreküplük gazın hemen hemen yarı yarıya miktarı geliyor akşama kadar. Bugün arkadaşlarımız tekrar değerlendirecekler. Bunun bizim ilişkimiz çerçevesinde ve onun doğrultusunda bir noktaya gelmesi, kontrat miktarına ulaşılması lazım geldiğini bir kez daha söyledik."

- "Karşı teklif henüz nihayetlenmemiştir"

Taner Yıldız, dünkü görüşmelerde doğalgaz fiyatına indirim yapılması konusunun da ele alındığını bildirdi. Putin'in doğalgaz fiyatına ilişkin deklare ettiği, kamuoyuyla paylaştığı rakamın Rusya tarafının teklifi olduğunu vurgulayan Yıldız, sözlerini şöyle sürdürdü:


"Tabii ki bu bir adımdır. Biz de karşı teklifimizi kendilerine sunduk. Bu bir müzakeredir, bir süreçtir, devam edecektir. Umarım ki bu ayın, bu yılın sonuna kadar bu süreç tamamlanmış olsun. Çünkü 1 Ocak 2015'ten itibaren istediğimiz, bize formülün verdiği revizyon hakkı bu tarihten itibaren başlayacak. Tabii ki hazırlıklarımızı yapmış olmamız doğru olacaktır. Fiyat konusunda mutabık kalacağımızı ben de ümit ediyorum. Sayın Putin'in dün vermiş olduğu rakamlar tabii ki Rusya'nın teklifi olarak olumlu bir adım olarak tarafımızdan değerlendirilmiştir. Ancak bizim verdiğimiz karşı teklif henüz nihayetlenmemiştir. Bu süreci tamamladıktan sonra kamuoyuyla bunları her beraber paylaşmış olacağız."

- "Önümüzdeki hafta tekrar bir araya gelmeyi umuyorum"

Bakan Yıldız, Akkuyu Nükleer Güç Santralinin inşasında iki önemli süreç bulunduğunu, bunlardan birinin Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, diğerinin Türkiye Atom Enerjisi Kurumunun onay süreci olduğunu, bu konudaki değerlendirmelerin de kamuoyuyla paylaşılacağını söyledi.Dünkü toplantı ve ziyaretin son derece başarılı geçtiğini ifade eden Yıldız, "Değerli meslektaşım Novak, Rosatom Başkanı Krinkov, Gazprom Başkanı Miller ile bir dizi görüşmeler yaptık. Son 1 hafta içerisinde bu üçüncü kez bir araya gelişimiz. Önümüzdeki hafta içerisinde tekrar bir araya gelmeyi de umuyorum" diye konuştu.

Rusya lideri, Türkiye'ye sattıkları doğalgazın fiyatında yüzde 6 indirim yapacaklarını açıkladı. Esad konusunda ise Putin ile uzlaşma sağlanamadıTürkiye birbiri ardına önemli konuklarını ağırlıyor. Papa'nın hemen ardından dün de Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Türkiye-Rusya Üst Düzey İşbirliği Konseyi (ÜDİK) 5. toplantısı için beraberinde 10 bakanla birlikte Ankara'ya geldi. Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Putin'in eş başkanlığında yapılan toplantıda enerji, ticaret ve Suriye konuları masaya yatırıldı. Toplantı sonrasında Erdoğan ve Putin ortak basın toplantısı düzenledi, gazetecilerin sorularını cevaplandırdı. İlk olarak söz alan Erdoğan, "Rusya ile aramızda yıllık 32 milyar dolarlık bir ticaret hacmi mevcut. Bunun 25 milyar doları Rusya'dan bize, 7 milyarı da bizden Rusya'ya. Aramızdaki ticaret hacmini süratle artırmamız, 2023 hedefi olarak da 100 milyar dolara ulaşmamız için nbsp;siyasi irademiz mevcut. Karşılıklı yatırımlarla ilgili adımları, özellikle de nbsp;enerji konusunu değerlendirdik. Doğalgazın yüzde 50'sini Rusya'dan temin ediyoruz" dedi.

Görüşmede gündeme gelen önemli konulardan biri de Akkuya Nükleer Santrali oldu. Erdoğan, "Türkiye'de hayata geçirdiğimiz en önemli ve stratejik yatırımlarımızdan biri olan Akkuyu ile ilgili geniş detaylı bir çalışmayı yaptık. Sürec, ÇED'in onaylanmasıyla daha da hızlanacak" diye konuştu. Erdoğan görüşmede Kırım halkının yaşadığı sorunların da ele alındığını söyledi. İsmail Sonsuz ANKARA

AKKUYU İÇİN GÜVENCE VERDİ

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ise sözlerine doğalgaz müjdesiyle başladı. 1 Ocak'tan itibaren Türkiye'ye sağlanan doğalgazın fiyatında yüzde 6 indirim yapacaklarını söyleyen Putin, stratejik işbirliği çerçevesinde indirimlerin devam edebileceğini de belirtti.

Putin, Rusya'nın, Almanya'nın ardından Türkiye'nin ikinci büyük ticaret ortağı olduğuna dikkati çekerek, "Milli paralarla ticaretin artırılmasına çalışıyoruz. " dedi. Rus lider, Akkuyu'ya ilişkin endişeler konusunda ise "Fukuşima sonrası teknolojiler uygulanıyor. O yüzden güvenlik konusunda şüpheniz olmasın" diye konuştu. Putin, Güney Akım Projesi'ne ise Bulgaristan ile anlaşma sağlanamadığı için devam etmeyeceklerini bildirdi.

ESAD'IN YERİNE 'MİLLİ İRADE'

Rusya Devlet Başkanı Putin, "Suriye'de Esad'ın kalması konusunda ısrarcı mısınız?" sorusu üzerine, "Ben bu soruyu Suriye halkına yönlendirmek istiyorum. Suriye'deki seçimler sonrasında Esad'ın büyük desteğe sahip olduğunu gördük" dedi.

Putin'in bu sözleri üzerine Cumhurbaşkanı Erdoğan şunları vurguladı: "Değerli dostum, dünyada darbeciler hep yüksek oyla gelirler. Yüzde 90-95. Mısır'da da benzerini gördük. Şu anda Suriye'de zulmeden, katleden, terör estiren mevcut yönetimin bu durumlarını çok açıkça ortaya koydum. Sayın Başkanın (Putin) bu noktada farklı yaklaşımları da var ama geneli itibarıyla Suriye'deki şu halin bir çözüme kavuşturulması noktasında mutabıkız. 'Nasıl'ı üzerinde sıkıntılarımız var. 'Esed giderse ne olur' gibi bir yaklaşım çok çok yanlış bir yaklaşım. 141 ülke muhalifleri destekliyor. Esed giderse halkın iradesi gelir, milli irade gelir. 300 bini aşkın kişinin öldüğü Suriye, mevcut hale Esed yönetimiyle geldi. Demek ki ortada bir başarı yok, yıkılmış, yakılmış bir Suriye var. BM Güvenlik Konseyinin bir üyesi olarak değerli dostuma çok önemli bir görev düşüyor. Temenni ederim ki bu süreci sona erdiririz."

Limuzinini de getirdi

Putin'in Ankara'ya gelişi öncesinde, Esenboğa Havalimanı girişinde araçlar tek tek kontrol edildi. Havaalanında, Şeref Salonu binasının çatısında keskin nişancılar görev yaparken, ambulanslar da hazır bulundu. Konvoyun geçeceği yol güzergahlarında da üst düzey güvenlik tedbirleri alındı. Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nın çevresinde komandolar görev yaptı. Cumhurbaşkanlığının önceki günkü misafiri Papa Francis, Renoult marka mütavazı bir araç tercih etmişti. Rus lider ise Ankara ziyaretinde Rusya'dan getirdiği lüks makam aracını kullandı. Rus ve Türk bayraklarını taşıyan atlı süvariler eşliğinde Cumhurbaşkanlığı Sarayı'na gelen Putin'i, Erdoğan ana giriş kapısında karşıladı

Putin'e ÇED jesti

Çevre Bakanlığı, Putin'in Ankara'ya geldiği gün Akkuyu Nükleer Güç Santrali (NGS) için Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) raporunu onayladı. Türkiye'nin ilk nükleer santrali için hazırlanan 3 bin sayfalık raporun ardından projedeki liman inşaatının başlaması için gereken imar planı izninin de bu ay bakanlıktan çıkması öngörülüyor. Santralin hidroteknik yapılarının proje tasarımı ve inşası için ihale ilanına çıkan Akkuyu Nükleer AŞ'nin, Mart 2015'te TAEK'e lisans başvurusunda bulunması ve 2016 sonunda nükleer reaktör inşaatına başlaması planlanıyor. Öte yandan çevresel etki açısından bütün detayları içeren raporun onaylanmasının ardından açıklama yapan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, tasarım ömrünün 60 yıl olduğunu belirttiği Akkuyu NGS'de kontrol edilmiş modern bir teknolojinin kullanılacağını vurguladı. Açıklamada muhtemel kazadan Akkuyu Nükleer AŞ'nin sorumlu olacağı ifade edildi

Alman basını rahatsız oldu:Çar ile Sultan buluştu

Rusya Devlet Başkanı Putin'in 100 milyar dolarlık Türkiye ziyareti, Avrupa'yı rahatsız etti. Alman Focus dergisi, tarihî ziyareti "Çar Sultan ile buluşuyor" başlığıyla duyurdu. Putin ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı "Rambo politikacılar" olarak nitelendiren dergi "Her iki lider hakkında da şu anda Batıda pek iyi konuşulmuyor. Putin, batının yaptırımlarına kızıyor, Erdoğan ise batıyı sömürgeci olarak görüyor ve nefret söylemine başvuruyor. Şimdi bu ikili buluşuyor. Rambo politikacılar, batıya karşı bir işbirliği yapar mı?" diye yazdı. Focus, uzmanların görüşlerine de yer verdi. Bunlardan biri olan Profesör Eberhard Schneider, "Ukrayna krizi ve G20 zirvesinde yaşananların ardından Rusya bir NATO ülkesi ile yakın ilişkiler kurarak, Batı'ya mesaj vermek istiyor. Rusya yeni müttefik arayışında" dedi. İngiliz BBC'de de Putin'in Türkiye ziyareti 'değerli yalnızlıklar zirvesi' olarak değerlendirildi.

Kırımlılardan öfke

Putin'in gelişi İstanbul, Ankara ve Adana'da Kafkas halkları tarafından protesto edildi. Beyoğlu'nda, muhacir okullarında okuyan Çeçen, Tatar, Dağıstanlı ve Kırımlı yaklaşık 50 çocuk, "İşgalci Rusya, Çeçenistan'dan defol", "Çocuk katili Putin", "Boyun eğmeyeceğiz" ve "İşgalci Rusya, Kafkasya'dan defol" dövizleriyle eylem yaptı. Galatasaray Meydanı'ndan Rusya Federasyonu İstanbul Başkonsolosluğu'na yürüyen Kırım Türkleri de Putin aleyhine slogan adıp, Rusya'nın Kırım'ı işgalini kınadı.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...